News

Traian Băsescu a împrumutat o jumătate de milion de lei de la fiica cea mare. EBA, în schimb, s-a ales cu un cadou de 160.000 de euro

Traian Băsescu și-a donat celebra casă din strada Mihăileanu, pe care a cumpărat-o de la Primăria Capitalei pe vremea când conducea această instituție.
17.08.2022 | 17:57
Traian Băsescu i-a donat fiicei sale vila din strada Mihăileanu / Sursă foto: Inuam Photos
ADVERTISEMENT

Traian Băsescu a rămas fără celebra casă din strada Mihăileanu, pe care a cumpărat-o cu 19.000 de dolari pe vremea când era primar al Capitalei. În 2003, Băsescu a achiziționat respectivul imobil de la Primăria Capitalei, cu un an înainte să câștige primul mandat de președinte al României.

Elena Băsescu a primit celebra casă din strada Mihăileanu

Traian Băsescu a încheiat un act de donație pentru imobilul din strada Mihăileanu pe data de 25 mai 2022, iar beneficiar este fiica lui, Elena Băsescu. Valoarea donației, declarată la notar, a fost de 158.000 de euro.

ADVERTISEMENT

Interesant este că Traian Băsescu a donat vila din Mihăileanu după ce a fost declarat oficial colaborator al Securității, ocazie cu care și-a pierdut toate beneficiile de fost președinte, inclusiv vila de protocol din cartierul Primăverii. El a preferat să se mute într-un apartament nou, de 184 mp, pe care l-a achiziționat în 2022.

Deși anunțase că vrea să-și vândă o parte din titlurile de stat pentru a face rost de bani pentru noul apartament, Băsescu a trecut în cea mai recentă declarație de avere un împrumut de 496.000 de lei (100.000 de euro), de la Ioana Băsescu și Radu Pricop, fiica și cumnatul lui. Traian Băsescu s-a obligat să-și achite datoria în 2 ani.

ADVERTISEMENT

FANATIK a încercat să ia legătura cu Traian Băsescu pentru un punct de vedere în legătură cu aceste trazacții, însă fostul președinte nu a dat niciun răspuns până la momentul publicării acestui articol.

Casa din Mihăileanu, complet renovată înainte de a ajunge la EBA

Înainte să-i doneze fiicei mai mici casa, Băsescu a schimbat toată fațada imobilului. Astfel, dacă în urmă cu câțiva ani, imobilul din strada Mihăileanu părea abandonat, recent acesta a fost renovat complet.

ADVERTISEMENT

Casa din Mihăileanu este vopsită în culoarea maro, însă au fost păstrate elementele de arhitectură de pe fațadă. De asemenea, acoperișul a fost reparat. O astfel de lucrare costă câteva zeci de mii de euro, însă cel mai probabil, cheltuiala a fost împărțită cu ceilalți ocupanți ai imobilului.

Traian Băsescu a deținut, în Mihăileanu, un apartament de 370 mp, desfășurat pe unul din etaje, casa scării, și un garaj.

ADVERTISEMENT

Băsescu a cumpărat apartamentul la preț de garsonieră

În februarie 2003, Traian Băsescu a achiziționat de la Primăria Capitalei respectiva suprafață pentru suma de 19.000 de dolari. La acea vreme, cu această sumă puteai să-ți cumperi o garsonieră modestă, în București.

Vila este considerată o adevărată bijuterie arhitecturală, construită în perioada interbelică și care, după revoluția din 1989, a fost închiriată de Ambasada Germaniei la București.

Presa a scris că la sfârșitul anului 2002, Primăria Capitalei a cerut RA-APPS să rezilieze contractul cu ambasada, pentru ca două luni mai târziu Traian Băsescu să ceară Primăriei Capitalei dă-i vândă imobilul. Fostul președinte a fost cercetat pentru abuz în serviciu, uz de fals și fals în declarații, în dosarul Mihăileanu, însă acesta a fost închis pentru că Băsescu se bucura de imunitate.

În anul 2015, fostul procuror general, Tiberiu Nițu, a redeschis dosarul ”Casa din Mihăileanu”, însă acesta a primit soluție de clasare, un an mai târziu, pe motiv că ”fapta nu există”. Procuror de caz a fost Dragoș Cojocariu, care anterior lucrase și la DNA.

Ioana a primit un Duster de la tatăl ei

Dacă EBA s-a ales cu un apartament de lux într-o zonă bună a Capitalei, sora ei mai mare, Ioana, a trebuit să se mulțumească cu o mașină autohtonă, marca Dacia Duster. Fostul președinte i-a donat automobilul fiicei sale, în iulie 2021. Băsescu mai are o singură mașină, un Ford fabricat în urmă cu 10 ani.

În 2021, Traian Băsescu a încasat o indemnizație de 84.132 euro ca deputat în Parlamentul European și a încasat peste 100.000 de euro din titluri de stat și dividende. De asemenea, el a mai primit 78.553 de lei din pensii și 140.000 de euro ca diurnă și sume forfetare.

De asemenea, Băsescu a încasat peste 200.000 de lei ca indemnizație de fost președinte, drept pe care l-a pierdut după ce a fost declarat colaborator al Securității.

ADVERTISEMENT