News

Tragedia din Alpii italieni se poate repeta și în alte zone. Factorii care determină astfel de incidente. Anunțul specialiștilor

Tragedia din Alpii italieni, acolo unde 7 oameni au murit după prăbușirea unui ghețar de pe vârful muntelui, se poate repeta și în alte zone. Specialiștii spun care sunt factorii care determină astfel de incidente.
05.07.2022 | 10:06
Tragedia din Alpii italieni se poate repeta si in alte zone Factorii care determina astfel de incidente Anuntul specialistilor
Oamenii de știință avertizează că tragedia din Alpii italieni se poate repeta: ”Tot mai mulți ghețari se vor prăbuși din cauza încălzirii globale”. Sursa foto: newsbreak.com
ADVERTISEMENT

Cel puțin 7 oameni au fost uciși după ce au fost surprinși de o avalanșă provocată de prăbușirea unui ghețar din Alpii italieni.

Oamenii de știință avertizează că tragedia din Alpii italieni se poate repeta: ”Tot mai mulți ghețari se vor prăbuși din cauza încălzirii globale”

Serviciile de urgență italiene au anunțat că alte 8 persoane au fost rănite. De asemenea, echipele de salvare au reluat căutarea a 15 dispăruți, cu elicoptere și drone. Patru dintre cei șapte uciși au fost identificați de salvatori, iar trei dintre ei sunt italieni, inclusiv doi ghizi montani.

ADVERTISEMENT

Din cauza temperaturilor anormal de ridicate, ghețarii din Munţii Alpi devin tot mai instabili şi mai periculoşi pentru turiștii aflați în zonă sau la poalele masivelor montane.

Astfel de evenimente precum prăbușirea ghețarului de pe muntele Marmolada vor deveni tot mai frecvente, susțin oameni de știință citați de The Guardian.

ADVERTISEMENT

Italia se confruntă în această perioadă cu un val intens de căldură. În cazul ghețarului Marmolada, experții au sugerat că valorile ridicate reprezintă un factor declanșator. Cel mai probabil, căldura a dus la topirea unei cantități mari de gheață.

Walter Milan, purtător de cuvânt al Corpului Național de Salvare Alpină și Speologică a spus că, recent, în vârful muntelui din Italia s-au înregistrat temperaturi de peste 10 grade Celsius. ”Aceasta este o căldură extremă pentru vârful muntelui. Este clar că este ceva anormal”.

ADVERTISEMENT

”Dolomiții din Italia, unde a avut loc acest tragic accident, s-au confruntat cu secetă pe tot parcursul iernii, cu foarte puține căderi de zăpadă. În combinație cu temperaturile neobișnuit de ridicate înregistrate în întreaga regiune în timpul verii, ghețarii se topesc rapid.

Secțiunea care s-a desprins făcea parte dintr-un ghețar suspendat cu seracuri sau stânci de gheață care devin deosebit de instabile în condiții de căldură precum cele înregistrate în Dolomiți în acest moment”, a declarat și profesorul Jonathan Bamber, directorul Centrului de Glaciologie de la Universitatea din Bristol.

ADVERTISEMENT

În toate lanțurile muntoase pot avea loc astfel de tragedii

Oamenii de știință avertizează că dezastre naturale precum cel din Italia pot avea loc și în alte zone, pe măsură ce temperaturi tot mai ridicate vor fi raportate.

Modul în care temperaturile ridicate influențează structurile de gheață de pe munți este complex, cu factori multipli care fac ghețarii mai slabi și mai probabil să provoace o avalanșă mortală, spun specialiștii.

”Prăbușirea ghețarului Marmolada este un dezastru natural legat direct de schimbările climatice. Ghețarii de mare altitudine, cum este Marmolada, sunt adesea abrupți și depind de temperaturile sub zero grade Celsius pentru a-și menține stabilitatea.

În același timp, schimbările climatice înseamnă din ce în ce mai multă apă care provine din topire, apă care eliberează căldură, iar aceasta topește gheața. Prăbușirile catastrofale ale ghețarilor de acest fel sunt din ce în ce mai frecvente”, a spus profesorul glaciolog Poul Christoffersen, de la Universitatea din Cambridge.

ADVERTISEMENT
Tags: