Fotbal international

Tragerea la sorți pentru turul 1 preliminar al Europa League. FCSB joacă împotriva lui FC Shirak pe teren propriu. Botoșani, deplasare în Kazahstan. Craiova, cu Tbilisi. Live video

10.08.2020 | 14:21
Tragerea la sorti pentru turul 1 preliminar al Europa League FCSB joaca impotriva lui FC Shirak pe teren propriu Botosani deplasare in Kazahstan Craiova cu Tbilisi Live video
Tragerea la sorți pentru turul 1 preliminar al Europa League. Cu cine joacă FCSB, Universitatea Craiova și FC Botoșani. LIVE VIDEO
ADVERTISEMENT

S-a terminat tragerea la sorți pentru turul 1 preliminar din Europa League. FCSB și-a menținut “norocul” proverbial de la tragerile la sorți și va juca acasă împotriva lui FC Shirak. FC Botoșani are o deplasare lungă în Kazahstan, cu Ordabasy, în timp ce Universitatea Craiova se va deplasa la Tbilisi pentru meciul cu Lokomotiv. 

Ediţia 2020-2021 a cupelor europene pare a fi ultima în care echipele româneşti vor mai fi prezente în a doua competiţie intercontinetală, Europa League. Aceasta deoarece din următorul sezon, 2021-2022, va apărea o nouă competiţie, a treia, dar un fel de fosta cupă UEFA Intertoto, pentru că vor intra doar echiple clasate pe locurile 7 sau 8 din campionatele de top. România ar urma să aibă trei reprezentante în această UEFA Conference League.

ADVERTISEMENT

Şi acest lucru va fi cauzat de coeficientului scăzut ca ţară al României, în urma rezultatelor dezamăgitoare din ultimele cinci ediţii, abia în ultimul CFR Cluj reuşind să ajungă în play-off-ul Champions League, și de aici în grupele Europa League. A depăşit acest stadiu, jucând 16-imile de finală în dublă manşă cu Sevilla şi fiind eliminată fără eşec, doar la regula golului marcat în deplasare.

Aşa încât, după toate premisele, aceasta va fi ultima ediţie când România va mai participa în Europa League, iar poziţia celor trei reprezentante nu pare deloc a fi una confortabilă. Universitatea Craiova, ocupanta locului secund în campionat, e cap de serie doar în turul 1 preliminar. Din păcate, FC Botoşani nu va beneficia de acest statut și va da peste adversari foarte puternici încă din primul tur. Doar FCSB e ceva mai privilegiată, pentru că va fi cap de serie în primele trei tururi preliminare, nu însă şi în play-off.

ADVERTISEMENT

UPDATE, 10 august, ora 14:15. Universitatea Craiova joacă împotriva lui Locomotive Tbilisi. Oltenii vor evolua în deplasare. 

UPDATE, 10 august, ora 14:10. FC Botoșani va juca în deplasare cu cei de la FC Ordabasy din Kazahstan. Deplasare lungă pentru echipa lui Croitoru:

ADVERTISEMENT

UPDATE 19 august, ora 14:08. FCSB va juca pe teren propriu cu echipa FC Shirak din Armenia:


UPDATE 10 august, ora 13:50. În 10 minute începe tragerea la sorți pentru primul tur preliminar din Europa League. Vă reamintim că prima echipă extrasă din urnă joacă meciul pe teren propriu:

TRAGEREA LA SORȚI POATE FI URMĂRITĂ AICI LIVE VIDEO


UPDATE 9 august, ora 21:54 / La fel ca la Liga Campionilor, și acum UEFA va recurge la o împărțire preliminară, pe grupe, a celor 94 de formații.

