Petrolul face un sezon peste așteptări, ținând cont că este una dintre formațiile cu probleme financiare. Ploieștenii nu au abandonat nici acum lupta pentru play-off, deși la ultimul meci, 0-1 cu UTA, au avut probleme de arbitraj.
Chiar dacă va reuși să prindă primele șase locuri ale campionatului, Petrolul nu poate lupta pentru Europa. Motivul? Administrativ, clubul este în stare de concordat preventiv.
Potrivit legii, concordatul preventiv este o procedură juridică menită să ofere o șansă companiilor care se confruntă cu dificultăți financiare, dar care au încă potențialul de a deveni viabile din punct de vedere economic.
Aceasta permite debitorului să negocieze un acord cu creditorii pentru a restructura datoriile și a reface echilibrul financiar al afacerii. Practic, este un instrument de prevenire a insolvenței care facilitează salvarea și reorganizarea companiilor.
Cererea de intrare în această stare a fost depusă la finalul lunii decembrie. Ulterior, Tribunalul Prahova a admis solicitarea iar „găzarii” au termen până la finalul lunii februarie să depună lista creditorilor și planul de redresare și de plăți.
Din punct de vedere sportiv, concordatul preventiv este similar insolvenței. Adică nu permite participarea echipei în cupele europene. În aceeași situație este și Dinamo, care are o clasare mai bună decât Petrolul. Nici Hermannstadt nu poate juca în Europa, din același motiv. Ultimele două sunt chiar în insolvență. În concordat preventiv este și Poli Iași.
În aceste condiții, Mutu și echipa lui luptă doar pentru un loc mai bun în Superligă. Acesta le-ar aduce bani mai mulți din drepturile tv în sezonul viitor. De altfel, obiectivul clar al Petrolului este clasarea pe locurile 6-8.
Adrian Mutu a vorbit din nou despre promisiunile făcute de autoritățile locale privind sprijinul echipei.
“În primul rând nu este vorba despre Mutu sau Claudiu Tudor, este vorba despre Petrolul, echipa orașului Ploiești, a județului Prahova. În al doilea rând, nimeni nu a cerut să fie ceva ilegal. Și nici nu trebuie să fie. Totul trebuie să fie legal, ca lumea să nu se ducă la pușcărie pentru cineva sau pentru o entitate! Dar Petrolul e un brand, o echipă de tradiție, care merită susținere. Asta e ce pot să spun eu. Eu sper să-și mențină promisiunile. Dacă nu, tot eu voi fi acela care va spune că nu și le-au ținut. Dar eu cred că vor face acest lucru (n.r. – autoritățile își vor respecta promisiunile)”, a spus Briliantul la Don Mutu, podcastul exclusiv marca FANATIK.
“Personal, am încercat să ajut și să le explic oamenilor ce înseamnă echipa asta pentru oraș. Mai multe nu pot să fac și nimeni nu poate să facă, dacă nu vine și din partea lor (n.r. – a autorităților locale) dorința lor de a ajuta. Noi vom face tot ce ne stă în putință. Echipa asta trebuie să ajungă la un anumit nivel, pentru un oraș care merită. Un oraș de lângă Capitală și un județ bogat și frumos. Și e păcat ca o echipă de tradiție să nu fie ajutată! Mare păcat! Și nu numai de autorități, de toate marile firme care sunt în județul Prahova”, a concluzionat Adi Mutu.