Life

Tragedie în muzica mondială! Stefan Soltész s-a prăbușit pe scenă și a murit în timpul unui recital

Austriacul de origine maghiară, Stefan Soltész, unul dintre cei mai apreciați dirijori din lume, a murit pe scena operei pe care o iubea atât de mult chiar în timpul unei reprezentații.
23.07.2022 | 18:59
Tragedie in muzica mondiala Stefan Soltesz sa prabusit pe scena si a murit in timpul unui recital
Dirijorul Stefan Soltész a murit în timpul reprezentației de pe scena Operei din Munchen / Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Stefan Soltész, probabil cel mai apreciat dirijor austriac al ultimilor ani, a murit chiar în timpul unei reprezentații pe care o avea pe scena Operei de Stat Bavareze din Munchen. În acel moment el dirija opera Femeia tăcută a lui Richard Strauss.

Dirijorul Stefan Soltész s-a prăbușit și a murit pe scena Operei în timpul concertului

Dirijorul Stefan Soltész s-a prăbușit pe scena Operei în timpul concertului pe care îl susținea. Martorii oculari povestesc că tragedia a avut loc în timpul primului act al operei Femeia Tăcută a lui Richard Strauss.

ADVERTISEMENT

”Actul 1 din Femeia Tăcută se desfășura spectaculos când am auzit ceva prăbușindu-se la pământ. Publicul a icnit puternic… A fost nevoie să coboare cortina pentru ca lumea să își dea seama că nu făcea parte din spectacol.

Apoi s-a făcut un anunț în sală că începe pauza înainte de terminarea primului act. Reprezentantul operei nici măcar nu avusese timp să facă rost de un microfon. Ne-am întors din pauză și am constatat că locul orchestrei fusese deja golit și artiștii nu s-au întors pentru Actul 2 (sau restul Actului 1).

ADVERTISEMENT

S-a anunțat apoi că s-a produs o urgență medicală și că Stefan Soltész a fost transportat la spital. O zi tristă pentru istoria operei…”, scrie un martor ocular al tragediei produse pe scena Operei din Munchen, acolo unde Stefan Soltész era dirijor.

Moartea lui Stefan Soltész a șocat lumea muzicii

Moartea subită a dirijorului austriac de origine maghiară în vârstă de 73 de ani a provocat consternare în lumea muzicii. ”Sunt șocată și tristă. Cu Ștefan Soltesz, pierdem o personalitate muzicală extraordinară, care a modelat Teatrul Aalto și Filarmonica Essen timp de 16 ani.

ADVERTISEMENT

Cu muzicalitatea și energia sa incredibilă, cu pasiunea sa pentru operă și cu un simț deosebit pentru voci mari și regizori talentați, a condus opera spre mari succese. Exemplare pentru aceasta sunt premiile revistei Operawelt pentru Opera Anului 2008 și Orchestra anului 2002 și 2008”, spune Karin Müller, una dintre personalitățile lumii culturale germane.

Decesul lui Stefan Soltész a avut loc în seara zilei de vineri, 22 iulie 2022, pe scenă, el fiind transportat la spital, acolo unde a fost constatată, oficial, moartea generată de infarct.

ADVERTISEMENT

Stefan Soltész, carieră de excepție în muzică

Născut în 1949, Stefan Soltész s-a mutat în 1956 la Viena, acolo unde a și început studiile medicale intensive, reușind performanța ca la doar 14 ani să fie admis la Academia de Muzică din capitala Austriei și să studieze alături de personalități cu greutate din domeniul muzical.

În lunga sa carieră, dirijorul austriac de origine ungară a dirijat în operele din Viena, Graz, Hamburg, Antwerp, Gent, Essen, Berlin și Munchen, cariera lui începând în 1973 cu el în postura de dirijor la Opera din Viena.

A fost director muzical la Staatstheater Braunschweig (Hamburg) din 1988 până în 1993 şi dirijor al Operei Flamande din Antwerpen şi Gent din 1992 până în 1997. Stefan Soltész a debutat pe scena Operei de Stat Bavareze din Munchen în 1995.

În toți acești ani, Stefan Soltész a dirijat pe toate marile scene ale lumii, orchestrele conduse de el cântând din toți mari compozitori. Mai mult, în îndelungata sa carieră artistică, a și compus și a fost nominalizat pentru un premiu Grammy.

ADVERTISEMENT
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a...
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a cheltuit-o la dineul Generației de Aur
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va...
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va duce și la căderea lui Kovesi
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din...
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din SRI
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La...
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La 2-3 dimineața, mi-a venit ideea. M-am băgat în ceva greu
O mai ții minte pe Lola de la Gospodar fără pereche? Uluitor cât...
O mai ții minte pe Lola de la Gospodar fără pereche? Uluitor cât de mult s-a schimbat Alexandra Mitruț, e de nerecunoscut
DECIZIE privind RECALCULAREA PENSIILOR. Ministrul Muncii a ANUNȚAT: PENSIONARII ADUC ACTELE
DECIZIE privind RECALCULAREA PENSIILOR. Ministrul Muncii a ANUNȚAT: PENSIONARII ADUC ACTELE
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Scandalul Coldea, văzut de Traian Băsescu: Un infractor pensionar
Scandalul Coldea, văzut de Traian Băsescu: Un infractor pensionar
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul...
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul trist, în urmă cu puţin timp
„S-a ținut Poliția după mine, cu girofar”. Miodrag Belodedici a rămas fără permisul...
„S-a ținut Poliția după mine, cu girofar”. Miodrag Belodedici a rămas fără permisul auto după meciul Generației de Aur
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe...
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe mama acestor Sterpi la Măruță. A crescut niște animale”