ADVERTISEMENT
  • FCSB este cap de serie în Grupa 13 și va putea întâlni doar una dintre echipele FC Shirak (Armenia), FC Sirens (Malta) sau învingătoarea dintre UE Engordany (Andorra) și FK Zeta (Muntenegru).
  • Și Universitatea Craiova este cap de serie în Grupa 14 și va juca cu una dintre echipele FC Noah (Armenia), Sumgayit FC (Azerbaidjan), FC Petrocub Hîncești (Moldova) sau  Lokomotiv Tbilisi (Georgia).
  • Din păcate, FC Botoșani nu va fi cap de serie nici măcar în primul tur preliminar. Repartizată în Grupa 12, formația moldoveană ar putea juca împotriva următoarelor echipe: Lech Poznan (Polonia), Partizan Belgrad (Serbia) sau Ordabasy (Kazahstan).


FCSB și Craiova sunt în urna favoriţilor în primul tur preliminar, nu și FC Botoșani

Cum, urmare a pandemiei de COVID 19, nu se vor disputa meciuri tur-retur în fiecare tur preliminar, ci un singur joc pe terenul echipei trase la sorţi drept gazdă, va fi şi mai greu pentru echipele noastre dacă vor merge să joace pe terenul rivalei. Primul tur va avea loc pe 27 august, al doilea pe 17 septembrie.

FCSB și Universitatea Craiova pot depăşi stadiul primului tur preliminar, însă, începînd cu turul doi situaţia se complică mult, pentru că pe lista posibililor adversari apar multe nume grele, greu de depăşit, mai ales dacă sorţii vor decide ca ai noştri să evolueze în deplasare. FC Botoșani va avea o misiune infernală încă de la debut, deoarece nu e cap de serie nici măcar în primul tur preliminar.

FCSB este singura echipă din România cap de serie până în play-off

FCSBeste echipa care, teoretic, poate ajunge până în play-off-ul Europa League, dacă sorţii o vor ajuta, pentru că e cap de serie în fiecare tur preliminar.

Astfel, în turul întâi preliminar, formația antrenată de Toni Petrea poate întâlni echipe precum Paide Linnameeskond din Estonia, FC Sirens din Malta, Bala Town din Țara Galilor sau Bohemians Dublin, una dintre reprezentantele Irlandei.

Universitatea Craiova ar putea avea probleme doar cu polonezii sau cu bulgarii

Nici în turul 2 situaţia nu ar fi mai rea, pentru că echipe precum Kesla din Azerbaijan, B36 Torshavn din Insulele Feroe sau Progres Niederkorn din Luxemburg în mod normal nu ar avea cum să creeze probleme bucureştenilor.

Universitatea Craiova e cap de serie numai în primul tur. Ar fi ghionistă numai dacă ar da de polonezii de la Cracovia, echipa lui Hanca şi Râpă, sau Piast Gliwice sau de bulgarii de la Lokomotiv Plovdiv sau Slavia Sofia. În rest, sunt adversari care pot fi depăşiţi: Sumgayit (Azerbaidjan), Levadia Tallinn (Estonia), Hibernians (Malta), Dunajska Streda (Slovacia),  Ruzomberok (Slovacia), Zilina (Slovacia), La Fiorita (San Marino), Zeljeznicar Sarajevo (Bosnia), Laci (Albania),  Mura Murska Sobota (Slovenia),  Puskás Akadémia (Ungaria),  Tre Penne (San Marino), NSI Runavik (Insulele Feroe), Saburtalo Tbilisi (Georgia), HB Torshavn (Insulele Feroe), Paide Linnameeskond (Estonia).

FC Botoşani, cel mai greu traseu

Botoşani poate depăşi printr-o minune turul 1, însă dacă o va face va avea parte de o misiune imposibilă în runda următoare. Wolfsburg, Granada, Standard Liege sunt doar câteva dintre numele sonore care pot apărea în calea moldovenilor încă din turul 2 preliminar.

În concluzie, va fi foarte greu spre imposibil echipelor româneşti să ajungă măcar în play-off-ul Europa League, cu excepţia, poate, a FCSB, pentru că avem un coeficient de ţară foarte scăzut, care ne bagă în urna outsiderilor începând din al doilea tur preliminar.

ADVERTISEMENT