Doar câteva ore ne mai despart de 2024. În noaptea de Revelion, oamenii de peste tot de pe glob au anumite superstiții de la care nu se abat. Se spune că fiecare dintre ele are rolul ei și este menită să aducă noroc și belșug.
Revelion este sărbătorit pe tot globul și reprezintă momentul oportun pentru ca oamenii să își pună dorințe. Cei care au pregătit lista cu planuri pentru anul viitor, știu foarte bine că un rol important în joacă superstițiile din această seară.
Ritualurile pe care le fac românii în noaptea de Revelion pentru a atrage norocul sunt foarte bine cunoscute. Însă, în alte părți de pe glob, fiecare țară are propriile superstiții și tradiții pe care le respectă în fiecare an în noaptea de Revelion.
Danemarca, de exemplu, este țara unde cu toții sparg câte o farfurie în fața ușii vecinilor. La final, cine are cele mai multe cioburi se spune că va avea un an nou plin de noroc și belșug în toate.
În Scoția, Anul Nou este primit cu multe suluri de smoală care sunt arse de localnici. Acestea sunt lăsate să se rostogolească, făcând loc anului nou să vină într-un mediu fără energii negative. În prima zi din Anul Nou, norocul este adus și de prima persoană care vine în vizită. Se spune că un adevărat magnet pentru belșug va fi un bărbat brunet care vine și cu un cadou.
În noaptea dintre ani, în Irlanda, fetele tinere au ocazia să își cunoască alesul. Acestea pun sub pernă crengi de vâsc și visează pe cel care urmează să le fie iubit.
De asemenea, tot în Irlanda, în noaptea de Revelion se decide și viitorul politic al țării. Se spune că dacă vântul bate dintre este, politica va fi dominată de britanici. În schimb, dacă bate dintre vest, va fi un an bun.
La trecerea dintre ani, spaniolii fac tot posibilul să respecte tradiția strugurelui. Aceștia mânâncă câte o boabă de strugure la fiecare 12 bătăi ce ceas. Boabele semnifică dorințele pentru fiecare lună a noului an.
Similar cu Spania, Portugalia are tradiția celor 12 boabe, dar nu de strugure. Portughezii mânâncă 12 smochine care reprezintă cele 12 dorințe pentru noul an.
În Belgia, în prima zi a Anului Nou se mănâncă choucroute. Este un preparat tradițional din varză și cârnați. Fiecare dintre cei care au în față faimosul choucroute trebuie să aibă în farfurie sau în buzunar o monedă pentru a avea noroc.
În Italia, mai exact, în Napoli, Anul Nou este întâmpinat prin aruncarea pe fereastră a obiectelor vechi. Se spune că, în acest fel, se face loc Noului An și noilor rezoluții.
În Grecia, în noaptea de Revelion, copiii îl așteaptă pe Sfântul Vasile. Se spune că acesta lasă cadouri în ghetele celor mai cuminți.
Pe alte continente, în țări precum Peru sau Ecuador, oamenii fac mii de păpuși din hârtie creponată care simbolizează anul care s-a încheiat. Apoi, la miezul nopții, acestea sunt arse în stradă.