Life

Tradiții și superstiții de Sânziene. Ce este interzis să faci în noaptea când se deschid cerurile

Află ce tradiții și superstiții trebuie să respecți de Sânziene. Această sărbătoare culminează cu Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.
23.06.2021 | 09:29
Traditii si superstitii de Sanziene Ce este interzis sa faci in noaptea cand se deschid cerurile
Tradiții și superstiții de Sânziene. Ce este interzis să faci în noaptea când se deschid cerurile. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

FANATIK

îți spune ce tradiții și superstiții trebuie să respecți de Sânziene, sărbătorite pe 24 iunie. Sânzienele se asociază cu sărbătoarea religioasă a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul.

Astfel, ziua de 24 iunie este marcată cu cruce roșie în Calendarul Ortodox. Sânzienele mai poartă și denumirea de Drăgaica și vine cu o serie de tradiții și superstiții pentru credincioși.

ADVERTISEMENT

Sânzienele marchează apropierea de mijlocul verii și, totodată, momentul de cotitură al verii către iarnă. De asemenea, ziua semnifică finalul muncilor agricole și pregătirea pentru recoltat.

Tradiții și superstiții de Sânziene. Ce este interzis să faci în noaptea când se deschid cerurile

Sânzienele sau Drăgaica

reprezintă o sărbătoare extrem de importantă pentru creștini, mai ales că este asociată cu Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

ADVERTISEMENT

Sărbătoarea aduce o serie de tradiții și superstiții care trebuie respectate și care diferă în funcție de zona geografică. De exemplu, în zonele rurale, fetele merg la cules de sânziene pentru a împleti coronițe din florin de sânziene, potrivit tradiții-superstiții.ro.

După aceea, fetele aruncă coronițele peste casă. Dacă coronița va rămâne agățată și nu cade, e un semn că acolo, în viitorul apropiat, va avea loc o nuntă. Unele fete păstrează câteva flori pe care le pun sub pernă pentru a-și visa ursitul.

ADVERTISEMENT

În alte zone ale țării, în ziua de Sânziene, se joacă Drăgaica. Două fete se vor costuma, după cum urmează: una va purta costum bărbătesc (Drăgan), iar cealaltă în costum femeiesc (Drăgaica).

Acestea merg și joacă pe la case precum călușarii. Jocul constă în sărituri în formă de cruce și îmbrățișări. Se spune că oamenii care primesc Drăgaica vor atrage norocul și vor alunga ghinionul. Aceștia vor avea parte de recolte bogate și spor la muncile câmpului.

ADVERTISEMENT

Drăgaica se sărbătorește prin împărțire de mere, cireșe, castraveți verzi și pui de găină, acesta fiind un semn de spor a ceea ce a putut face omul până în acest moment.

Un alt obicei specific de Sânziene este scăldatul femeilor în apele curgătoare sau în roua dimineții. Atunci când soarele răsare, femeile se spală într-un râu, iar apoi se rostogolesc în iarba plină de rouă.

Se spune că femeile care respectă acest obicei vor rămâne curate și sănătoase, se vor spăla de boli și de probleme. Orice neîmplinire va fi rezolvată, iar femeile care își doresc să devină mame au șanse mari să rămână însărcinate.

Superstiții în ziua de Sânziene. Ce nu ai voie să faci în această zi

Orice sărbătoare are tradiții și superstiții. Astfel, unele superstiții sunt legate de vreme, altele de recoltă, dar și de bunul mers al lucrurilor și al treburilor.

În această zi nu se spală, nu se fac treburi casnice și nu se merge la câmp.

Se spune că dacă plouă în ziua de Sânziene e semn de belșug și se va face porumb, vin și o seamă de bucate.

Se spune că dacă cucul va înceta să cânte cu mult înainte de Sânziene e semn că vara va fi călduroasă la început, apoi secetoasă. În schimb, dacă cucul va continua să cânte și după Sânziene, e semn că vor fi războaie, foamete și alte rele.

Se spune că dacă Sânzienele îi apucă pe oameni cu porumbul necopt se zice că toamna nu va fi o recoltă bună.

Noaptea de Sânziene: ce semnifică și cine sunt Sânzienele

Potrivit credinței populare, în noaptea de Sânziene se deschid cerurile, iar Sânzienle ies și joacă dansul ielelor în locuri retrase, ascunse de ochii lumii.

Acest dans nu poate fi obserat de nimeni, iar cel care îl va privi se va îmbolnăvi și nu se va mai vindeca vreodată.

Se spune că Sânzienele sunt femei foarte frumoase, asemenea unor zâne, care trăiesc în păduri sau pe câmpii. În noaptea de Sânziene se prind în horă, cântă și dansează.

Sânzienele conferă unor plante și buruieni întrebuințări deosebite, acestea putând fi folosite pentru tratarea unor afecțiuni.

Sânzienele apără holdele de grindină, aduc rod semănăturilor, ursesc fetele de măritat și contribuie la înmulțirea plantelor și a animalelor.

Cei care nu respectă această zi cum se cuvinte pot fi pedepsiți de Sânziene prin boală și neputință. Mai mult, acestea pot aduce vârtejuri, vijelii și grindină, pot lăsa plantele și florile fără leac și miros.

Se spune că la răsăritul zilei de Sânziene soarele se spală pe față. Cine îl va privi cu atenție va vede acurgând apă jos sub înfățișarea unor raze lungi, luminoase.

În funcție de zona geografică a țării, Sânziana sau Drăgaia mai poartă numele de Împărăteasa, Stăpâna Surorilor, Regina Holdelor, Mireasa.

ADVERTISEMENT