News

Tragedie în munţi, cel puţin şase morţi după prăbuşirea unui elicopter cu turişti

Un grav accident de elicopter s-a produs marţi dimineaţa în Nepal, în apropierea vârfului Everest. Aparatul s-a prăbuşit, iar toţi cei de la bord au murit.
11.07.2023 | 13:37
Tragedie in munti cel putin sase morti dupa prabusirea unui elicopter cu turisti
Un elicopter cu turişti s-a prăbuşit în Nepal
ADVERTISEMENT

Cel puţin şase persoane, dintre care cinci mexicani, au murit într-un accident de elicopter în Nepal, în apropiere de Muntele Everest. Salvatorii au localizat cinci cadavre și îl caută pe al șaselea a declarat pentru Reuters un oficial al aeroportului din Katmandu.

În elicopter se aflau cinci turişti mexicani

Elicopterul se întorcea în capitala Nepalului venind de la Surke, din districtul Solukhunvhu, unde se află Muntele Everest și alte vârfuri muntoase înalte, când a pierdut contactul la 15 minute de la începutul zborului.

ADVERTISEMENT

Elicopterul, care aparţinea companiei Manang Air, care transporta cinci turiști străini într-un tur de vizitare a muntelui Everest, s-a prăbușit la Lamjura în timp ce se întorcea la Kathmandu. Resturile aparatului au fost localizate de săteni într-o zonă greu accesibilă.

Un oficial al aeroportului, Sagar Kadel, a declarat că din cauza condițiile meteorologice au trebuit să fie aduse modificări rutei de zbor iniţiale a elicopterului. Presa notează că este un lucru obișnuit ca zborurile să fie întârziate și rutele schimbate în timpul sezonului musonic, pe fondul ploilor abundente.

ADVERTISEMENT

Sezonul turistic și cel pentru alpinism s-a încheiat în luna mai, odată cu debutul sezonului ploios, iar zborurile turistice către munți sunt mai puțin frecvente în această perioadă a anului, deoarece vizibilitatea este slabă și condițiile meteorologice devin imprevizibile.

Elicopterul, cu numărul de înmatriculare 9N-AMV, a dispărut de pe radare în jurul orei 10, în zona Pasului Lamjura. Nepal are o istorie lungă de accidente aeriene mortale, cauzate în parte de aeroporturile mici, situate între și zborului peste munți înalţi.

ADVERTISEMENT

În luna ianuarie a acestui an, 71 de persoane au fost ucise în cel mai grav accident aviatic din Nepal din ultimii 30 de ani. Atunci, un avion s-a prăbușit în apropiere de orașul turistic Pokhara.

De asemenea, şapte persoane, inclusiv ministrul nepalez al Turismului, Rabindra Adhikari, au decedat în 2019, în urma prăbuşirii unui elicopter. La bord se mai aflau o serie de oficiali nepalezi, inclusiv un consilier personal al premierului de şi un director adjunct al Autorităţii pentru Aviaţie Civilă.

ADVERTISEMENT

Totodată, în 2018, un elicopter cu şapte persoane la bord, între care un alpinist japonez, s-a prăbuşit într-o zonă montană din centrul Nepalului. Elicopterul a pierdut contactul cu turnul de control la puţin timp după decolare în districtul Gorkha. Epava sa a fost reperată pe un deal împădurit în districtul vecin Dhadhing.

ADVERTISEMENT