News

Traian Băsescu a părăsit vila din Primăverii. Ce alte privilegii a mai pierdut fostul președinte

Traian Băsescu a eliberat vila de protocol din strada Primăverii pe care a fot forțat să o elibereze în termen de 60 de zile de la sentința dată de ÎCCJ în cazul colaborării cu Securitatea.
27.04.2022 | 22:56
Traian Basescu a parasit vila din Primaverii Ce alte privilegii a mai pierdut fostul presedinte
Traian Băsescu s-a mutat din vila pe care o primise de la statul român. Credit foto: Hepta
ADVERTISEMENT

După sentința dată de Înalta Curte de Casație și Justiție în ceea ce privește verdictul de colaborator al Securității, Traian Băsescu și-a pierdut privilegiile de care avea parte ca fost șef de stat.

Traian Băsescu rămâne fără privilegiile de fost șef al statului

La finalul lunii martie, magistrații ÎCCJ au decis să respingă contestația depusă de avocații lui Traian Băsescu în ceea ce privește verdictul de colaborator al fostei Securități emis de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității.

ADVERTISEMENT

“Respinge, ca fiind inadmisibilă excepția de nelegalitate invocată de recurentul-pârât Băsescu Traian. Respinge, ca fiind nefondat, recursul, astfel cum a fost precizat la data de 5 noiembrie 2021, declarat de recurentul – pârât Băsescu Traian”, au transmis magistrații.

Din această cauză, după această sentință, în cazul lui Traian Băsescu se aplică prevederile alineatului 1 din legea 406/2001. Asta înseamnă că fostul președinte a rămas fără vila de protocol, protecția SPP, dar și fără indemnizația specială din partea statului român.

ADVERTISEMENT

“Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de şef al statului român ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcţie prin referendum şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia”, se arată în textul de lege.

Traian Băsescu a părăsit vila din Primăverii

Antena 3 notează că fostul președinte a eliberat vila de protocol din strada Primăverii pe care o primise din partea statului român. El a făcut acest lucru în mai puțin de o lună, asta deși avea la dispoziție 60 de zile pentru acest lucru.

ADVERTISEMENT

În acest moment, nu există informații confirmate în mod oficial legate de noua reședință a familiei Băsescu. Cu toate acestea, în presă au ajuns informații care sugerau faptul că fostul președinte era interesat de un apartament într-un complex din nordul Bucureștiului.

În ceea ce privește protecția SPP, Traian Băsescu a rămas fără protecția SPP la citea zile de la pronunțarea sentinței. De asemenea, acesta a rămas și fără indemnizația care însuma 75% din salariul președintelui Iohannis pe 8 aprilie.

ADVERTISEMENT

“Prin act administrativ intern, s-a dispus că, începând cu data de 23.03.2022, domnul Traian Băsescu nu mai beneficiază de indemnizația stabilită în temeiul art. 2 lit. B) din Legea nr. 406/2001, respectiv o indemnizație lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizația acordată Președintelui României în exercițiu”, transmitea Administrația Prezidențială.

ADVERTISEMENT