News

Tragedie la Vatican. A murit cel despre care se spunea că era adevăratul Papă

Cardinalul Angelo Sodano, fost diplomat al Vaticanului și secretar de stat în retragere, a murit vineri, la vârsta de 94 de ani din cauza unor complicații ale COVID-19.
28.05.2022 | 16:01
Tragedie la Vatican A murit cel despre care se spunea ca era adevaratul Papa
Cardinalul Sodano a fost secretar de stat al Vaticanului până în 2006 Foto: Catholic News Agency
ADVERTISEMENT

Fostul decan al Colegiului Cardinalilor a contractat pneumonie după ce s-a îmbolnăvit de COVID-19. El era internat din 9 mai la Spitalul Columb din Roma. Înmormântarea sa va avea loc în Bazilica Sf. Petru pe 31 mai.

A murit cel despre care se spunea că era adevăratul Papă

Moartea Cardinalului Sodano „îmi trezește în suflet sentimente de recunoștință față de Domnul pentru darul acestui stimat om al Bisericii, care și-a trăit cu generozitate preoția mai întâi în Episcopia de Asti și apoi, pentru tot restul lungii sale existenţe, în slujba Sfântului Scaun”, a declarat sâmbătă Papa Francisc, relatează Catholic News Agency.

ADVERTISEMENT

Cardinalul Sodano s-a retras din funcția de secretar de stat în 2006, după ce a condus puternicul birou curial timp de 15 ani atât sub Papa Ioan Paul al II-lea, cât și în timpul pontificatului Papei Benedict al XVI-lea.

El a fost criticat în ultima parte a vieții sale pentru că ar fi acoperit abuzurile sexuale comise de către fondatorul mișcării Legionarii lui Hristos, Marcial Maciel, de fostul cardinal american Theodore McCarrick și de alții.

ADVERTISEMENT

Juan Carlos Cruz, un supraviețuitor al abuzului sexual clerical din Chile și membru al Comisiei Pontificale pentru Protecția Minorilor a Vaticanului, a scris pe Twitter pe 28 mai că Sodano „a făcut atât de mult rău atâtor oameni și a acoperit ani de abuz în Chile și lumea”.

Sodano a fost nunțiu în Chile din 1977 până în 1988. A slujit și în nunțiaturile din Ecuador și Uruguay și a fost secretar al Consiliului pentru Afaceri Publice al Bisericii.

ADVERTISEMENT

Suspiciunile asupra lui Sodano au dus la instituirea unei limite de mandat pentru decanul Colegiului Cardinalilor

În același timp, când au apărut rapoarte despre acțiunile lui Sodano privind abuzurile în 2019, Papa Francisc i-a acceptat demisia din funcția de decan al Colegiului Cardinalilor, invocând vârsta înaintată.

Papa a stabilit, de asemenea, un termen limită de cinci ani pentru cardinalii decani, anterior o funcție pe viață.

ADVERTISEMENT

Sodano s-a născut în Isola d’Asti, în regiunea Piemont de nord-vest a Italiei, fiind al doilea dintre cei șase copii ai familiei.

A fost hirotonit preot în 1950 și a petrecut aproape 10 ani predând teologie dogmatică în seminarul diecezan, înainte de a fi chemat să slujească în corpul diplomatic al Vaticanului.

În telegrama sa dedicată decesului lui Sodano, Papa Francisc a spus: „Îmi amintesc munca sa sârguincioasă alături de mulți dintre predecesorii mei, care i-au încredințat responsabilități importante în diplomația Vaticanului, până la funcția delicată de secretar de stat”.

„În Curia Romană și-a îndeplinit misiunea cu dăruire exemplară. Și eu am putut beneficia de darurile minții și ale inimii sale, mai ales în perioada în care a exercitat funcția de decan al Colegiului Cardinalilor”, a continuat el.

„În fiecare misiune, el s-a arătat a fi un om disciplinat din punct de vedere eclezial, un păstor amabil, animat de dorința de a răspândi peste tot cuvântul Evangheliei. Ridic către Dumnezeu Tatăl Milostiv rugăciuni pentru regretatul cardinal, ca să-l primească în bucuria veșnică”, a mai spus suveranul pontif.

ADVERTISEMENT
Tags: