Life

Tradiții și superstiții de Lăsata Secului. Ce trebuie să faci de 14 martie, ziua care anunță Postul Paștelui

14.03.2021 | 10:49
Traditii si superstitii de Lasata Secului Ce trebuie sa faci de 14 martie ziua care anunta Postul Pastelui
ADVERTISEMENT

Lăsatul (Lăsata) Secului are loc în ultima duminică în care se poate mânca „de dulce”, adică înainte de începerea Postului Paștelui. Anul acesta sărbătoarea cade pe 14 martie, zi care aduce o serie de tradiții și obiceiuri pentru toți credincioșii. 

Așadar, astăzi este ziua lăsatului secului de ouă, pește și lactate, zi în care se ține și Duminica Izgonirii lui Adam lui Rai, după ce în urmă cu o săptămână, pe 7 martie s-a ținut Duminica Înfricoșatei Judecăți, adică lăsata secului de carne.

ADVERTISEMENT

De luni, 15 martie, începe postul cel mai aspru de peste an, care durează 40 de zile. Postul Paștelui este cunoscut și sub numele de Postul cel Mare și ține până pe 2 Mai, când credincioșii de pretutindeni vor sărbători Învierea Domnului.

Lăsatul Secului, obiceiuri și tradiții. Ce e bine să faci pe 14 martie

Lăsatul Secului de brânză aduce mai multe tradiții și obiceiuri și marchează ultima zi în care oamenii pot consuma produse de origine animală. Praznicul de duminică este împodobit, din moși-strămoși, de tradiții pe care creștinii ortodocși le respectă pentru a avea un post ușor, care să-i ajute să nu cadă în păcat.

ADVERTISEMENT

O veche tradiție populară ne amintește că în sâmbătă care precede Lăsata Secului de brânză credincioșii obișnuiesc să facă parastase pentru cei trecuți în neființă. Se dau de pomană produse plăcute de cel decedat, inclusiv alimente „de dulce”.

De asemenea, în ziua de 14 martie oamenii obișnuiesc să renunțe la muncă și să se odihnească. Mesele în sânul familiei sunt și ele foarte importante în această zi de mare sărbătoare. În trecut, ziua aceasta era asemănată cu Revelionul, iar tinerele aduceau la praznic plăcinte și gogoși.

ADVERTISEMENT

Una dintre cele mai cunoscute superstiții de Lăsata Secului este aceea că nu este bine să împrumuți bani sau obiecte personale. Totodată, este bine să mergi în vizită la părinți, la fini sau la nași, unde se respectă câteva tradiții.

La sosirea în locuința gazdelor, musafirii trebuie să le sărute mâna, să ceartă iertare ori, după caz, să ierte. Se spune că persoanele care respectă aceste obiceiuri vor intra împăcate și fericite în Postul Paștelui.

ADVERTISEMENT

Obiceiurile sunt diferite de la o zonă la alta, în multe din localitățile din sudul țării păstrându-se cu sfințenie Baterea halviței. La această ceremonie iau parte copiii și adolescenții, obișnuindu-se ca gazda să lege o bucată de halviță de o sfoară pe care să o plimbe prin fața tinerilor, care au mâinile legate la spate.

Tradiția spune că fiecare copil trebuie să încerce să prindă cu gura bucata de halviță, un lucru deloc ușor pentru că ajung adesea să se murdărească pe față și pe haine. Cel care prinde halvița în gură primește o recompensă.

O altă datină care se păstrează și în zilele noastre este Legarea grânelor. Acest obicei spune că nimeni din gospodărie nu trebuie să pună mâna pe cereale și nici să dea păsărilor și animalelor să mănânce, în caz contrar recolta va fi distrusă de dăunători.

În unele sate din Covasna, credincioșii țin cont de un obicei vechi, cel al focurilor purificatoare. Asta înseamnă că pe înserat, pe dealuri se aprind focuri, care au menirea de a alunga spiritele rele și de asemenea duc la perpetuarea renașterii la viață.

În Muntenia nurorile obișnuiesc să prepare plăcinte cu brânză dulce și stafide. Acestea sunt oferite soacrelor, în felul acesta relațiile lor rămânând tot timpul „dulci”, chiar și în timpul Postului Mare.

ADVERTISEMENT
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a...
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a cheltuit-o la dineul Generației de Aur
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va...
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va duce și la căderea lui Kovesi
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din...
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din SRI
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La...
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La 2-3 dimineața, mi-a venit ideea. M-am băgat în ceva greu
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Cea mai bună grupă de sânge. O revelație și pentru savanți
Cea mai bună grupă de sânge. O revelație și pentru savanți
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul...
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul trist, în urmă cu puţin timp
Cum și când să cumperi cireșe? Expert în horticultură: „Cireșele de mai sunt...
Cum și când să cumperi cireșe? Expert în horticultură: „Cireșele de mai sunt de «poftă», nu au gustul celor de iunie. Mai mult, ce găsești acum pe tarabă sunt din import”
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe...
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe mama acestor Sterpi la Măruță. A crescut niște animale”