Andreea Anghel, mama lui Ionuț, băiatul ucis de câini în urmă cu nouă ani și jumătate, susține că moartea Anei Oroș putea fi evitată dacă autoritățile respectau legea care a fost adoptată după tragedia din 2013.
Legea Ionuț, așa cum a fost aceasta cunoscută, prevedea eutanasierea câinilor fără stăpâni la 14 zile după ce erau capturați de pe stradă dar și plata unei taxe de 3.600 de lei pe an pentru cei care doreau să adopte la distanță. De asemenea, instituia un control strict al reproducerii câinilor comunitari dar și o evidență exactă a animalelor și a proprietarilor acestora.
La două luni de la moartea băiatului, 4.000 de maidanezi au fost capturați, doar în București, iar alte 3.000 de animale fuseseră adoptate. După apariția legii, aproape toți cei 64.000 de câini comunitari au fost adunați din București, în ciuda unor proteste masive ale activiștilor pentru drepturile animalelor.
”La momentul acela (după moartea lui Ionuț, n.r.) s-au luat măsuri ferme. Cât a fost domnul Băncescu la ASPA, animalele fără stăpân au fost strânse de pe străzi. În ultimii ani, autoritățile au lăsat-o mai ușor cu aceste măsuri și s-a ajuns din nou aici.
Nu cred că este nevoie de o nouă lege Ionuț, dar consider că cea care este în vigoare ar trebui aplicată cum trebuie, pentru a nu mai trăi astfel de tragedii și pentru a putea să ne simțim în siguranță atunci când ieșim din casă”, a declarat Andreea Anghel, mama lui Ionuț, pentru FANATIK.
Paradoxul face ca, după moartea Anei Oroș, autoritățile continuă să dea vina una pe alta, dând impresia că, în continuare, nu-și cunosc atribuțiile.
ASPA susține că, din aprilie 2022 (dată la care Ana Oroș a fost prima dată atacată de câini), a adunat din zona Lacul Morii circa 120 de câini, însă locul lor a fost luat de alte patrupede.
”Avem nevoie de sprijinul Poliţiilor Locale de sector, Poliţiei Naţionale, care au competenţe să verifice proprietarii de câini, dacă aceşti câini sunt microcipaţi, conform legii, dacă sunt sterilizaţi, conform legii, dacă sunt ţinuţi pe proprietăţi private îngrădite corespunzător în aşa fel încât ei să nu aibă acces să iasă pe domeniul public. Din păcate, aceste lucruri nu se întâmplă suficient.
Sunt probleme care s-au agravat în ultimii ani acestea cu proprietăţile private. Sunt foarte multe proprietăţi private în Bucureşti, de regulă, la periferie, care nu sunt îngrădite corespunzător. Câinii intră şi ies pe domeniul public cum vor. Nefiind sterilizaţi, ei se înmulţesc.
Înmulţindu-se şi ajungând adulţi se retrag în astfel de zone şi formează grupuri, ies după hrană şi pot avea comportamente agresive, atât faţă de oameni, cât şi faţă de alte animale mai mici”, s-au justificat cei de la ASPA.
Pe de altă parte, Andreea Anghel spune că nu înțelege motivația victimei de a se întoarce în locul în care fusese atacată prima dată, în condițiile în care știa că în zonă se află în continuare câini agresivi.
”Îmi pare tare rău pentru ceea ce s-a întâmplat. Nu îmi explic de ce s-a întors din nou în acel loc. Este aproape de neînțeles, mai ales că știa că sunt în continuare câini agresivi acolo. Nu știu ce au făcut autoritățile, de ce spun că nu au avut sesizări, când în acel loc fusese deja un om atacat. E regretabil că după zece ani, oameni nevinovați mor în continuare”, a mai declarat Andreea Anghel pentru FANATIK.
Deși cele două cazuri par trase la indigo, mama lui Ionuț spune că există diferențe importante între ele. Ea spune că, în cazul lui Ionuț, terenul pe care a avut loc tragedia avea un proprietar și că primăria Sectorului 2 a fost condamnată penal din cauza lipsei asigurării locurilor de joacă din parc. În ceea ce privește moartea femeii, doar ancheta va stabili cine este vinovat.
În cazul Ionuț Anghel, proprietarul terenului pe care a avut loc tragedia a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare și la plata unor despăgubiri de 2,4 milioane de euro către familia victimei, în solidar cu ADP sector 2 și firma Tei Rezidențial. Administrația Domeniului Public sector 2 a mai primit și o amendă penală de 300.000 de lei pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă.
”Va fi foarte greu pentru familie, mai ales că înțeleg că era și mama unui băiat. Regret enorm că familia trebuie să treacă printr-o astfel de dramă”, a mai declarat Andreea Anghel pentru FANATIK.
În România, proprietarii de câini din rasă comună sunt obligați să sterilizeze animalele, în caz contrar ei riscând o amendă între 5.000 și 10.000 de lei. În plus, patrupedele trebuie înregistrate în Registrul de evidență a câinilor fără stăpân și să-i microcipeze la veterinar.