Life

Tradiții, superstiții și obiceiuri de Revelion în lume. Multe o să te distreze

Cum se sărbătorește trecerea dintre ani în diverse țări de pe Glob. Care sunt cele mai importante tradiții de Revelion pe care le respectă miliarde de oameni.
31.12.2024 | 09:00
Traditii superstitii si obiceiuri de Revelion in lume Multe o sa te distreze
Care sunt cele mai importante tradiții pe care oamenii le respectă în noaptea de Revelion. Sursa foto: Pixabay

Noaptea dintre ani este unul dintre cele mai importante momente. De Revelion, oamenii respectă anumite tradiții și obiceiuri pentru a avea noroc în noul an. Iată cum se sărbătorește Revelionul în diverse țări de pe Glob!

Cum se marchează Revelionul în diverse regiuni de pe Glob

O vorbă veche spune ”câte bordeie, atâtea obiceie” și se pare că are aplicabilitate și în prezent. Revelionul se sărbătorește pe întregul Glob, însă, fiecare țară are modul ei în care îl marchează. În timp ce unele tradiții sunt asemănătoare cu cele din România, altele sunt de-a dreptul amuzante.

În noaptea de Revelion, miliarde de persoane își pun dorințe și au rezoluții de la anul care urmează. Pentru a atrage norocul de partea lor, aceștia respectă cu sfințenie tradițiile de la trecerea dintre ani.

În Grecia, gospodinele prepară o prăjitură care se numește ”vasilopita”. În interiorul ei se ascunde o monedă, iar cel care o găsește va avea noroc la bani pe întreg parcursul anului.

În noaptea dintre ani, în Irlanda, cetățenii bat cu pâine în pereții casei pentru a alunga spiritele rele și pentru a atrage norocul de partea loc. În schimb, în Columbia, de Revelion, oamenii își fac bagajele și fac un tur în jurul casei. Tradiția spune că așa vor atrage călătoriile de partea lor.

De Revelion, spaniolii mănâncă 12 boabe de strugure de pe un ciorchine bogat. Fiecare bătaie a ceasului și se spune că aduce noroc pentru fiecare lună a anului viitor. În Portugalia, oamenii mănâncă 12 smochine.

În Italia, la trecerea dintre ani se obișnuiește purtarea unei piese vestimentare de culoare roșie. În general, italienii optează pentru lenjeria roșie aducătoare de noroc.

În Danemarca, milioane de persoane sparg farfurii în fața ușilor prietenilor. Se spune că dacă există multe cioburi, anul va fi unul îmbelșugat. În Brazilia, oamenii se îmbracă în alb și merg să sar peste 7 valuri din ocean, în timp își pun și o dorință.

În Japonia, în noaptea de Revelion, clopotele bat de 108 ori pentru a alunga cele 108 dorințe lumești. În Ecuador, oamenii respectă tradiția de a confecționa păpuși. Acestea se numesc ”anioți” și sunt arse fix la trecerea dintre ani.

Tradițiile de la care nu se abate nimeni în noaptea de Anul Nou

De Revelion, unele tradiții sunt similare în mai multe părți de pe Glob. De exemplu, la trecerea dintre ani se bea un pahar de șampanie în cinstea anului care a trecut, dar și în cinstea celui care urmează. Paharul trebui băut până la fund pentru a se îndeplini toate dorințele.

Doamnele, domnișoarele și nu numai optează pentru haine de culoare roșie pentru a atrage abundența financiară în viața lor. De asemenea, în multe țări se spune că dacă ai bani în portofel în noaptea de Revelion, vei avea parte de prosperitate financiară tot anul.

De Anul Nou, tradiția spune că nu este bine să arunci nimic din casă pentru că îți vei arunca norocul. Nici măcar gunoiul nu se aruncă. Ba mai mult, în noaptea dintre ani nu este bine să dai bani. Se spune că dacă faci asta, vei fi dator pe parcursul întregului an care urmează.

Tot pentru noroc, de pe masa de Revelion nu lipsesc strugurii și peștele. Sunt adevărate talismane, iar cei care le consumă vor avea parte de noroc și fericire.

Obiceiuri şi superstiţii de Revelion şi 1 ianuarie

Superstițiile de Revelion continuă și pe 1 ianuarie, atunci când credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Vasile. Nici de Revelion și nici de 1 ianuarie nu este recomandat să dai bani cu împrumut.

Tradiția spune că prima persoană care te va vizita în prima zi a Anului Nou va influența acel an. Dacă pragul îți este trecut de o femeie, atunci va trebui să te aștepți la ghinion. În schimb, dacă te va vizita un bărbat, vei avea noroc tot anul.

În noaptea de Revelion și pe 1 ianuarie nu este bine să plângi. Persoanele care plâng vor atrage de partea lor evenimentele nefericite și vor fi triste tot anul.

De asemenea, tradiția mai spune că nu este bine să agăți în cui calendarul noului an până când cel vechi nu se scurge complet. Acesta este considerat un gest care aduce ghinion.

În noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie, este recomandat să aprinzi o candelă în apropierea unei icoane. Se spune că, în acest fel, Dumnezeu îți va călăuzi pașii și vei avea un an ușor pe toate planurile.

În noaptea de Revelion, unii români obișnuiesc să pună în buzunar o căpățână de usturoi pentru a ține la distanță spiritele rele. În schimb, alții țin în buzunar boabe de grâu despre care se pune că îi feresc de foamete în anul care urmează.