Pompierii au fost chemați în districtul Kucukcekmece din Istanbul, imediat după prăbușirea clădirii. Pompierii au transmis că această clădire nu respecta standardele de siguranță și că etaje suplimentare au fost construite ilegal. Guvernatorul Istanbulului, Davut Gul, a declarat la fața locului că șapte persoane au fost scoase inițial din dărâmături, iar două erau grav rănite.
Ulterior, pompierii au recuperat un cadavru al unui bărbat din Turkmenistan, precum și încă o persoană rănită. Nu este clar ce a cauzat prăbușirea clădirii vechi de 36 de ani, dar nu a existat niciun semn de explozie sau vreo activitate seismică. Ultimele două etaje ale clădirii erau folosite ca apartamente, despre care ministrul turc al urbanizării, Mehmet Ozhaseki, a transmis că pe X au fost construite fără a respecta standardele de siguranță, conform Sky News.
Se pare că în timp au fost adăugate ilegal etaje suplimentare, construite fără autorizație. Ministrul de Interne Ali Yerlikaya a mai anunțat că două persoane, proprietarul clădirii și proprietarul unui restaurant de la parter, au fost arestate. Tragedia vine la un an după ce un cutremur cu magnitudinea 7,8 a ucis peste 59.000 de oameni în sudul Turciei și Siria.
Imaginile difuzate de televiziunile din Turcia arată cum salvatorii îndepărtau cu mâinile molozul după ce clădirea de cinci etaje s-a prăbușit. Acest incident grav readuce în atenția publică principala temere a turcilor, legată de rezistența clădirilor. Asta, în condițiile în care orașul Istanbul este vulnerabil la cutremure.
Un incident similar s-a produs în Spania în urmă cu patru săptămâni. Patru oameni au murit atunci și 21 au fost răniți, după ce acoperișul clădirii, în care se afla un restaurant, s-a prăbușit peste oameni, în Mallorca. Clădirea era amplasată într-o zonă cu magazine și locuri de distracție de pe litoralul spaniol.
Conform salvatorilor, pe lista victimelor sunt cetățeni de diverse naționalități, în condițiile în care sezonul turistic a început deja. Anchetatorii vor să afle cauzele incidentului, momentan necunoscute. Mallorca este a doua cea mai căutată destinație turistică din Spania, după Catalonia.
În 2009, o clădire cu trei etaje din Palma de Mallorca se prăbușea, astfel că șapte persoane mureau, majoritatea turiști germani și columbieni. Tot în urmă cu o lună, o clădire se prăbușea în Africa de Sud, în Western Cape. În momentul prăbușirii, în clădire se aflau 81 de persoane, iar 29 dintre acestea au fost salvate.
Cel mai recent, cazul unui bărbat scos de sub dărâmături după cinci zile. Premierul din Western Cape, Alan Winde, a declarat că această salvare ”este nimic mai puțin decât un miracol”. Supraviețuitorul a fost scos de sub ruine după 116 de ore. Salvatorii au încercat cu disperare să salveze cât mai mulți oameni, însă șansele ca cineva să mai fie găsit în viață sunt foarte mici.
Exceptând tragedia de la 11 septembrie 2001, cu siguranță cea mai dramatică astfel de tragedie este cea din 29 iunie 1995, atunci când Mall-ul Sampoong din Seoul, Coreea de Sud, s-a prăbușit în 20 de secunde. 502 de oameni au murit atunci și 937 au fost răniți grav. Este considerat cel mai mare dezastru din istoria acestei țări.