News

Tragedia din Coreea de Sud, cea mai recentă dintr-un șir de busculade soldate cu zeci de morți

Cel puțin 153 de persoane au murit strivite în timpul unui festival de Halloween, când mulțimea a pătruns pe o alee îngustă dintr-o zonă aglomerată de noapte din Seul
31.10.2022 | 18:39
Tragedia din Coreea de Sud cea mai recenta dintrun sir de busculade soldate cu zeci de morti
Busculada din Seul se numără printre cele cu cel mai mare număr de morți din lume Foto: hepta, The Guardian, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Președintele Yoon Suk-yeol a declarat stare de doliu național după busculada mortală din cartierul de noapte Itaewon din capitala sud-coreeană. Busculada din Seul este cea mai recentă dintr-o serie de dezastre similare în întreaga lume.

Tragedia din Coreea de Sud, cea mai recentă dintr-un șir de busculade soldate cu zeci de morți

Dezastrul este cel mai sângeros din Coreea de Sud de la naufragiul feribotului Sewol din 2014, în urma căruia au murit 304 persoane, majoritatea elevi de liceu. Decesele de sâmbătă sunt susceptibile să atragă atenția publicului asupra a ceea ce au făcut oficialii guvernamentali pentru a îmbunătăți standardele de siguranță publică de la dezastrul feribotului.

ADVERTISEMENT

Aceasta a fost busculada cu cel mai mare număr de morți din istoria Coreei de Sud. În 2005, 11 persoane au fost ucise și alte aproximativ 60 au fost rănite la un concert pop în orașul Sangju din sudul țării.

Iată care sunt cele mai grave tragedii de acest gen din ultimul deceniu:

Mecca: 2.300 de morți

La 24 septembrie 2015, o busculadă masivă pe locul ritualului de lapidare a diavolului din Mina, în apropiere de Mecca, în timpul pelerinajului anual, a provocat aproximativ 2.300 de morți, fiind cel mai mortal dezastru din istoria hajj-ului.

ADVERTISEMENT

Iranul, care a declarat că 464 dintre pelerinii săi au fost uciși, a acuzat Arabia Saudită că nu a organizat corect evenimentul.

Unii pelerini au pus busculada pe seama închiderii unui drum din apropierea locului de lapidare, susținând că forțele de securitate au gestionat greșit fluxul de credincioși.

ADVERTISEMENT

Indonezia: cel puțin 133 de morți

La 1 octombrie 2022, o busculadă produsă pe un stadion de fotbal din Malang, în Java de Est, a provocat moartea a 133 de persoane, dintre care peste 40 de copii.

Poliția a încercat să respingă fanii cu gaze lacrimogene, iar multe victime cuprinse de panică au fost strivite sau sufocate în timp ce încercau să folosească ușile de ieșire închise sau prea înguste.

ADVERTISEMENT

Șase persoane, inclusiv trei ofițeri de poliție, au fost inculpate, iar șeful poliției regionale a fost transferat.

Stadionul Kanjuruhan va fi demolat.

India: cel puțin 115 morți

La 13 octombrie 2013, o busculadă produsă în marja unui festival religios în apropierea unui templu din districtul Datia, în Madhya Pradesh, în centrul statului indian Madhya Pradesh, s-a soldat cu cel puțin 115 morți, majoritatea călcați în picioare sau înecați, și peste 110 răniți.

În momentul accidentului, aproximativ 20.000 de persoane se aflau pe un pod peste râul Sindh. Potrivit autorităților locale, un zvon despre o posibilă prăbușire a podului a provocat busculada.

Coasta de Fildeș: cel puțin 60 de morți

La 1 ianuarie 2013, cel puțin 60 de persoane, dintre care mulți tineri, au murit strivite de o mulțime uriașă de spectatori care au părăsit cartierul Plateau din Abidjan, capitala economică a Coastei de Fildeș, după ce au asistat la focurile de artificii de Anul Nou.

Iran: 56 de morți

La 7 ianuarie 2020, o busculadă în Kerman, în sud-estul Iranului, în timpul funeraliilor generalului iranian Qasem Suleimani, la care a participat o mulțime uriașă, s-a soldat cu 56 de morți.

Suleimani, ucis la 3 ianuarie de un atac american cu dronă în fața aeroportului din Bagdad, era considerat un erou în lupta sa împotriva jihadiștilor din gruparea Stat Islamic în Irak și Siria.

Etiopia: cel puțin 52 de morți

La 2 octombrie 2016, cel puțin 52 de persoane au murit, potrivit autorităților – sau cel puțin 100, potrivit opoziției – într-o busculadă la Bishoftu, la 50 km sud-est de Addis Abeba.

Confruntările care au izbucnit între mulțime și poliție în timpul festivalului tradițional Oromo Irreecha, care marchează sfârșitul sezonului ploios, au provocat această îmbulzeală.

Tanzania: 45 de morți

La 21 martie 2021, 45 de persoane au murit în urma unei ciocniri pe un stadion din Dar es Salaam, capitala economică a Tanzaniei, unde avea loc un omagiu adus regretatului președinte John Magufuli.

Israel: 45 de morți

La 30 aprilie 2021, o busculadă în timpul pelerinajului ocazionat de sărbătoarea evreiască de la Lag Ba’omer la Muntele Meron, în nordul Israelului, a ucis cel puțin 45 de persoane, întunecând cea mai mare adunare din țară de la începutul pandemiei Covid-19.

ADVERTISEMENT
Tags: