News

Tragedie rutieră cu un autocar românesc, în Slovenia. Sunt cel puţin trei morţi. Reacţia MAE. Update

Un grav accident rutier a avut loc vineri dimineaţă, pe o autostradă din Slovenia. Potrivit poliţiei, cel puţin trei persoane şi-au pierdut viaţa
03.02.2023 | 13:29
Imagine de la accidentul din Slovenia
ADVERTISEMENT
03-02-2023
11:31

Reacţia MAE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că Ambasada României la Ljubljana, Republica Slovenia, a fost notificată de către autoritățile locale cu privire la producerea unui accident rutier la data 3 februarie 2023, pe autostrada A1, între localitățile Garčiani-Murska Sobota, în care a fost implicat un autocar înmatriculat în România, care transporta 32 de cetățeni români spre Italia.

Reprezentanții misiunii diplomatice au întreprins demersuri în regim de urgență, pentru a obține informații suplimentare cu privire la identitatea și starea de sănătate a persoanelor afectate, precum și cu privire la circumstanțele producerii accidentului. Totodată, o echipă mobilă consulară din cadrul Ambasadei României la Ljubljana s-a deplasat la fața locului pentru a acorda asistență consulară cetățenilor români implicați în accident.

Potrivit datelor preliminare disponibile, în urma accidentului, trei cetățeni români au decedat, iar alți patru au fost transportați de urgență la o unitate medicală pentru a primi îngrijiri de specialitate. De asemenea, ceilalți 25 de pasageri se află într-o locație a Agenției Drumurilor din Murska Sobota, unde le-au fost puse la dispoziție băuturi calde și alimente, urmând să fie preluați de un autocar al companiei de transport pentru continuarea călătoriei.

MAE informează că, anterior notificării, la nivelul misiunii diplomatice nu au fost recepționate solicitări de asistență în legătura cu acest accident. Ancheta autorităților slovene cu privire la acest accident este în desfășurare.

Accidentul s-a produs în jurul orei 5 dimineaţa (ora 6 în România), pe un sector de drum situat nu departe de oraşul Maribor.

Cel puţin patru persoane au fost rănite

Trei persoane au murit și mai multe au fost rănite, a anunțat departamentul de poliție din Murska Sobota.

ADVERTISEMENT

Publicaţia Slovenske Novice relatează că în accident a fost implicat un autocar cu numere de înmatriculare românești.

Din cauza accidentului, autostrada dintre nodurile Gančani și Lipovci spre Maribor a fost închisă, estimându-se că va fi redeschisă abia în jurul orei 13.

ADVERTISEMENT

Cauza accidentului este încă necunoscută, dar cel mai probabil şoferul a adormit la volan. Autocarul, care avea numere de înmatriculare de Braşov, plecase din România şi se îndrepta către Italia.

Această tragedie rutieră vine la mai puţin de şase luni după o alta petrecută în Bulgaria, în apropiere de Veliko Trnovo, unde patru români care se întorceau din Turcia au murit, iar nouă au fost răniţi, după ce autocarul în care se aflau a fost implicat într-un accident.

ADVERTISEMENT

De asemenea, luna trecută, un autocar cu 52 de pasageri, toţi români, s-a răsturnat pe autostrada A13 din Italia, lângă Padova Est. În urma accidentului mai multe persoane au fost rănite, două fiind transportate la spital cu elicopterul.

Autocarul spre îndrepta spre Veneţia, iar pe rampa de accelerare pentru a reveni pe autostradă şoferul a pierdut controlul autovehicului.

ADVERTISEMENT

La mijlocul lunii decembrie, un autocar cu 35 de artiști ai unui ansamblu folcloric s-a răsturnat lângă Pașcani, o adolescentă de 15 ani pierzându-şi ambele brațe. Artiștii mergeau la un festival cu autocarul, dar vehiculul s-a răsturnat, iar 25 de pasageri, dintre care 12 minori au fost răniți.

Cazul adolescentei a suscitat emoţie la nivel naţional, medicii de la spitalul din Iaşi reuşind să-i pună braţele la loc, în urma unor operaţii foarte complicate.

La intervenția care a durat aproape 20 de ore au participat șase chirurgi, doi medici ortopezi, trei anesteziști și trei echipe de asistente. Operația a fost un succes, iar specialiștii sunt optimiști.

Potrivit acestora, Alexia își va putea folosi ambele brațe în proporție de 85%. Însă va avea nevoie și de alte operații, apoi de ședințe de recuperare.

ADVERTISEMENT