Life

Tradiții și superstiții de Sânziene. De ce se spune că e noaptea în care se deschid cerurile

Sânzienele sau Drăgaica sunt pomenite pe 24 iunie și sunt asociate cu sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. Ce tradiții și superstiții păstrează oamenii pentru această zi.
23.06.2022 | 17:15
Traditii si superstitii de Sanziene De ce se spune ca e noaptea in care se deschid cerurile
Cele mai importante tradiții și obiceiuri de Sânziene, pe 24 iunie. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Sărbătoarea marchează din punct de vedere calendaristic apropierea de mijlocul verii și momentul de cotitură către iarnă. Mai exact, anunță finalul muncilor agricole și pregătirea pentru recoltat, fiind trecută în calendar cu cruce roșie.

Cele mai importante tradiții și obiceiuri de Sânziene

Sânzienele aduc foarte multe tradiții și obiceiuri, cele mai importante amintindu-se că nu se lucrează, nu se spală și nu se coase. De asemenea, 24 iunie este ziua în care păsările încep pregătirile pentru sezonul rece.

ADVERTISEMENT

Cucu este primul care dă semnalul, știindu-se că se îneacă cu orz, răgușește și nu mai poate să cânte. În zonele rurale fetele merg la cules de flori care apoi se împletesc în coronițe. Acestea sunt aruncate peste case.

În cazul în care coroana rămâne agățată de acoperiș, atunci se spune că va urca o nuntă cât mai curând. Unele fete păstrează câteva flori și pentru a fi puse sub pernă, perfecte pentru a-și visa ursitul în noaptea de Sânziene.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în alte regiuni din România se joacă Drăgaica. Asta înseamnă că două fete se costumează, una în haine bărbătește și primește numele Drăgan și alta în haine femeiești, căreia i se spune Drăgaica. Ele merg prin case precum călușarii.

Jocul constă mai mult în sărituri în formă de cruce și în îmbrățișări. Se spune că oamenii care primesc acest obicei în casele lor vor avea parte de noroc și ghinionul va fi alungat. În plus, vor avea recolte bogate și spor la muncile câmpului.

ADVERTISEMENT

Sânzienele mai au un lucru specific față de alte sărbători de peste an. Mai exact, este vorba de scăldatul femeilor în roua dimineții sau în apele curgătoare. Momentul are loc la răsăritul soarelui, când se tăvălesc prin iarba verde.

Tradiția spune că în felul acesta vor rămâne mereu curate și sănătoase, că vor fi ferite de boli, dar și de probleme. Femeile care își doresc copii și respectă obiceiul acesta au șanse mai mari să rămână însărcinate.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă, conform legendelor, în noaptea de Sânziene

Legendele spun că în noaptea de Sânziene se deschid cerurile, iar Sânzienele ies și fac un dans al ielelor. Ele nu stau la vederea oamenilor, ci stau ferite și retrase de ochii curioșilor. Dansul lor nu poate fi observat de nimeni.

În cazul în care există persoane care îndrăznesc să le privească atunci când dansează se spune că se vor îmbolnăvi și nu se vor mai putea vindeca vreodată. Sânzienele te pot pedepsi și în situația în care nu respecți sărbătoarea cum trebuie.

Din popor știm că ele pot aduce boală și neputință, dar și vârtejuri, vijelii sau grindină. În plus, plantele și florile pot rămâne fără miros din cauza lor. Drăgaica este extraordinar de frumosă, asemenea unei zâne care trăiește în pădure sau pe câmpii.

Nașterea lui Ioan Botezătorul, marea sărbătoare de pe 24 iunie

Ziua de 24 iunie anunță și venirea pe lume a Sfântului Ioan Botezătorul, care a fost vestită de îngerul Gavriil, într-o familie din cetatea Orini. Tatăl său a fost preotul Zaharia, în timp ce mama sa, Elisabeta era descendentă a seminției lui Aaron.

Nașterea prorocului a avut loc cu șase luni înainte de nașterea Mântuitorului Iisus Hristos. Data nu a fost aleasă întâmplător, Sfânta Scriptură precizând că zămislirea a avut loc după ce Zaharia a tămâiat în sfântul altar.

Potrivit crestinortodox.ro, este vorba de spațiul în care intră numai arhiereul o dată pe an, în luna a șaptea, ziua a zecea. Această lună din calendarul iudaic cuprinde o parte din septembrie și alta din octombrie.

În aceste condiții Sfinții Părinți au rânduit ca ziua zămislirii Sfântului Ioan Botezătorul să fie pe 23 septembrie, iar venirea pe lume pe 24 iunie.

ADVERTISEMENT