Sporturi

Tragediile care au îndoliat sportul! Născuți să bucure, pieriți în adevărate drame

27.02.2019 | 14:46
Tragediile care au indoliat sportul Nascuti sa bucure pieriti in adevarate drame

Întreaga lume, nu numai cea a fotbalului, trăieşte o nouă dramă după ce avionul la bordul căruia se afla atacantul argentinian Emiliano Sala a dispărut fără urmă deasupra Canalului Mânecii. Marţi, 22 ianuarie. O dimineaţă ca oricare alta avea să fie transformată într-o dimineață tragică de o ştire care venea din Marea Britanie. Avionul în care se afla atacantul argentinian Emiliano Sala, ultimul transfer făcut de Cardiff City, a dispărut de pe radare.

Căutările lui Sala au fost zadarnice, iar poliţia din Guernsey, o insulă din Canalul Mânecii, a anunţat pe 24 ianuarie că opreşte definitiv operațiunile de salvare. Şansele ca fotbalistul şi pilotul să fie în viaţă sunt zero, chiar dacă familia sa și mulți fotbalişti cunoscuți au cerut cu vehemență ca acţiunile de căutare să fie continuate. Sala împlinise pe 31 octombrie 28 de ani…

Din păcate dispariția atacantului argentinian mai adaugă o filă neagră tragediilor care au îndoliat nu numai sportul mondial, ci întreaga lume. FANATIK vă aduce aminte de câteva dintre cele mai cutremurătoare.

4 mai 1949 – Tragedia de la Superga

În 1949, AC Torino era cea mai bună echipă din Italia, iar mulţi considerau că „Il Toro” nu poate fi învinsă de nimeni. Destinul a avut un cuvânt greu de spus și totul s-a prăbușit într-o fracţiune de secundă. La propriu și la figurat. Pe 4 mai 1949, jucătorii lui Torino se întorceau de la Lisabona, unde jucaseră un meci amical cu Sporting. Cu doar câţiva kilometri înainte de a ateriza, avionul s-a lovit de turla mânăstirii Superga şi s-a prăbuşit. Toate cele 31 de persoane aflate la bord au murit, printre care şi cei 18 fotbalişti. Tragedia a şocat întreg continentul, iar echipa şi-a revenit cu greu după teribila lovitură suferită. Dintre jucătorii care s-au stins la Superga s-a numărat şi Valentino Mazzola, tatăl lui Sandro Mazzola, viitor mare fotbalist al lui Inter şi al echipei naţionale a Italiei.

6 februarie 1958 – „Florile” lui Manchester au dispărut

Manchester United a fost un alt mare club care a fost îndoliat în urma unui accident aviatic. Pe 6 februarie 1958, „diavolii” se întorceau în Marea Britanie după un meci cu Steaua Roşie Belgrad în sferturile de finală ale Cupei Campionilor Europeni. Aeronava în care se aflau jucătorii antrenaţi de Sir Matt Busby a făcut o escală la München pentru realimentare și a ratat apoi decolarea de două ori din cauza vremii nefavorabile. Pilotul nu s-a lăsat și la a treia tentativă a prăbușit avionul, iar 23 de persoane și-au pierdut viața. Printre decedaţi s-au numărat 8 dintre jucătorii lui United. Din fericire, alți 9 au supravieţuit. Tragedia a îndoliat Anglia, iar printre titlurile de primă pagină care au emoţionat în acele zile s-a numărat și „Florile lui Manchester au dispărut”, care făcea referire la faptul că jucătorii lui United erau foarte tineri în momentul tragediai de la München.

Tragediile care au îndoliat sportul!

