News

Tragedie în Africa de Sud! Zindzi, fiica cea mică a lui Nelson Mandela, a fost răpusă de coronavirus. Avea doar 59 de ani

18.07.2020 | 12:02
Tragedie in Africa de Sud Zindzi fiica cea mica a lui Nelson Mandela a fost rapusa de coronavirus Avea doar 59 de ani
ADVERTISEMENT

Vineri, 17 iunie va rămâne cu siguranță în istoria poporului Africii de Sud drept una dintre cele mai triste zile trăite vreodată. Asta pentru că a avut loc ceremonia de înmormântare a celei mai tinere dintre fiicele primului președinte de culoare al țării, Nelson Mandela.

În vârstă de 59 de ani, Zindzi s-a stins din viață în cursul acestei săptămâni, după ce, potrivit fiului său, a contractat noul coronavirus, agentul patogen care de mai bine de șase luni face ravagii în întreaga lume. Zondwa Mandela a dezvăluit, totodată, că rezultatul testului a venit chiar în ziua decesului, când mama lui se afla internată într-un spital din Johannesburg.

ADVERTISEMENT

Într-un discurs funebru susținut joi seara, președintele sud-african Cyril Ramaphosa a ținut să mulțumească familiei Mandela pentru „gestul foarte important de a împărtăși națiunii această informație“.

Fiica cea mică a lui Nelson Mandela a murit după ce a fost diagnosticată cu coronavirus

Contribuiți astfel la aceea ca bolnavii (de COVID-19) să fie acceptați de societate. Acesta este un virus care ne afectează pe toți, nu ar trebui să existe stigmatizare a persoanelor infectate“, a mai spus șeful statului.

ADVERTISEMENT

Zindzi era cea mai tânără fiică a lui Nelson Mandela, laureat al Premiului Nobel pentru Pace şi primul preşedinte sud-african de culoare (1994-1999) şi a lui Winnie Madikizela-Mandela, reprezentantă populară, dar controversată a luptei împotriva apartheidului.

Aceasta a fost înhumată într-un cimitir din capitala Africii de Sud, unde își va dormi somnul de veci alături de mama sa.

ADVERTISEMENT

A fost crescută de bunică și a participat la mișcarea de eliberare a țării de sub „jugul” apartheid

În absența tatălui său închis vreme de 27 de ani pentru rolul său cheie în lupta contra regimului apartheid, Zindzi Mandela a fost crescută de bunică. Ulterior, însă, a decis să se alăture mișcării de eliberare a țării de sub teroare.

În 1985, în fața a zeci de mii de persoane adunate în orașul Soweto, loc marcant al rezistenței împotriva regimului rasist, tânăra Zindzi a citit un discurs al tatălui său, aflat pe atunci la închisoare. Acesta respingea ferm propunerea președintelui PW Botha de a-l elibera condiționat.

ADVERTISEMENT