Life

Tradiții și superstiții în Marțea Albă. Ce este interzis să faci în a treia zi de Paște

04.05.2021 | 07:51
Traditii si superstitii in Martea Alba Ce este interzis sa faci in a treia zi de Paste
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune ce tradiții și superstiții trebuie să respecți în Marțea Albă, a treia zi de Paște și a doua din Săptămâna Luminată. Există anumite lucruri pe care este interzis să le faci în această zi, care este impusă drept nelucrătoare. 

Fiind ultima zi de Paște, sunt unele obiceiuri pe care creștinii ar trebui să le respecte dacă vor să le meargă bine pe tot parcursul anului. Unele dintre ele s-au păstrat doar în anumite zone ale țării și se respectă până la cel mai mic detaliu.

ADVERTISEMENT

Citește în continuare și află care sunt tradițiile, obiceiurile și superstițiile care trebuie respectate în ultima zi a Sărbătorilor Pascale, o zi foarte importantă din Săptămâna Luminată.

Tradiții și superstiții în Marțea Albă. Ce este interzis să faci în a treia zi de Paște

Sunt mai multe tradiții și superstiții de care trebuie să ținem cont în Marțea Albă, unul dintre cele mai străvechi fiind „umblatul cu pasca”. În trecut, creștinii umblau pentru a vesti Învierea Domnului Iisus Hristos, iar obiceiul s-a menținut și astăzi în anumite zone ale țării.

ADVERTISEMENT

În ultima zi de Paște este bine ca femeile să evite treburile casnice, așa că nu se săăla, nu se călca și nu se făcea curat. La sate încă mai există un obicei ca femeile să dea de pomană pască rămasă de la Învierea Domnului și vin roșu, în amintirea celor trecuți în neființă.

O altă tradiție din a treia zi de Paște este întoarcerea vizitelor făcute în prima zi, lucru care avea loc mai ales în Moldova. De asemenea, finii obișnuiau să le dăruiască nașilor nu doar pască, ci și colaci.

ADVERTISEMENT

O altă tradiție este legată de modul în care se pot ciocni ouăle. De data aceasta este permis să le ciocnim și „dos cu dos” sau „coastă cu coastă”.

Alte tradiții și superstiții se referă la păstrarea firimiturilor care rămâneau de la mesele de Paști, care era bine să fie păstrate, apoi îngropate. Din ele ar răsări o plantă numită cucoană sau maruncă, bună de pisat și de pus în băutură pentru femeile care își doreau să aibă copii.

ADVERTISEMENT

În Marțea Albă au loc uscarea și sfărâmarea Sfântului Agneț, adică pâinea de împărtășanie, sfințit în cadrul Liturghiei Sfântului Vasile din Sfânta şi Marea Joi, din Săptămâna Patimilor. Cel de-al doilea Agneț, după ce este uscat și sfărămat după o rânduială specială, este așezat într-un chivot pe Sfânta Masă din Altar.

Acest Agneț va fi folosit pe tot parcursul anului pentru pentru a-i împrtăși pe cei bolnavi, dar și pe cei care nu au posibilitatea de a merge la biserică, din motive bine întemeiate. Există alte tradiții și superstiții pe care trebuie să le respecți în Săptămâna Luminată, pe care le poți consulta aici.

ADVERTISEMENT