News

Traficanții de sclavi din Maramureș, condamnați la închisoare. Cea mai mare pedeapsă, 8 ani

Cinci traficanți de sclavi din Maramureș au fost condamnați la închisoare cu executare. Câți ani vor sta în spatele gratiilor
25.05.2023 | 14:05
Traficantii de sclavi din Maramures condamnati la inchisoare Cea mai mare pedeapsa 8 ani
Traficanții de sclavi din Maramureș, condamnați la închisoare. Cea mai mare pedeapsă, 8 ani Colaj Fanatik. Sursa foto: DIICOT
ADVERTISEMENT

Un caz revoltător ieșea la iveală în 2020, într-o localitate din Maramureș, acolo unde au fost descoperiți sclavi, în adevăratul sens al cuvântului. Oameni cu handicap erau exploatați prin muncă de mai multe persoane.

Traficanții de scavi și-au primit pedeapsa

Acum, traficanții de sclavi din Maramureș și-au aflat sentința. Este vorba despre cinci persoane, cu vârste între 28 și 59 de ani, care au fost condamnate la închisoare. Instanța a decis ca cea mai mică pedeapsă să fie de 6 ani, iar cea mai mare de 8 ani.

ADVERTISEMENT

Amintim că totul a fost pus la cale de o familie, principalii care se ocupau de „recrutarea” persoanelor cu handicap fiind doi frați și fiii lor, așa cum au arătat cercetările desfășurate de oamenii legii.

Ancheta a scos la iveală faptul că oamenii erau răpiți de stradă, din gară sau erau luați din centrele de recuperare și reabilitare din Vrancea. Li se promitea că dacă acceptă să îi ajute în gospodărie, vor primi în schimb un adăpost și o masă caldă.

ADVERTISEMENT

Însă, promisiunile erau încălcate în momentul când ajungeau în locuințele proprietarilor. Oamenii cu handicap deveneau, pur și simplu, sclavi, fiind obligați să muncească până la epuizare fără să primească ceva în schimb.

Sclavii erau ținuți în grajd, lângă animale

Persoanele respective erau închise în grajd, lângă animale, iar de multe ori nu primeau nici măcar o bucată de pâine. Pentru a nu pleca, erau bătuți și amenințați de cei cinci proprietari de sclavi.

ADVERTISEMENT

La vremea respectivă, localnicii spuneau că respectivii racolau persoane cu handicap de aproximativ 10 ani, iar rețeaua ar fi fost mult mai mare decât cea descoperită de procurori. „Îi băteau aici și vai de capul lor ce le făcea! Fără mâncare, fără nimic, dormeau în grajd acolo cu animalele.”, declara un vecin al familiei în cauză, la vremea respectivă, pentru Digi 24.

Sclavii nu ar fi fost descoperiți mai devreme, deoarece aceștia erau ascunși atunci când echipajele agenților de poliție se aflau în zonă pentru a face cercetări. Însă, același vecin mărturisea pentru sursa citată că administrația locală ar fi cunoscut situația.

ADVERTISEMENT

Totodată, schimbul de sclavi s-ar fi desfășurat de aproape 10 ani, însă nu știa nimeni în ce condiții erau ținuți aceștia. Procurorii susțineau, însă, că cele 5 persoane ar fi constituit grupul infracțional organizat în perioada mai 2019-mai 2020.

„Profitând de starea de vădită vulnerabilitate în care se află diverse persoane din categoria celor menţionate anterior, le răpesc efectiv ori le determină în baza unor promisiuni mincinoase (falsul pretext că vor fi plătite adecvat pentru a presta munci agricole ori de îngrijire a animalelor din gospodăriile membrilor grupului infracţional) să accepte să se deplaseze cu ei la adresele acestora de domiciliu.

Ulterior, după ce victimele ajung la domiciliile membrilor grupării, aceştia exercită asupra lor violenţe fizice şi verbale pentru a-i determina să accepte din teamă exploatarea prin forma obligării acestora să muncească până la epuizare în gospodăriile lor, fără a fi plătiţi, fără a fi hrăniţi corespunzător şi lipsindu-i de posibilitatea de a părăsi locaţiile respective”, transmiteau procurorii în 2020.

 

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: