Fotbal intern

Tragicomedia românească: de ce s-a speriat, de fapt, Burleanu și a decis peste noapte stop joc în fotbalul intern

12.03.2020 | 16:09
Tragicomedia romaneasca de ce sa speriat de fapt Burleanu si a decis peste noapte stop joc in fotbalul intern
ADVERTISEMENT

Cine nu l-a văzut pe Burleanu, prea-competentul șef al FRF, făcându-și miercuri seară bilanțul celor 6 ani de mandat la DigiSport, n-a pierdut mai nimic. Priceputul președinte a înșirat, ca de obicei, fraze prefabricate, după bunul obicei ai activiștilor asamblați în atelierele Academiei Ștefan Gheorghiu, condimentate ocazional cu expresii memorabile precum “extinderea pandemiei”.
Dar nu ăsta-i baiul. Atât poate Burleanu, atât produce. După el va rămâne, în istoria fotbalului românesc, un morman de rumeguș verbal. Pe lângă o pagubă de multe milioane de euro. Moștenirea sa va fi gestionată de urmașii epocii Dâncu.

Tăcerea de miercuri seară. Peste noapte, Burleanu a descoperit că e urgent să spună stop-joc”

Între atâtea cuvinte, nimic n-a spus Burleanu, miercuri seară, despre întreruperea campionatului care urma să fie anunțată joi la prânz, deși a fost întrebat explicit cum vede evoluția situației speciale pe care a creat-o epidemia de coronavirus. Nici n-avea ce să spună, pentru că la acea oră decizia nu era luată. LPF anunțase deja programul etapei de Liga 1, federația mergea în siajul deciziilor luate instituțional, meciurile din celelalte competiții urmând să se joace fără spectatori. Apoi, urma oricum pauza pentru programul echipei naționale.

ADVERTISEMENT

Dar joi la prânz, hodoronc-tronc, a venit decizia: FRF suspendă toate competițiile până la 31 martie!

Ce s-a întâmplat peste noapte? Vreun val de noi cazuri? O directivă secretă de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență? Informații proaspete primite personal de Burleanu? Nimic din toate astea. Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență de sub umbrela Guvernului luase niște decizii precum suspendarea cursurilor în învățământ și cele ale transportului rutier de persoane în trafic internațional, dar pe 10 martie, deci cu două zile înainte.

ADVERTISEMENT

Când Burleanu a intrat în emisiune la DigiSport, știa de toate acestea, dar n-a spus nimic despre eventuala suspendare a meciurilor.

Scrisoarea buclucașă. Federația s-a panicat când a fost somată să-și asume răspunderea

Adresa trimisă marți seara de Progresul, în care FRF era atenționată că trebuie să-și asume răspunderea pentru eventualele consecințe, a închis fotbalul în România până pe 31 martie

Situația e ridicol de simplă și aproape comică. Miercuri seară, pe adresa FRF și AMFB a sosit o notificare din partea unui club minuscul, Progresul București, care avertiza că întreaga răspundere pentru eventualele cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus cade asupra șefilor acestor instituții. Burleanu era astfel avertizat oficial că trebuie să-și asume actul de guvernare a fotbalului și răspundă pentru consecințele deciziilor sale. Până acum, federația pasase responsabilitatea la cluburi și direcțiile locale de sănătate – acestea având misiunea imposibilă să se asigure că nimeni nu se îmbolnăvește.

ADVERTISEMENT

În doar câteva ore, această adresă a unui club care nici măcar n-are echipă de seniori a băgat în fibrilații conducerea federală. Brusc, șeful FRF s-a văzut pus în situația de a înțelege că poate fi tras la răspundere dacă apar cazuri de îmbolnăviri printre jucători și arbitri, ca urmare a interacțiunii acestora în vestiare, pe teren, înainte și după meciuri.

Alături de speranța că, astfel, poate fi forțată mâna UEFA pentru a amâna barajul cu Islanda, din 31 martie, adresa clubului Progresul a schimba totul.
Așa s-a ajuns, brusc, la decizia intempestivă de a întrerupe complet campionatul.

