News

Traian Băsescu, anunț despre unirea României cu Republica Moldova: “O facem! Nimeni nu ne poate opri”

Autori: Alexandra Chivu, Silviu Ghering | 14.04.2019 | 14:39
Traian Băsescu, anunț despre unirea României cu Republica Moldova

Fostul președinte Traian Băsescu a făcut un anunț, duminică, la Chișinău, despre unirea României cu Republica Moldova. Contopirea celor două ar aduce intrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană și NATO, scoaterea sa din Comunitatea Statelor Independente(CSI) și „scoaterea României dintr-o zonă gri”, după cum a spus Traian Băsescu.

Traian Băsescu a făcut un anunț despre unirea României cu Republica Moldova

Un eveniment marcant în încercarea de a aduce împreună cele două ”entități” a fost în aprilie 2011, o coaliție de NG-uri din Republica Moldova și Români a creat platforma ”Acțiunea 2012”, cu scopul de a „sensibiliza opinia publică cu privire la necesitatea unificării României cu Republica Modolva”.

Revenind la discursul lui Băsescu de duminică, fostul președinte al României a prezentat următorii pași în contopirea celor două țări-surori. Unire, unire, unire… O facem. Să ştiţi că este o bucurie să mergi în adunări şi să se strige «Unire!». Înseamnă că eşti identificat cu acest ideal, şi alături de Eugen Tomac, este probabil idealul nostru ca oameni politici, şi îl vom menţine până când unirea se va întâmpla, pentru că popoarelor nu reuşete să li se opună nimeni până la capăt”.

Traian Băsescu, anunț despre unirea României cu Republica Moldova: “O facem! Nimeni nu ne poate opri”
“O facem! Nimeni nu ne poate opri”

„Basarabenii sunt parte integrantă a poporului român şi, cu sau fără voia altor oameni politici, unirea se va produce!”

„Nici măcar obtuzitatea oamenilor politici la un moment dat nu poate să blocheze pentru totdeauna un ideal al unei naţiuni. Iar basarabenii sunt parte integrantă a poporului român şi cu sau fără voia altor oameni politici, unirea se va produce. Sincer, intenţia mea să fac în această întâlnire ceea ce fac şi în România, adică să explic celor cu care mă întâlnesc ce este UE. Hotarul UE e trasat pe Prut”.

„Republica Moldova nu va fi invitată în următorii 50 de ani să fie membră a UE ca stat, de aceea v-o spun deschis aici – numai unirea cu România aduce Republica Moldova în UE şi numai prezenţa în UE scoate ţara dintr-o zonă gri. Rămân fraţii noştri ucrainieni. E destul. Nu ne mai băgăm şi noi în zona gri. Numai aşa o poate duce în UE unde măcar ai perspectiva prosperităţii şi o poate aşeza în zona de securitate, în NATO”, a spus Traian Băsescu.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!