News

Tragedie cu sute de morți în Himalaya! Un ghețar a provocat o viitură uriașă. Video

07.02.2021 | 13:08
Tragedie cu sute de morti in Himalaya Un ghetar a provocat o viitura uriasa Video
ADVERTISEMENT

Tragedie cu sute de morți în Himalaya după ce mai multe bucăți desprinse dintr-un gheţar s-au prăbuşit într-un lac de acumulare din nordul Indiei. Viitura formată a cauzat inundații serioase. Acestea au avariat o centrală electrică și totul a culminat cu evacuarea satelor din aval. 

Între timp au apărut mai multe imagini pe rețelele sociale, imagini care arată dimensiunile înfricoșătoare ale catastrofei.

ADVERTISEMENT

„Numărul concret al victimelor nu a fost deocamdată confirmat, dar ne temem că între 100 şi 150 de persoane au murit”, a declarat un oficial al guvernului din statul indian Uttarakhand, unde s-a produs incidentul.

Tragedie cu sute de morți în zona Himalaya!

Conform primelor informații, un bărbat a transmis autorităților că ar fi văzut înaintând un adevărat zid de praf, roci şi apă, odată cu avalanșa care s-a declanșat.

ADVERTISEMENT

„Viitura s-a produs foarte repede, nu am avut timp să alertăm pe nimeni”, a povestit Sanjay Singh Rana. Acesta locuieşte într-o zonă mai înaltă a satului Raini.

„Am crezut că şi noi vom fi luaţi de apă. Nu credeam să ne salvăm, să supraviețuim. E o nenorocire”, a adăugat el.

ADVERTISEMENT

Mai mult de atât, autoritățile se tem acum de ce e mai rău. Există temeri serioase că toți cei care lucrau la o hidrocentrală din apropiere au fost luaţi de viitură, la fel şi localnicii care se aflau în apropierea râului.

De remarcat că oamenii de aici sunt într-o continuă căutare de lemne pentru foc. De asemenea, în această zonă, localnicii obinșuisc să-și ducă turmele la păscut.

ADVERTISEMENT

„India este alături de Uttarakhand şi întreaga naţiune se roagă pentru siguranţa tuturor oamenilor de acolo”, a declarat premierul Narendra Modi pe Twitter.

„Forţele aeriene indiene sunt pregătite să intervină pentru a participa la misiunile de salvare”, a anunţat guvernul federal de la New Delhi. De altfel, mai multe echipaje de intervenţie au fost deja trimise în zonă pe calea aerului.

Între timp, autorităţile indiene nu au mai ezitat o clipă și au plasat în stare de alertă multe dintre districtele aflate în nordul ţării.

Vă reamintim că statul Uttarakhand, situat în Munţii Himalaya, se confruntă cu un risc sporit de inundaţii, viituri şi alunecări de teren. Aici, în luna iunie a anului 2013, ploile torenţiale au provocat inundaţii catastrofale, care au făcut aproape 6.000 de victime.

Întreaga tragedie a fost numită „tsunami-ul himalayan”, după ce tone de apă, roci şi noroi au acoperit locuinţe şi au distrus clădiri, drumuri și vieți.

ADVERTISEMENT