Life

Tradiții și obiceiuri pentru 1 ianuarie. Ce nu este bine să faci în prima zi din an

01.01.2021 | 13:47
Traditii si obiceiuri pentru 1 ianuarie Ce nu este bine sa faci in prima zi din an
ADVERTISEMENT

1 ianuarie este o zi foarte importantă pentru credincioși, păstrându-se o multitudine de tradiții și obiceiuri. Se spune că în prima zi a anului este bine să nu faci anumite lucruri dacă vrei să-ți meargă bine tot timpul. 

Seria de evenimente începe în Ajunul Anului Nou, pe 1 ianuarie oamenii având mare grijă să nu dea bani din casă, bijuterii sau alte bunuri de preț. În caz contrar, cei care nu respectă acest obicei atrag de partea lor lucruri negative, în special sărăcie.

ADVERTISEMENT

O altă tradiție, care nerespectată atrage sărăcia, este aceea de a nu duce gunoiul și a nu oferi daruri în prima zi a noului an. De asemenea, este indicat ca prima zi a anului să nu te prindă cu datorii sau restanțe, așadar e bine să le achiți din timp.

Tradiții și obiceiuri pentru prima zi a noului an. Ce aduce sărăcie și ghinion

Românii păstrează cu sfințenie și o altă tradiție, aceea de a merge cu sorcova. Acest obicei este realizat în special de copii care vin pe la uși pentru a le ura gazdelor un an mai bun decât cel anterior. Cei mici primesc nuci, covrigi sau diferite dulciuri.

ADVERTISEMENT

În noaptea dintre ani și pe 1 ianuarie nu trebuie să fii trist sau să plângi pentru că în felul acesta atragi de partea ta numai evenimente neplăcute. De asemenea, trebuie evitate certurile și discuțiile în contradictoriu pentru că se spune că așa va fi totul anul pentru tine.

De altfel, o vorbă din popor ne amintește că ziua de 1 ianuarie este una importantă. Ce faci în această zi te va urmări până la finalul anului, așadar aveți grijă cum vă comportați cu cei de lângă voi, dar și care este starea voastră de spirit.

ADVERTISEMENT

Povestirile despre fantome și morți în prima zi a noului an sunt prevestitoare de rău și atrag ghinionul de partea celor care le aduc în discuție.

Cât despre masa festivă de pe 1 ianuarie este foarte bine să fie una bogată, dar de pe care să nu lipsească peștele și strugurii. Cei care consumă acest tip de carne se spune că vor trece prin viață la fel de lin precum peștele.

ADVERTISEMENT

Totodată, în noaptea de Anul Nou trebuie să mănânci 12 boabe de struguri, câte o boabă pentru fiecare lună a anului și astfel vei avea un an plin de belșug.

ADVERTISEMENT