News

Tradiții și superstiţii în a doua zi de Paşte. De ce se ciocnesc ouăle invers în Lunea Albă

19.04.2020 | 19:30
Traditii si superstitii in a doua zi de Paste De ce se ciocnesc ouale invers in Lunea Alba
ADVERTISEMENT

Paștele ortodox din acest an găsește toți credincioșii, indiferent de religie, într-o situație anormală, în plină luptă cu potopitorul coronavirus SARS-CoV-2. Tradițiile, dar și superstițiile rămân, însă, aceleași. Și nu lipsesc nici din a doua zi a celei mai mari sărbători a creștinătății. Lunea Albă din Săpătămâna Luminată de Învierea Mântuitorului Iisus Hristos…

Tradiții și superstiţii în a doua zi de Paşte. De ce se ciocnesc ouăle invers în Lunea Albă

Tradițiile, este clar, sunt vechi obiceiuri. Dar superstițiile? Dexonline.ro definește superstiția ca „prejudecată determinată de credința că toate cele care se întâmplă în natură și în societate sunt manifestarea unor forțe supranaturale sau că anumite întâmplări sunt prevestiri ale viitorului”.

ADVERTISEMENT

Dacă în prima zi de Paște se spune că nu le va merge bine un an celor care „pleacă din sat”, mătură prin casă sau pregătesc mâncare, a doua zi de Paște, Lunea Albă cu care debutează Săptămâna Luminată de Învierea Mântuitorului Iisus Hristos are și ea superstițiile sale.

În primul rând nu se… ridică masa de Paște! Și nu numai a doua zi, dar nici a treia! Apoi credincioșii nu trebuie să facă mătănii în biserică. Până în ziua Rusaliilor!

ADVERTISEMENT

O altă superstiție este legată de cei care mor a doua zi de Paște. Aceștia n-ar mai trece prin Judecata de Apoi pentru că „se deschid porțile iertării și ale Raiului”.

Și aveți grijă: dacă nu le dați de băut rudelor, o să fie secetă mare în… bugetul dumneavoastră până la Paștele viitor! Anul acesta vă „scapă” izolarea la domiciliu impusă de pandemia de COVID-19, Doamne iartă-mă!, dar nu uitați să vă conformați anul viitor!

ADVERTISEMENT

„Cap” în „cap”, „cap” cu…„dos”, „dos” cu „dos”!

Apoi sunt anumite tradiții legate de a doua zi de Paște. Ciocnitul ouălor, de exemplu. Dacă în prima zi de Paște ouăle colorate se ciocnesc „cap” în „cap”, în Lunea Albă ele se ciocnesc „cap” cu „dos”, iar în a treia zi de Paște „dos” cu „dos”.

Tot în Lunea Albă se desfășoară acțiunea „umblarea cu pască”. Adică vizitarea rudelor cele mai apropiate pentru „a le vesti Învierirea Mântuitorului Iisus Hristos”. Anul acesta imposibil de realizat din cauza coronavirusului SARS-CoV-2. Tradiționalele altfel vizite de Paște se transformă în… mesaje și urări de Paște pe telefon! Sau, în cel mai bun caz, „vizionări” pe whatsapp sau cu Zoom…

ADVERTISEMENT

Apoi, în a doua zi de Paște tradiția „obligă” finii să meargă în vizită la naşi cu colaci, pască şi ouă roşii, iar părinții spirituali „trebuie” să-i așeze  la o masă îmbelșugată. La sate, pe vremuri, seara ieșeau împreună la horă. Anul acesta nu se pune cazul…

Atenție, fetelor, la… apă  în a doua zi de Paște!

Un alt obicei păstrat din vechime în Lunea Albe este „udatul fetelor” cu apă, ca o formă de purificare. Ritualul ce are la origine povestea unei tinere evreice care a leşinat când a aflat de Învierea lui Iisus Hristos și a fost stropită cu apă pentru a-și reveni.

Atenție: dacă a doua zi de Paște feciorii stropeau cu apă fetele din sat, a treia zi de Paște, marţea, era rândul fetele să îi ude pe feciori. În vremurile moderne, apa a fost înlocuită cu… parfum! În Transilvania, tradiția se păstrează şi astăzi, extrapolată la rudele şi prietenii vizitaţi a doua zi de Paşte, reminiscenţă târzie a acestei datini din străbuni.

  • 2020. Anul în care, din păcate toate aceste obiceiuri străvechi, fie ele tradiții sau superstiții, ne vor lipsi tuturor din cauza nebuniei numită SARS-C0V-2. Stați în casă oricât v-ar fi de greu pentru a ieși cât mai repede și cât mai mulți sănătoși din pandemia de COVID-19. HRISTOS A ÎNVIAT și ne va ajuta!

ADVERTISEMENT