Life

Tradiții și obiceiuri pentru Moșii de vară 2021. Ce este bine să dai de pomană pe 19 iunie

Moșii de vară este o sărbătoare care are loc în fiecare an înainte de Duminica Rusaliilor. Sărbătoarea, care îi pomenește pe cei adormiți, pică de această dată în ziua de 19 iunie 2021 și aduce numeroase obiceiuri și tradiții.
18.06.2021 | 16:16
Traditii si obiceiuri pentru Mosii de vara 2021 Ce este bine sa dai de pomana pe 19 iunie
Tradiții și obiceiuri pentru Moșii de vară 2021. Ce este bine să dai de pomană pe 19 iunie. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Sărbătoarea aduce Sfinte Liturgii în toate Bisericile Ortodoxe, care sunt urmate de slujbe de pomenire a celor trecuți la cele veșnice. De asemenea, credincioșii împart de pomană în amintirea persoanelor care au murit.

În ceea ce privește pomana care se oferă, oamenii trebuie să știe că aceasta se dă îndeosebi în vase de lut speciale, folosite numai cu această ocazie, numite și moșoaice.

ADVERTISEMENT

Cât despre produsele care se împart de Moșii de vară, credincioșii pregătesc un pachet care să conțină, în special, mâncărurile preferate de cel care a trecut la cele veșnice, dar și alte alimente.

Moșii de vară 2021. Ce trebuie să dai de pomană de Sâmbătă Morților

Așadar, pomana de Sâmbătă Morților trebuie să conțină sarmale, plăcintă, colaci, colivă, fructe, dar și lumânări aprinse. Toate alimentele se pun în vase de lut, pachetul fiind completat și cu ceva de băut, cel mai frecvent fiind vinul.

ADVERTISEMENT

De obicei, femeile adaugă în pachetul pentru pomenirea celui adormit toate cele necesare pentru servirea produselor culinare. Concret nu trebuie să lipsească un castron, o farfurie, o cană sau un pahar și un tacâm.

Toarta cănilor este împodobită adesea cu flori și cireșe. De asemenea, cănile dăruite de pomană trebuie umplute cu vin, cu suc sau cu apă îndulcită cu miere.

ADVERTISEMENT

Mâncarea se pune caldă în vasele respective, o veche tradiție amintind că sufletele vin în această zi pe pământ. În felul acesta spiritele rele îi ocolesc pe cei care au rămas în urma lor.

Tot pomană se numește și fapta de milostenie făcută în această zi de mare sărbătoare pentru sufletele celor adormiți. Concret, de Moșii de vară se mai oferă pe lângă hrană și haine sau lucruri săracilor, toate acestea fiind binecuvântate de preot.

ADVERTISEMENT

Tradiții și obiceiuri care se țin de Moșii de vară 2021

Pe lângă pomană și toate ritualurile speciale care se țin în dimineața de Sâmbătă Morților, credincioșii păstrează și o serie de tradiții și obiceiuri. Curățarea mormintelor și împodobirea lor cu flori de tei și frunze de nuc este unul dintre obiceiuri.

Se aprind lumânări la locurile de veci ale celor trecuți la Ceruri, în timp ce în unele zone ale țării se întind mese la intrarea în cimitir. Oamenii pun flori, colivă, colaci, vin și alte bucate în amintirea celor care au murit.

Se spune că cei care țin cont de Moșii de vară vor fi sănătoși tot anul. Pentru a fi feriți de rele gospodarii dau de pomană mâncare proaspătă, dar și ceapă verde și usturoi, asta ca în grădina lor să rodească tot ce au semănat.

O altă tradiție amintește că nu este bine să se meargă cu o seară înainte la fântână sau să se treacă printr-o răscruce de drumuri, pentru că se spune că pe acolo trec duhurile rele.

În cazul în care oamenii scot apă din fântână în ziua de 19 iunie e bine să lase un ban lângă ea pentru sufletul celor morți.

Pentru a nu avea nici un fel de probleme se spune că este bine să dormiți în propria casă. Totodată, femeile nu au voie să tricoteze sau să toarcă pentru că în felul aceasta colacii nu vor ajunge la cei pomeniți.

Există și o superstiție care ține cont de vremea din Sâmbăta Morților. Dacă plouă în această zi, atunci recolta anului va fi un foarte bogată. Se mai crede că teiul sfințit de Moșii de vară poate vindeca problemele de auz.

ADVERTISEMENT