News

Traian Băsescu a împrumutat o jumătate de milion de lei de la fiica cea mare. EBA, în schimb, s-a ales cu un cadou de 160.000 de euro

Traian Băsescu și-a donat celebra casă din strada Mihăileanu, pe care a cumpărat-o de la Primăria Capitalei pe vremea când conducea această instituție.
17.08.2022 | 17:57
Traian Băsescu i-a donat fiicei sale vila din strada Mihăileanu / Sursă foto: Inuam Photos
ADVERTISEMENT

Traian Băsescu a rămas fără celebra casă din strada Mihăileanu, pe care a cumpărat-o cu 19.000 de dolari pe vremea când era primar al Capitalei. În 2003, Băsescu a achiziționat respectivul imobil de la Primăria Capitalei, cu un an înainte să câștige primul mandat de președinte al României.

Elena Băsescu a primit celebra casă din strada Mihăileanu

Traian Băsescu a încheiat un act de donație pentru imobilul din strada Mihăileanu pe data de 25 mai 2022, iar beneficiar este fiica lui, Elena Băsescu. Valoarea donației, declarată la notar, a fost de 158.000 de euro.

ADVERTISEMENT

Interesant este că Traian Băsescu a donat vila din Mihăileanu după ce a fost declarat oficial colaborator al Securității, ocazie cu care și-a pierdut toate beneficiile de fost președinte, inclusiv vila de protocol din cartierul Primăverii. El a preferat să se mute într-un apartament nou, de 184 mp, pe care l-a achiziționat în 2022.

Deși anunțase că vrea să-și vândă o parte din titlurile de stat pentru a face rost de bani pentru noul apartament, Băsescu a trecut în cea mai recentă declarație de avere un împrumut de 496.000 de lei (100.000 de euro), de la Ioana Băsescu și Radu Pricop, fiica și cumnatul lui. Traian Băsescu s-a obligat să-și achite datoria în 2 ani.

ADVERTISEMENT

FANATIK a încercat să ia legătura cu Traian Băsescu pentru un punct de vedere în legătură cu aceste trazacții, însă fostul președinte nu a dat niciun răspuns până la momentul publicării acestui articol.

Casa din Mihăileanu, complet renovată înainte de a ajunge la EBA

Înainte să-i doneze fiicei mai mici casa, Băsescu a schimbat toată fațada imobilului. Astfel, dacă în urmă cu câțiva ani, imobilul din strada Mihăileanu părea abandonat, recent acesta a fost renovat complet.

ADVERTISEMENT

Casa din Mihăileanu este vopsită în culoarea maro, însă au fost păstrate elementele de arhitectură de pe fațadă. De asemenea, acoperișul a fost reparat. O astfel de lucrare costă câteva zeci de mii de euro, însă cel mai probabil, cheltuiala a fost împărțită cu ceilalți ocupanți ai imobilului.

Traian Băsescu a deținut, în Mihăileanu, un apartament de 370 mp, desfășurat pe unul din etaje, casa scării, și un garaj.

ADVERTISEMENT

Băsescu a cumpărat apartamentul la preț de garsonieră

În februarie 2003, Traian Băsescu a achiziționat de la Primăria Capitalei respectiva suprafață pentru suma de 19.000 de dolari. La acea vreme, cu această sumă puteai să-ți cumperi o garsonieră modestă, în București.

Vila este considerată o adevărată bijuterie arhitecturală, construită în perioada interbelică și care, după revoluția din 1989, a fost închiriată de Ambasada Germaniei la București.

Presa a scris că la sfârșitul anului 2002, Primăria Capitalei a cerut RA-APPS să rezilieze contractul cu ambasada, pentru ca două luni mai târziu Traian Băsescu să ceară Primăriei Capitalei dă-i vândă imobilul. Fostul președinte a fost cercetat pentru abuz în serviciu, uz de fals și fals în declarații, în dosarul Mihăileanu, însă acesta a fost închis pentru că Băsescu se bucura de imunitate.

În anul 2015, fostul procuror general, Tiberiu Nițu, a redeschis dosarul ”Casa din Mihăileanu”, însă acesta a primit soluție de clasare, un an mai târziu, pe motiv că ”fapta nu există”. Procuror de caz a fost Dragoș Cojocariu, care anterior lucrase și la DNA.

Ioana a primit un Duster de la tatăl ei

Dacă EBA s-a ales cu un apartament de lux într-o zonă bună a Capitalei, sora ei mai mare, Ioana, a trebuit să se mulțumească cu o mașină autohtonă, marca Dacia Duster. Fostul președinte i-a donat automobilul fiicei sale, în iulie 2021. Băsescu mai are o singură mașină, un Ford fabricat în urmă cu 10 ani.

În 2021, Traian Băsescu a încasat o indemnizație de 84.132 euro ca deputat în Parlamentul European și a încasat peste 100.000 de euro din titluri de stat și dividende. De asemenea, el a mai primit 78.553 de lei din pensii și 140.000 de euro ca diurnă și sume forfetare.

De asemenea, Băsescu a încasat peste 200.000 de lei ca indemnizație de fost președinte, drept pe care l-a pierdut după ce a fost declarat colaborator al Securității.

ADVERTISEMENT
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a...
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a cheltuit-o la dineul Generației de Aur
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va...
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va duce și la căderea lui Kovesi
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din...
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din SRI
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La...
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La 2-3 dimineața, mi-a venit ideea. M-am băgat în ceva greu
O mai ții minte pe Lola de la Gospodar fără pereche? Uluitor cât...
O mai ții minte pe Lola de la Gospodar fără pereche? Uluitor cât de mult s-a schimbat Alexandra Mitruț, e de nerecunoscut
DECIZIE privind RECALCULAREA PENSIILOR. Ministrul Muncii a ANUNȚAT: PENSIONARII ADUC ACTELE
DECIZIE privind RECALCULAREA PENSIILOR. Ministrul Muncii a ANUNȚAT: PENSIONARII ADUC ACTELE
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Scandalul Coldea, văzut de Traian Băsescu: Un infractor pensionar
Scandalul Coldea, văzut de Traian Băsescu: Un infractor pensionar
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul...
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul trist, în urmă cu puţin timp
„S-a ținut Poliția după mine, cu girofar”. Miodrag Belodedici a rămas fără permisul...
„S-a ținut Poliția după mine, cu girofar”. Miodrag Belodedici a rămas fără permisul auto după meciul Generației de Aur
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe...
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe mama acestor Sterpi la Măruță. A crescut niște animale”