Întâmpinarea Domnului este sărbătorită anual la 40 de zile de la nașterea Mântuitorului Iisus Hristos, adică pe data de 2 februarie.
Întâmpinarea Domnului are cruce roșie în Calendarul Ortodox și este o sărbătoare extrem de importantă, dar și extrem de veche.
Ce semnifică Întâmpinarea Domnului? Este momentul în care Iisus Hristos a fost dus la Templul din Ierusalim. Totodată, sărbătoarea mai poartă și numele de Streneia sau Ziua Ursului, oamenii crezând că în ziua sfântă de 2 februarie vor avea puterea ursului.
Una dintre tradițiile respectate cu ani în urmă este legată de grăsimea de urs. Mai exact, unele persoane se ungeau cu aceasta, în timp ce persoanele bolnave erau afumate cu păr de urs, pentru a se putea vindeca.
Ce alte tradiții și superstiții avem de Întâmpinarea Domnului 2023? Una dintre ele este tot legată de urs, dar și de vremea care va urma.
Se spune că dacă pe 2 februarie vremea va fi frumoasă, iar soarele va fi pe cer, atunci ursul iese din bârlog și va fugi după ce își vede umbra. Pe de altă parte, iarna va fi mai lungă.
Dacă va fi înnorat în schimb în această zi de sărbătoare, atunci ursul nu își va mai vedea umbra, iar primăvara va veni mai repede.
O altă tradiție de Întâmpinarea Domnului este legată de un aliment, care se întâmplă să fie și preferatul ursului. În această zi de sărbătoare este complet interzis consumul de miere.
Se spune că cine va consuma miere de Întâmpinarea Domnului va atrage energiile negative, pentru că acest gest semnifică o ofensă la adresa muncii ursului, fix animalul care este și el legat de ziua de 2 februarie.
Iar lista lucrurilor interzise în această zi de sărbătoare este una cu mult mai lungă. Se spune că nu ai voie să mănânci nimic pe 2 februarie, până în momentul în care Sfânta Liturghie de la Biserică nu este încheiată.
Cei care vor face acest lucru, se vor confrunta cu mari dureri de stomac, spune tradiția.
Pe 2 februarie este interzisă cearta, dar și zgârcenia. Cu alte cuvinte, cei care se ceartă sau sunt supărați de Întâmpinarea Domnului pe cineva, nu vor avea un an prea îmbelșugat.
Și același lucru este valabil și în cazul celor care sunt zgârciți pe 2 februarie. În această zi de sărbătoare nu ai voie să îi refuzi pe săraci, ci din contră, ar fi bine să oferi ajutorul tău cât mai multor persoane, care, evident, au nevoie.
De Întâmpinarea Domnului sunt interzise treburile casnice, precum spălatul rufelor, dar și călcatul lor. De asemenea, tot în această zi sfântă este interzis cusutul, tricotatul, dar și folosirea unei mături în casă.
Se spune că cei care vor croșeta pe 2 februarie vor avea o moarte lentă, conform celor mai vechi superstiții.
Totodată, cei care aleg să nu măture vor avea păsări sănătoase, dar și stupi productivi, în timp ce persoanele care nu respectă tradiția vor vedea exact contrariul.
Munca este și ea interzisă de Întâmpinarea Domnului. Se spune că toți cei care aleg să muncească în această zi de sărbătoare vor fi extrem de chinuiți în ceasul morții.
Interzis este și împrumutul pe 2 februarie. Nu ai voie să ceri bani de Întâmpinarea Domnului, fie că este vorba despre o datorie sau nu.
Tot de Întâmpinarea Domnului este interzis și tăiatul cu foarfeca. Cei care vor face acest lucru vor ajunge să fie invadați de gândacii foarfecari, mai spune o superstiție foarte veche.