Nunta este poate cel mai important eveniment din viața unei persoane, astfel că cuplurile fac tot ce le stă în putință pentru a avea o zi de neuitat.
Totuși, sunt multe superstiții legate de această zi atât de importantă, iar cei care cred în ele nu vor sub nicio formă să le încalce deoarece cred că le vor strica mariajul dacă nu le respectă.
Ideea că unirea destinelor după postul Paștelui în luna mai este una de rău augur se perpetuează din generație în generație.
Mai mult decât atât, informațiile arată că superstiția nu există numai în țara noastră ci și ea este una mai generală și există și în alte state.
Spre exemplu, în Anglia, poporul crede că luna mai este una aducătoare de ghinion chiar și pentru cei care sunt născuți în această lună de primăvară.
Nici cei care se căsătoresc în această lună a anului nu scapă de ghinioane. În trecut, francezii credeau că în luna mai ar fi avut loc o căsătorie între diavol și propria sa mamă, lucru care nu putea să aducă altceva decât foarte multe rele.
Dar de ce în țara noastră se crede că luna mai este una foarte rea pentru alega o căsnicie? Totul este legat de tradiția ielelor, care sunt niște duhuri ce cutreieră prin lume cinci săptămâni după Paște.
Ele influențează orice nou început și, tocmai de aceea, tinerii nu trebuie să se căsătorească.
Chiar și romanii nu erau de acord cu căsnicii din luna mai, căci însuși Ovidiu preciza că vremea nu este bună deoarece căsnicia se va rupe la scurt timp după aceea.
“Acea vreme nu e de bun augur pentru mariajul văduvei sau al virginei. Cea care se căsătorește atunci nu va rămâne mult nevasta”, spunea el.
Și păgânii aveau o credință similară: “Căsătorește-te în luna mai și o să regreți acea zi”.
În schimb, romanii credeau că cea mai bună perioadă pentru a face o nuntă era a doua jumatate a lunii iunie.