La patru ani de la tragedia petrecută la Spitalul „Victor Babeș” din București, justiția face un pas important. Parchetul a admis cererea avocatului Adrian Cuculis de a introduce Primăria Capitalei și Ministerul Sănătății în dosarul penal, ca părți responsabile civilmente pentru moartea celor trei pacienți internați în unitatea mobilă ATI.
Tragedia a avut loc pe 12 aprilie 2021. Trei pacienți infectați cu COVID-19 și internați în TIR-ul ATI de la Spitalul „Victor Babeș” au murit după o defecțiune la instalația de oxigen. Alți cinci pacienți au fost transferați de urgență la alte spitale, în stare gravă.
Atunci, autoritățile au transmis că problema tehnică ar fi apărut la racordul care lega unitatea mobilă la sursa principală de oxigen. Spitalul, aflat în subordinea Primăriei Capitalei prin ASSMB, gestiona acest TIR în parteneriat cu Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) și Ministerul Sănătății.
În urma sesizării făcute de Adrian Cuculis, Parchetul a considerat întemeiată solicitarea de includere a instituțiilor menționate ca părți civile responsabile în proces. Dacă vinovăția personalului va fi dovedită în instanță, Primăria Capitalei și Ministerul Sănătății vor fi obligate să plătească despăgubiri materiale și morale familiilor victimelor.
„Este un cutremur judiciar la Primăria Capitalei și Ministerul Sănătății. Parchetul a admis că ambele instituții pot fi trase la răspundere pentru victimele din TIR-urile ATI. Dacă va exista o condamnare, despăgubirile se ridică la milioane de euro”, a transmis avocatul Adrian Cuculis.
La momentul tragediei, premierul de atunci, Florin Cîțu, și șeful DSU, Raed Arafat, au anunțat deschiderea unei anchete și au promis transparență totală. Ministrul sănătății de atunci, Vlad Voiculescu, a cerut un control tehnic asupra tuturor TIR-urilor ATI, după ce mai multe astfel de unități mobile suferiseră defecțiuni și în alte orașe din țară.
În acel caz, a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, iar ancheta a fost preluată de Serviciul Omoruri din cadrul Poliției Capitalei. Victimele au fost transportate la INML pentru necropsie, iar o comisie de specialiști a fost numită pentru a analiza cauzele tehnice ale tragediei.
Defecțiunea ar fi fost cauzată de o creștere bruscă a presiunii în instalația de oxigen, iar potrivit unor declarații de atunci, reprezentantul firmei de mentenanță ar fi refuzat să intre în TIR din cauza temerii de infectare, deși medicii i-au oferit echipament complet de protecție.
Spitalul Victor Babeș a transmis că TIR-ul ATI funcționa deja de luni bune în alt județ și că nu prezentase defecțiuni anterioare. Totuși, în perioada pandemiei, mai multe spitale din țară au raportat defecțiuni la aceste unități mobile, considerate improvizații rapide pentru a suplimenta paturile de terapie intensivă.