ADVERTISEMENT
News

Tragedii în lanț la Beirut! O clădire importantă a fost mistuită de flăcări la o lună după explozia care a ucis 190 de persoane

Autor: Bogdan Solomon | 15.09.2020 | 15:02
Tragedii în lanț la Beirut! O clădire importantă a fost mistuită de flăcări la o lună după explozia care a ucis 190 de persoane
Un nou incendiu în Beirut. O clădire reper a fost mistuită de flăcări. Sursa foto: Twitter

Un incendiu puternic a izbucnit marți dimineață într-o zonă comercială din Beirut, Liban, la doar o lună după explozia în urma căreia s-au stins din viață peste 190 de persoane. În imaginile publicate de martori oculari pe rețelele de socializare se poate observa cum clădirea reper a orașului, proiectată de arhitecta Zaha Hadid, este cuprinsă de flăcări.

ADVERTISEMENT

Aceasta se afla în construcție și trebuia să fie finalizată în ultima parte a anului curent. La fața locului s-au deplasat în scurt timp mai multe echipaje de pompieri, dar și medici gata să acorde îngrijiri persoanelor rănite.

Din fericire, flăcările au fost stinse în scurt fără a exista vreo victimă. Explozia din 4 august 2020 va rămâne, însă, multă vreme de acum încolo prezentă în memoria locuitorilor, așa că orice incident de acest gen provoacă panică generală în oraș.

ADVERTISEMENT

Incendiu la Beirut. O clădire reper a fost cuprinsă de flăcări

Potrivit autorităților, cauzele care au dus la izbucnirea incendiului sunt în continuare învăluite în mister. Clădirea respectivă se afla în construcție de ani buni și trebuia să fie finalizată în scurt timp. O anchetă va stabili, însă cu exactitate ce s-a întâmplat.

Luna trecută, 190 de persoane își pierdeau viața, iar alte 6.500 erau grav rănite în urma exploziei produse la depozitul unui port din Beirut. De asemenea, 300.000 de localnici au rămas fără un acoperiș deasupra capului și cereau neputincioși ajutorul autorităților.

ADVERTISEMENT

Urmările dezastrului. Cum arăta Beirutul după explozia din august

La câteva ore după tragedie, capitala statului situat pe țărmul estic al Mării Mediterane arăta ca un oraș devastat de război. În imaginile date publicității de posturile de televiziune și ziarele locale puteau fi observate sute de persoane cu membre fracturate sau acoperite de fragmente de cioburi și sticlă.

Așa arăta capitala Libanului după explozia care a ucis 190 de persoane. Sursa foto: BBC
Așa arăta capitala Libanului după explozia care a ucis 190 de persoane. Sursa foto: BBC

Potrivit premierului Hassan Diab, în depozitul respectiv erau stocate aproximativ 2.750 de tone de nitrat de amoniu. „Este inadmisibil ca o încărcătură de nitrat de amoniu, estimată la 2.750 tone, să fie prezentă de şase ani într-un depozit fără măsuri de precauţie”, a declarat acesta în faţa Consiliului Suprem de Apărare, reunit la acea dată în şedinţă de urgenţă.

ADVERTISEMENT

Au existat două explozii… de fapt un incendiu care a răbufnit, ulterior a survenit explozia cea mare. Deflagrația a fost în zona portului, la un depozit cu artificii șmateriale inflamabile, asta a provocat o explozie așa puternică.

 aștept la multe victime, având în vedere puterea deflagrației. Am avut stricăciuni parțiale, ferestre distruse, norocul a fost că nimeni nu era în ambasadă. Consulul este la secția consulară… ia legătura cu cei din teritoriu, s-au transmis mesaje pe grupuri de români, nimeni nu ne-a comunicat o astfel de situație. 

ADVERTISEMENT

Jumătate din Beirut este afectat de explozie. Primim mesaje de la colegi, de la alte ambasade, ne arată distrugerile provocate… Ceva impresionant”, a declarat ambasadorul țării României în Liban.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!