31 august 1969 – Invincibilul Rocky, ucis de ziua lui

Americanul Rocky Marciano a fost unul dintre cei mai buni pugilişti din istorie și nu a cunoscut înfrângerea în cariera sa de excepție. Cu 49 de victorii în tot atâtea lupte, 43 dintre acestea venind prin KO, era o adevărată legendă, chiar şi după ce s-a retras din ring în 1955. Povestea lui Rocky Marciano s-a terminat brusc pe 31 august 1969, cu o zi înainte să împlinească 46 de ani. Fostul mare pugilist deceda într-un accident aviatic pe când se îndrepta către orașul natal, unde ar fi trebuit să sărbătorească alături de familie. Timpul nefavorabil a fost mai tare decât avionul de mici dimensiuni (la fel ca în cazul lui Sala…), iar pugilistul care nu cunoscuse eșecul în fața marilor legende ale boxului a pierdut cel mai important meci din viața sa, cel cu norocul…

14 noiembrie 1970 – Au renăscut din propria cenuşă

Pe 14 noiembrie 1970 a avut loc una dintre cele mai mari tragedii aviatice care a îndoliat sportul din SUA. Echipa de fotbal american a Universităţii Marshall se întorcea de la un meci din campionatul inter-colegii și avionul care îi ducea acasă s-a prăbuşit cu puţin timp înainte să aterizeze. Toți cei 75 de pasageri și-au pierdut viața. Conducerea Universităţii Marshall a luat decizia să se retragă din campionat, din moment ce întreaga echipă (mai puțin doi jucători, lăsați acasă din motive medicale) dispăruse, dar studenţii au reuşit s-o convingă că echipa trebuie reconstruită, iar în 1971, cu Jack Lengyel la cârmă, Marshall Thundering Herd a reintrat în campionatul colegiilor din Statele Unite ale Americii.

Tragediile care au îndoliat sportul!

13 octombrie 1972 – „Mi-am mâncat prietenii ca să supravieţuiesc”

Pe 13 octombrie 1972, avionul care îi transporta, printre alţii, pe rugbyştii echipei uruguayene Old Christians Club se prăbuşea în Munţii Anzi, la granița dintre Argentina și Chile, la peste 3.600 m altitudine. 29 dintre cei 45 de pasageri au murit. Supravieţuitorii au fost nevoiți să recurgă la acte de canibalism pentru a putea trăi. Abia după 72 de zile, au fost găsiţi, iar salvatorii au fost şocaţi de poveştile pe care le-au ascultat. „La început am crezut că vom fi salvaţi. Am auzit un avion şi am crezut că va fi sfârşitul iadului, dar cei din avion nu ne-au observat. Ne aflam la mii de metri altitudine, făra haine, fără mâncare, făra nimic. Nici nu vă imaginaţi cât de frig poate să fie uneori. După trecerea avionului a început lupta pentru supravieţuire. Aveam de ales între a mânca din prietenii noştri sau a muri lângă ei. Am ales să trăim şi singura soluţie era să mâncăm din trupurile celor care muriseră. Nu aveam altă soluţie”, a povestit peste ani Roberto Canessa, unul dintre rugbyștii supravieţuitori.

8 decembrie 1987 – Alianza Lima şi-a pierdut toţi jucătorii

8 decembrie 1987 este cea mai neagră zi din istoria clubului peruan Alianza Lima. Jucătorii s-au îmbarcat la bordul unui avion Fokker F27 pentru a se întoarce acasă după un meci cu Deportivo Pucallpa. Fotbaliştii antrenaţi de Marcos Calderon aveau motive de sărbătoare, după ce urcaseră pe primul loc în clasament. Cu 6 kilometri înainte să ajungă la Lima, aeronava s-a prăbuşit în Oceanul Pacific, iar 43 dintre cei 44 de pasageri au murit. Întreaga echipă Alianza Lima a dispărut, singurul supravieţuitor al tragediei fiind pilotul aeronavei. Cu toate acestea, Alianza Lima reușea să termine sezonul pe locul 2, după ce a fost învinsă în finală de concitadina Universitario de Deportes cu 1-0.

27 aprilie 1993 – Naţionala Zambiei a fost decimată

Pe 27 aprilie 1993, echipa naţională a Zambiei s-a îmbarcat la bordul unui avion Havilland Canada DHC-5 Buffalo, cu direcţia Dakar. Jucătorii antrenaţi de Godfrey Chitalu urmau să întâlnească Senegalul într-un meci din preliminariile CM 1993. La prima escală făcută, la Brazzaville, piloţii au anunţat că există o defecţiune a motorului, dar au continuat zborul. După câteva zeci de minute, avionul s-a prăbuşit în Oceanul Atlantic și toţi cei 30 de pasageri și-au pierdut viața. În 2012, Zambia a câştigat Cupa Africii pe Naţiuni, iar Herve Renard a dedicat victoria memoriei fotbaliştilor care au murit în tragedia din 1993: „A fost un semn al destinului, pentru noi era scris altceva. Ne-am tot amintit de acel accident cumplit şi asta ne-a întărit. Am câștigat pentru noi, dar și în memoria celor dispăruți atunci”.

