Un incendiu a cuprins o casă din municipiul Arad, miercuri dimineață. Potrivit pompierilor, flăcările au pornit de la o țigară nestinsă. O femeie în vârstă de 72 de ani se află acum în stare gravă, având arsuri pe 60% din suprafața corpului.
Sosirea iernii și temperaturile scăzute sunt factori de risc în ceea ce privește izbucnirea incendiilor în locuințe. Neatenția și neglijența sunt factori agravanți de risc. Uneori, de la o simplă țigară nestinsă se pot declanșa adevărate tragedii.
Miercuri dimineață, un incendiu a izbucnit în municipiul Arad, în cartierul Aradul Nou. Potrivit Detașamentului de Pompieri Arad, s-a intervenit la o locuință cuprinsă de flăcări.
O femeie în vârstă de 72 de ani a fost găsită în dormitorul casei. Victima se afla în stare de inconștiență și prezenta arsuri pe aproximativ 60% din suprafața corpului, potrivit Agerpres. Potrivit pompierilor, focul, care a fost stins în 20 de minute, a pornit de la o țigară nestinsă.
„La sosirea forţelor de intervenţie, incendiul se manifesta la nivelul dormitorului casei, pe o suprafaţă de aproximativ 20 de metri pătraţi, cu degajări de fum în camerele locuinţei. În interiorul încăperii a fost identificată o victimă, o femeie în vârstă de 72 de ani, care a fost evacuată de către pompieri şi preluată de către echipajul SMURD, care i-a acordat îngrijiri medicale. În urma evaluării medicale, aceasta a fost transportată la spital, prezentând arsuri pe aproximativ 60% din suprafaţă corpului, fiind în stare de inconştienţă”, a precizat ISU Arad.
Potrivit Inspectoratului „Vasile Goldiș” din Arad, fumatul este una dintre cele mai frecvente cauze de incendiu în apartamente. Fumătorii sunt sfătuiți să folosească scrumiere grele, stabile și făcute dintr-un material care să nu ia foc.
„Utilizaţi o scrumieră potrivită, grea, care să nu se răstoarne uşor şi care să fie confecţionată dintr-un material care nu ia foc. În scrumieră se recomandă să puneţi puţină apă, care va favoriza stingerea rapidă a resturilor de ţigări”, recomandă inspectoratul.
Totodată pompierii atrag atenția că oboseala, consumul de medicamente (somnifere) dar mai ales consumul excesiv de alcool pot declanșa un incendiu din cauza țigărilor nestinse.
„Aveţi grijă în mod special atunci când sunteţi obosit, când luaţi somnifere sau când aţi consumat alcool. Este foarte probabil să adormiţi în aceste condiţii, fără să vă daţi seama că ţigara dumneavoastră este încă aprinsă”, spun pompierii.
„Dacă aveţi nevoie să vă întindeţi în pat sau în fotoliu pentru odihnă nu aprindeţi ţigara. Este foarte probabil să aţipiţi şi să daţi foc la pat sau fotoliu”.
Stingeţi ţigara în scrumieră – niciodată în coşul de gunoi – şi nu lăsaţi scrumul sau ţigara să ardă în scrumieră. Se recomandă să puneţi puţină apă în aceasta pentru a favoriza stingerea rapidă a resturilor de ţigări.
Atunci când stingeţi ţigara, asiguraţi-vă că aţi stins-o cu adevărat. Mucurile de ţigară incandescente pot cădea pe covor, ziare sau pe orice alt material combustibil şi astfel poate lua foc întreaga locuinţă.
În fiecare an mor copii care provoacă incendii cu ajutorul ţigărilor, chibriturilor sau brichetelor, lucruri care nu ar trebui să fie la dispoziţia lor. Păstraţi aceste obiecte în locuri de unde copiii nu le pot lua!”