Tragedie într-o familie din Olt. Un membru al acesteia, un bărbat în vârstă de 58 de ani, a decedat în această săptămână, după ce a mâncat pește gătit acasă.
Bărbatul a acuzat primele simptome pe data de 15 septembrie. În aceeași zi a ajuns la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Slatina.
Pacientul acuza probleme respiratorii și tușea accentuat. Imediat, medicii au decis internarea acestuia în secția ORL. El a fost consultat pe parcursul internării de medici din mai multe specialități.
La nicio săptămână distanță, miercuri, 21 septembrie, bărbatul a decedat în secția Terapie Intensivă (ATI). Medicii spun că starea acestuia s-a degradat pe parcursul internării, de la o zi la alta.
”Este vorba de un pacient de 58 ani, din mediul rural, care s-a prezentat în 15 septembrie la Spitalul Slatina, a fost internat, și diagnosticul de deces, după autopsie, este stop cardio respirator și intoxicație cu toxina botulinică. Ancheta este în derulare”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Olt, Gabriela Gogiu, conform Adevărul.
Salvarea vieții bărbatului care a consumat pește a fost cu atât mai dificilă cu cât, spun medicii, suspiciunea de intoxicație cu toxină botulinică nu a apărut în momentul internării.
Abia după ce au aflat de la membrii familiei pacientului că bărbatul consumase un preparat din pește pregătit acasă s-a luat în calcul și intoxicația cu toxină botulinică.
Pacientului din Olt i s-au luat probe în timpul vieții. Rezultatele au fost disponibile după ce ce acesta murise în secția ATI.
În urma acestei tragedii, familia victimei a depus plângere. A fost sesizat și Serviciul de Medicină Legală.
Specialiștii spun că toxina botulinică este una dintre cele mai toxice substanțe biologice, fiind produsă de bacteria Clostridium botulinum. Efectul intoxicării este acela de paralizie musculară.
În cazul pacientului de 58 ani decedat la spitalul din Slatina, reprezentanții DSP Olt precizează că la acest moment este o anchetă încă aflată în derulare.