News

Trafic de persoane la granița cu Ucraina. Tineri care fug din război dau bani grei să ajungă în România

Grănicerii ucraineni au reținut o persoană servea drept călăuză unor tineri care intenționau să se sustragă serviciului militar intrând ilegal pe teritoriul României.
02.07.2022 | 17:33
Trafic de persoane la granita cu Ucraina Tineri care fug din razboi dau bani grei sa ajunga in Romania
Călăuza migranților ilegali prinsă de grănicerii ucrainene/ Sursă foto: Libertatea Cuvântului
ADVERTISEMENT

Invazia rusă în Ucraina a făcut ca o mare parte din tinerii ucraineni să fie chemați sub arme să-și apere țara în fața armatelor lui Putin.

Însă o parte dintre tinerii aflați la vârsta la care pot face serviciul militar încearcă să evite trimiterea pe front, trecând ilegal granița în România, potrivit stirileprotv.ro.

ADVERTISEMENT

Majoritatea copleșitoare a refugiaților ucraineni în România sunt femei și copii care au fugit din calea bombardamentelor armatei ruse, în timp ce bărbații au rămas în urmă să contribuie la respinderea invadatorilor.

Potrivit legii ucrainene, bărbaților în vârstă de până la 60 de ani le-a fost interzisă plecarea din țară, exceptați fiind cei care au cel puțin trei copii în întreținere.

ADVERTISEMENT

Însă unii dintre aceștia încearcă să părăsească ilegal țara pentru a evita mobilizarea. În aceste circumstanțe, au apărut călăuzele care îi ajută pe aceștia să treacă  ilegal granița în România

Publicația de limbă română Libertatea Cuvântului din Cernăuți relatează că un bărbat din zonă a cerut 5.000 de euro pentru a ghida peste graniță bărbații care fug din calea războiului.

ADVERTISEMENT

De exemplu, un bărbat din regiunea Cernăuți le-a cerut 5.000 de euro unor oameni care nu doreau să lupte împotriva invadatorilor ruși.

Clienții săi erau doi frați aflați la vârsta recrutării, originari din regiunea Teropil. Însă grănicerii ucraineni i-au prins pe cei trei, pe  29 iunie, la numai câteva sute de metri de graniță, chiar în momentul în care călăuza își primea plata de la clienții săi.

ADVERTISEMENT

Cazul a fost preluat de către Procuratura Regională Cernăuţi. Se pare că rețeaua era mai amplă, întrucât clienții călăuzei erau recrutați prin mai mulți intermediari.

ADVERTISEMENT