Sporturi

Tragedie! Singurul hocheist român dorit în NHL a murit azi

Cel mai bun hocheist din România din toate timpurile, Doru Tureanu, a decedat marţi la vîrsta de 60 de ani. Fostul mare sportiv a decedat la Spitalul Colentina ca urmare a unei comoţii cerebrale....
11.03.2014 | 17:27
Tragedie Singurul hocheist roman dorit in NHL a murit azi

Cel mai bun hocheist din România din toate timpurile, Doru Tureanu, a decedat marţi la vîrsta de 60 de ani. Fostul mare sportiv a decedat la Spitalul Colentina ca urmare a unei comoţii cerebrale. Tureanu are performanţe incredibile, fiind inclus în Hall of Fame reuşind să devină  cel mai bun marcator din toate timpurile de la echipa naţională şi multiplu campion naţional cu Dinamo.

“A murit azi dimineaţă la Spitalul Colentina, după ce pe 2 martie făcuse o comoţie cerebrală. E o mare pierdere pentru sportul românesc, a fost unul dintre cei mai buni hocheişti români. Îl cunoşteam foarte bine, am fost colegi de clasă şi am jucat împreună.

Prin ’77 a refuzat o ofertă de două milioane de dolari de la canadieni. Nu a vrut să plece din ţară pentru că mama lui era bolnavă. Apoi a avut oferte şi după Jocurile Olimpice din 1980″, a declarat antrenorul formaţiei Sportul Studenţesc, Ioan Martin, pentru Mediafax.

Tureanuu

Tureanu a reuşit 112 puncte (74 de goluri şi 39 de pase decisive) în tricoul echipei naţionale, fiind considerat neoficial cel mai bun hocheist român all-time. Debutant la doar 14 ani la Dinamo, făcînd parte din din cea mai bună generaţie a hocheiului românesc, sportivul a participat la două ediţii ale Jocurilor Olimpice (Innsbruck 1976 şi Lake Placid 1980) şi 17 ediţii ale Campionatului Mondial din perioada 1971-1987.

Hocheistul a evoluat într-una dintre cele mai importante victorii a selecţionatei României, contra Statelor Unite ale Americii, scor final 5-4. Potrivit site-ului FRH, evoluţia lui Tureanu din acea partidă a atras atenţia mai multor cluburi, Montreal Canadiens oferindu-i un contract, refuzat de român pentru a rămîne lîngă mama sa, grav bolnavă atunci. Canadienii au revenit cu oferta trei ani mai tîrziu, însă Securitatea a blocat transferul.