News

Tragedie în Bucegi. O alpinistă a murit chiar de ziua ei. Trupul ei nu a fost recuperat de pe munte

O alpinistă cu experiență și-a pierdut viața pe un traseu din Munții Bucegi. Salvamontiștii explică faptul că, în ciuda eforturilor, nu au putut să îi recupereze trupul.
13.01.2022 | 22:29
Tragedie in Bucegi O alpinista a murit chiar de ziua ei Trupul ei nu a fost recuperat de pe munte
Salvamontiștii nu au reușit să recupereze trupul alpinistei. Credit foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Tragedie într-o zi care ar fi trebuit să fie cât se poate de fericită pentru o alpinistă cu experiență. Dintr-o postare a salvamontiștilor din Bușteni aflăm că acesta și-a găsit sfârșitul pe un traseu din Munții Bucegi, chiar de ziua ei.

Femeia, alpinistă cu experiență, a decis să sărbătorească ziua de naștere cu o drumeție pe munte. Pentru a celebra faptul că avea o soră geamănă aceasta a ales să parcurgă un traseu special: Albișoara Gemenelor.

ADVERTISEMENT

Acest traseu din Munții Bucegi are gradul de dificultate 2A, conform site-urilor dedicate împătimiților de aventuri pe munte. În medie, acest traseu poate fi parcurs în 2,5-4 ore și la fel ca toate văile de partea nordică a masivului Caraiman, este mai abrupt.

Experții recomandă parcurgerea Albișoarei Gemenelor alături de cel puțin o persoane familiarizată cu traseul. În plus, date fiind condițiile de pe traseu doar cu ajutorul echipamentului adecvat.

ADVERTISEMENT

Spre deosebire de alte trasee din Munții Bucegi, salvamontiștii și experții în drumeții pe munte recomandă parcurgerea traseului Albișoara Gemenelor doar în anumite luni (ianuarie, februarie, martie fiind cele mai potrivite) atunci când săritorile (treaptă de înălțime) sunt acoperite și pot fi depășite în siguranță.

Cum s-a produs tragedia?

Din informațiile oferite de către Salvamont Bușteni aflăm că femeia a decis să facă acest traseu pentru a-și sărbători ziua de naștere, dar că nu a avut cu cine să meargă pe traseul Albișoara Gemenilor.

ADVERTISEMENT

În jurul amiezii, alpinista nu a mai răspuns la apelurile familiei sale, ceea ce a alimentat îngrijorările că acesta ar fi pățit ceva. Ulterior, în jurul orei 18, salvamontiștii au fost alertați de situația femeii.

“O echipă aflată pe platou a încercat imediat să plece spre Vf. Caraiman, dar viscolul puternic cu transport de zăpadă a făcut imposibilă deplasarea. O altă echipă a plecat din Bușteni pe urmele fetei, dar când au ajuns în zona de creastă, vântul puternic a șters urmele celei dispărute și aceasta nu a putut fi găsită”, au explicat reprezentanții salvamontiștilor pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Din nefericire, atunci când a fost găsită, femeia era moartă. Trupul ei a fost localizat pe versantul Sud-Estic de către salvamontiști.

Terenul din zona în care femeia și-a pierdut viața s-a dovedit extrem de accidentat, ceea ce a împiedicat o intervenție la pas sau cu ajutorul vehiculelor. Din această cauză, a fost solicitat un elicopter pentru a recupera trupul alpinistei.

Salvamontiștii au derulat mai multe tentative de a recupera trupul alpinistei, dar fără succes. Aceștia explică că își vor relua eforturile de îndată ce condițiile meteo vor permite acest lucru.

ADVERTISEMENT