Sporturi

Tragedie în sportul românesc! A murit un antrenor celebru: ”A avut un mare talent de a pregăti sportivii pe plan mental”

28.05.2019 | 19:13
Tragedie in sportul romanesc A murit un antrenor celebru A avut un mare talent de a pregati sportivii pe plan mental
O nouă tragedie s-a abătut asupra sportului românesc, antrenorul emerit de atletism Constantin Dumitrescu decedând la vârsta de 86 de ani

O nouă tragedie s-a abătut asupra sportului românesc, antrenorul emerit de atletism Constantin Dumitrescu decedând la vârsta de 86 de ani. Născut în 1933, în comuna Serdanu (jud. Dâmboviţa), licenţiat al Institutului de Cultură Fizică din Bucureşti (1959), a practicat atletismul de performanţă fiind legitimat la Progresul (1954 – 1955), Ştiinţa Bucureşti (1956 – 1957), C.S.U Bucureşti (1958) și Ştiinţa Bucureşti (1959 – 1961).

Tragedie în sportul românesc

Proba sa de bază a fost săritura în înălţime, unde a avut un record personal de 2,04 m (1961), devenind „Maestru al sportului” în 1957. A activat ca antrenor începând cu anul 1961, la Rapid Bucureşti, Olimpia Bucureşti, C.S.Ş 3 „Steaua” Bucureşti şi la loturile naţionale (1968 – 1992). A pregătit, printre alţii, pe Alina Astafei, Erika Stoenescu – Teodorescu, Virginia Bonci – Ioan, Cornelia Popescu – Popa, Carmen Ene.

Avându-l ca antrenor, Alina Astafei a stabilit un record mondial de juniori (2,00 m), ceea ce a reprezentat o premieră, depășirea acestei bariere de către o altetă din România. În ultima parte a carierei, Constantin Dumitrescu a fost preparator fizic la Colegiul Național Aurel Vlaicu la echipele de baschet și de rugby. Tragedia care s-a abătut asupra sportului românesc a fost anunțată de Federația Română de Atletism.

”În permanență a încercat să găsească căi inovative de îmbunătățire a tehnicii de lucru”

”Domnul Dumitrescu a fost foarte iubit si respectat de către atleții dânsului, un om cu foarte multe cunoștințe și un autodidact, dedicat cu toată ființa sportului. În permanență a încercat să găsească căi inovative de îmbunătățire a tehnicii de lucru în sport, folosind principiile biomecanicii și fizicii, încercând să pătrundă în partea nevazută a proceselor care au loc în timpul mișcării. De asemenea, a avut un mare talent de a pregăti sportivii pe plan mental pentru obiectivele importante și de a comunica de la distanță cu sportivul prin intermediul limbajului non-verbal, al trupului”, a declarat fost atletă Alina Astafei.

Pentru rezultatele obţinute de sportivii pe care i-a îndrumat a primit, în anul 1992, titlul de „Antrenor emerit”. A fost distins cu Ordinul „Meritul Sportiv – clasa a II-a” (2004). Trupul neînsuflețit a fost depus la Capela Cimitirului Ghencea Civil (b-dul Ghencea, nr. 18), iar înmormântarea va avea loc joi, 30 mai, începând cu ora 11:00, la Cimitirul Ghencea Civil.