News

Trafic ilegal de organe și țesuturi la o clinică medicală din București. Reacția ANT: ”E o activitate foarte gravă”. Update

Reprezentanții unei clinici medicale din București sunt urmăriți penal după ce au introdus în România, fără aprobare, ţesuturi de origine umană aduse din Italia.
26.08.2022 | 14:59
Trafic ilegal de organe si tesuturi la o clinica medicala din Bucuresti Reactia ANT E o activitate foarte grava Update
ADVERTISEMENT
26-08-2022
12:14

Acuzațiile venite dinspre Agenţia Naţională de Transplant

Cu privire la urmărirea penală care vizează conducerea clinicii medicale suspectate de transplant ilegal de organe și țesuturi, purtătoarea de cuvânt a Agenţiei Naţionale de Transplant a declarat că a sesizat Inspecţia Sanitară de Stat din Ministerul Sănătăţii.

Agenţia Naţională de Transplant, conform atribuţiilor sale, în momentul în care a sesizat că una dintre unităţile implicate în această activitate nu a respectat legea, a luat măsurile legale care se impun. A adus la cunoştinţă inspecţiei sanitare de stat din Ministerul Sănătăţii, instituţie care are atribuţii de inspecţie şi control.

Considerăm că este o activitate foarte gravă care prejudiciază încrederea în sistemul de transplant. Orice unitate sanitară care doreşte să desfăşoare activităţi în domeniul transplantului trebuie să obţină o acreditare din partea Agenţiei Naţionale de Transplant.

În funcţie de tipul de activitate pe care doreşte să-l desfăşoare, cum este în cazul transplantului de cornee, dacă are nevoie să aducă cornee din altă ţară este nevoie,  conform prevederilor legale, de o autorizaţie emisă de noi pentru importul unui ţesut în România“, a declarat Adina Moroianu pentru news.ro.

De asemenea, ea a punctat că în România sunt puțini donatori de cornee, iar acest aspect a ieșit și mai mult în evidență în perioada pandemiei de Covid-19: ”Numărul de organe şi ţesuturi pentru transplant este întotdeauna mai mic decât necesarul. Există la momentul actual şi alte clinici private şi instituţii de stat acreditate pentru transplant de cornee şi care se străduiesc să scurteze aceste liste de aşteptare.

În general, acordul pentru prelevarea de cornee este greu de obţinut, dar în România în general se obţine pentru că avem coordonatori de transplant foarte bine pregătiţi şi reuşesc să obţină acest acord. Este un acord care se obţine mai greu peste tot în lume, nu numai la noi.”

Potrivit comunicatului de presă remis de Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, traficul ilegal de organe și țesuturi s-a desfășurat între anii 2019 și 2021.

Trafic ilegal de organe și țesuturi la o unitate medicală din Capitală

Administratorul clinicii medicale din București a introdus în țară ţesuturi de origine umană fără a deține autorizaţia specială emisă de Agenţia Naţională de Transplant (ANT).

ADVERTISEMENT

O clinică medicală a introdus un număr de cornee fără a deține autorizația de la Agenția Națională de Transplant. Se efectuează cercetări pentru a stabili câte persoane au primit acele cornee.

Aceste țesuturi au fost importate de la o bancă de cornee din Italia. Sunt peste 300 de cornee. Pentru moment nu au fost dispuse măsuri preventive, dar s-a dispus continuarea urmăririi penale”, a transmis vineri reprezentantul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

ADVERTISEMENT

Câte cornee au fost transplantate

De asemenea, procurorii au transmis reprezentanților presei că în acest dosar au fost efectuate mai multe percheziții joi, 25 august 2022. Conform informațiilor publicate în Registrul național de transplant, în țara noastră au fost transplante 647 de cornee.

În prezent, 256 de cornee sunt pregătite pentru transplant, în timp ce la 93 dintre acestea au fost raportate ”alte situații”. În acest context amintim că anul trecut, la jumătatea lunii mai, au fost reluate transplanturile de cornee la Spitalul de Urgențe Oftalmologice din București.

ADVERTISEMENT

La acea vreme, medicii care au anunțat evenimentul au precizat că transplanturile de cornee au fost reluate după o pauză de peste 10 ani. ”Am reluat, după o lungă perioadă, transplantul de cornee.

Era absolut necesar, pentru recreerea unui departament de cornee și de suprafață oculară”, declara atunci dr. Alina Gheorghe, medic la Spitalul de Urgențe Oftalmologice din București.

ADVERTISEMENT

La acea vreme, primul pacient care a beneficiat de transplant a fost un bărbat în vârstă de 70 de ani, Al doilea transplant l-a avut în prim-plan pe un pacient mult mai tânăr. Acesta prezenta o cicatrice vascularizată la nivelul corneei, după o infecție.

 

 

ADVERTISEMENT