ADVERTISEMENT

Fraza-cheie: FRF evită “să își asume răspunderea pentru eventualele infectări”

Iată textul notificării pe care FRF a primit-o marți după-amiază de la Progresul și care a dus la întreruperea bruscă a competițiilor fotbalistice în România:
“Notificare privind organizarea jocurilor de fotbal
1. În condițiile stabilite de autoritățile statului român în planul de măsuri privind limitarea extinderii epidemiei de coronavirus Progresul București nu își asumă organizarea și totodată eventualele răspunderi privind expunerea propriilor jucători și jucătoare, precum și jucătorii și jucătoarele co-participantelor în competiții eventualelor infectări cu noul coronavirus.
2. Orice joc de fotbal, cu spectatori sau fără, este un eveniment sportiv în care există dincolo de orice dubiu pericolul transmiterii virusului fiind un sport de inevitabil contact.
3. Este absolut condamnabilă atitudinea și abordarea subiectului propagării epidemiei de coronavirus de către Federația Română de Fotbal și Asociația Municipală de Fotbal București, ORGANIZATOARELE COMPETIȚIILOR FOTBALISTICE, cele care stabilesc desfășurarea și datele de disputare ale jocurilor, evitând să își asume răspunderea pentru eventualele infectări în condițiile în care singurul responsabil din punct de vedere legal este clubul sportiv organizator, adică cel care dispută jocul pe teren propriu.
4. Aceste foruri conducătoare ale fotbalului românesc interzic într-adevăr disputatea jocurilor fără spectatori dar nu intră în calculele lor meschine protejarea adevăraților actori ai fotbalului jucătorii și tehnicienii echipelor participante la competiții.

În consecință AS FC Progresul București nu va organiza și participa la nici un joc atâta timp cât situația epidemiologică nu va permite desfășurarea în deplină siguranță a evenimentelor sportive”.

După notificarea primită de la Progresul, FRF și-a dat seama că trebuie să protejeze “familia fotbalului românesc”

Iată și comunicatul emis de FRF miercuri la prânz, a doua zi după ce a fost notificată de Progresul:

“Având în vedere pericolul epidemiologic pe care-l reprezintă virusul COVID-19 și luând în considerare deciziile luate în ultimele zile de către Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, Federația Română de Fotbal a decis să suspende toate competițiile până la data de 31 martie 2020.

Federația Română de Fotbal consideră că este datoare să protejeze familia fotbalului românesc și să participe activ la măsurile pe care Guvernul României și autoritățile internaționale le recomandă pentru protejarea sănătății publice. Astfel, în urma unei ședințe ce a avut loc astăzi la Casa Fotbalului și a consultărilor avute cu membrii afiliați, conducerea FRF, printr-un Comitet de Urgență, a decis astăzi, 12 martie, să suspende toate competițiile de fotbal, masculin și feminin, precum și de futsal, organizate în România.

Așadar, meciurile din Liga 1, Liga 2, Liga 3, Liga 1 feminin, Liga 2 feminin, Liga 3 feminin, Liga 1 Futsal, Liga 2 Futsal și competițiile de la nivel județean vor fi amânate până pe 31 martie. În funcție de evoluția situației la nivel național prezenta hotărâre poate suporta modificări. Decizia vine după ce în urmă cu două zile FRF a decis să suspende toate competițiile de copii și juniori, iar miercuri, 11 martie, s-a amânat și turneul final al Cupei României la futsal.

Chiar dacă meciurile s-ar disputa cu porțile închise, FRF consideră ca fiind un risc ridicat deplasarea echipelor și a personalului de specialitate.

De asemenea, participarea tricolorilor U16 la turneul de dezvoltare din Bosnia-Herțegovina a fost anulată, la fel ca și meciurile de pregătire ale selecționatei Under 18 cu Finlanda ce trebuiau să aibă loc la Buftea. Ambele acțiuni urmau să se desfășoare în luna martie”.

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: