Sfântul Andrei este sărbătorit anual pe data de 30 noiembrie. Mulți români își celebrează onomastica în această zi, deoarece poartă numele de Andrei sau Andreea. Dincolo de asta, ei trebuie să țină cont de anumite lucruri și să respecte tradițiile pentru a le merge bine până la final de an.
Sărbătoarea Sfântului Andrei este una dintre cele mai mari din calendarul creștin-ortodox. Asta deoarece Sfântul Andrei a fost un mare susținător al credinței în Dumnezeu și mereu s-a opus celor care au încercat să-l determine să renunțe la iubirea sa pentru Cel de Sus.
Sfântul Andrei a fost un mare martir, iar ca drept dovadă este faptul că a fost răstignit prin prisma credinței pe care o avea. Mâinile și picioarele i-au fost bătute în cuie pe o cruce în formă de X, în timpul domniei împăratului Nero, care s-a remarcat prin tiranismul său.
Crucea în formă de X a Sfântului Andrei se află în momentul de față în Catedrala Sfântul Andrei, din orașul grecesc Patras, din peninsula Peloponez. Tot aici se găsește o mare parte din capul martirului și mulțimi de credincioși vin să se roage în lăcaș.
Dincolo de religie, de-a lungul timpului s-a răspândit ideea că pe data de 30 noiembrie apar strigoii, cei care sperie pe oricine. Astfel, în multe regiuni ale țării se respectă tradiții de îndepărtare a răului. Unii oameni își pun usturoi în fața casei.
Totodată, sunt persoane care pun usturoi la ferestre, leguma fiind considerată una cu puteri magice în plan spiritual. În plus, pe 30 noiembrie multe fete își pun busuioc sub pernă, înainte de a se odihni, în speranța că își vor visa ursitul.
De Sfântul Andrei multe persoane merg la slujbă, pentru a da de pomană în memoria celor trecuți în neființă. Alți oameni încearcă să păstreze distanța de orice conflict și de orice i-ar putea provoca să comită un păcat, precum ura sau bârfa.
Se spune că nu vei mai avea spor niciodată dacă vei face treburi agricole, dacă vei spăla sau dacă vei coase. Este necesar și să faci pace cu cei cu care te-ai certat și să îi ierți. Odată ce v-ați împăcat trebuie să aveți grijă să vă respectați mai departe.
De asemenea, din bătrâni s-a mai răspândit ideea că vremea de Sfântul Andrei va fi una prevestitoare a temperaturilor din iarnă. Dacă va fi frig pe 30 noiembrie, atunci și iarna va fi una la fel de năprasnică, cu zapadă multă.