7 septembrie 2011 – Dramă în hocheiul din Rusia

Pe 7 septembrie 2011, jucătorii echipei de hochei Lokomotiv Yaroslavl, una dintre cele mai bune din campionatul Rusiei, plecau la Minsk, însă avionul care îi transporta s-a prăbuşit la câteva minute de la decolare. Dintre cei 45 de pasageri, unul singur a supravieţuit. Toţi hocheiştii echipei Lokomotiv au murit, printre ei și Jan Marek, Karel Rachunek şi Josef Vasicek, campioni mondiali cu naţionala Cehiei, sau Stefan Liv, campion olimpic în 2006 cu echipa naţională a Suediei. La un an de la tragedie, Lokomotiv a revenit în campionat, însă nu a mai putut repeta victoriile din trecut. În 2017, echipa antrenată de Iuri Lukin a ajuns până în finala Conferinţei de Vest din campionatul Rusiei, însă a fost învinsă de SKA Sankt Petersburg cu 4-0.

28 noiembrie 2016 – Chapecoense, ultima mare dramă

În urmă cu doi ani, pe 28 noiembrie 2016, echipa braziliană Chapecoense se deplasa la Medellin, unde urmau să joace turul finalei Cupei Sudamericane, contra lui Atletico Nacional. Avionul a rămas fără combustibil şi s-a prăbuşit în apropiere de aeroportul pe care trebuia să aterizeze. 71 dintre cele 77 de persoane aflate la bord au decedat, printre care s-au numărat şi 19 fotbalişti. Printre supravieţuitori s-au numărat doar 3 jucători: Alan Ruschel, Neto și Jakson Follman. Doar primii doi au putut să-şi continue carierele de fotbalişti, în timp ce Follman a fost nevoit să se retragă după ce medicii i-au amputat piciorul drept. Chapecoense nu a mai disputat finala Copa Sudamericana, dar a primit trofeul din oficiu din partea forului continental sud-american.

Tragediile care au îndoliat sportul!

27 octombrie 2018 – A murit creatorul visului Leicester

Pe 27 octombrie 2018, Leicester City juca pe teren propriu şi remiza cu West Ham United, scor 1-1. La finalul meciului, Vichai Srivaddhanaprabha, patronul gazdelor, se urca în elicopterul personal pentru a ajunge la Londra. Din nefericire, aparatul de zbor s-a prăbuşit chiar lângă stadionul „King Power”, sub ochii suporterilor care părăseau arena. Omul de afaceri care a ajutat-o pe Leicester City să câştige titlul în Premier League în sezonul 2015-2016 a murit pe loc, alături de alte 4 persoane. Kasper Schmeichel, portarul echipei, martor la tragedie, a fost atât de puternic marcat de ce a văzut încât a avut nevoie de consilierea unui psiholog pentru a-și reveni.

Tragediile care au îndoliat sportul!

Juniorii din Thailanda, la un pas de o moarte cumplită într-o peșteră

În timpul Campionatului Mondial din Rusia, atenţia tuturor a fost îndreptată spre povestea unor juniori din Thailanda care au rămas prinşi într-o peşteră alături de antrenorul lor. Timp de 18 zile, întreaga planetă a stat cu sufletul la gură, mai ales din momentul în care ploile ameninţau să inunde complet peştera, ceea ce ar fi dus la moartea micuţilor fotbalişti. La începutul lunii iulie, informaţiile venite din Thailanda i-au făcut pe toţi să răsufle uşuraţi: copiii şi antrenorul au fost salvaţi de autorităţi. „Nu știm dacă este un miracol, știință sau altceva, dar cei 13 sportivi au fost scoși afară din peșteră”, a fost anunţul făcut de autorităţi pe 10 iulie. Calvarul micuţilor se termina după 18 zile de coşmar petrecute într-o peşteră inundată.

 

  • 8 jucători ai lui Manchester United au murit în tragedia de la München