News

Traian Băsescu, anunț îngrijorător în contextul pandemiei de coronavirus: „Nimic nu va mai fi ca înainte”

21.04.2020 | 21:41
Traian Basescu anunt ingrijorator in contextul pandemiei de coronavirus Nimic nu va mai fi ca inainte
ADVERTISEMENT

Bilanțul persoanelor infectate la nivel global cu noul tip de coronavirus a depășit pragul critic de 2.500.000 și tinde să înregistreze noi creșteri pe zi ce trece, în condițiile în care nu există un vaccin sau un tratament care să pună capăt pandemiei. Și chiar dacă ar exista, este greu că viețile noastre ar mai putea fi la fel ca în urmă cu câteva luni. Cel puțin așa susține Traian Băsescu, într-un interviu acordat recent.

Traian Băsescu trage un puternic semnal de alarmă. Ce ne așteaptă la capătul pandemiei de coronavirus

Potrivit fostului președinte al României, pericolul odată depășit, oamenii își vor revizui complet atitudinea și vor continua să respecte multe dintre restricțiile de distanțare socială, chiar dacă liderii lumii le vor relaxa. Asta pentru că „natura nu mai e un prieten al locuitorilor planetei, a început să reacționeze”.

ADVERTISEMENT

Cât despre modul în care au reacționat autoritățile române, Traian Băsescu este de părere că au existat în ultima perioadă o serie de gafe care pot avea consecințe grave într-o astfel de criză, un exemplu fiind interzicerea exportului de grâu. Au fost luate, însă și măsuri de bun augur, susține europarlamentarul PMP, precum  separarea pacienților COVID-19 de cei care prezintă alte afecțiuni, în unități spitalicești diferite.

Declarațiile lui Traian Băsescu

Coronavirus e deja un subiect care îmbracă atâtea fațete, încât dacă mi-ați permite aș puncta câteva lucruri. În primul rând, nimic nu va mai fi ca înainte. Nimic! Oamenii politici au înțeles că, după ce au făcut ce au vrut ei cu natura, natura nu mai e un prieten al omului, al locuitorilor planetei, natura reacționează. În afară de guvernul german, toți au fost prinși nepregătiți.

ADVERTISEMENT

Deci guvernele au fost prost asistate din punct de vedere al competenței. Vă mai pot spune că, în ianuarie, când în China era deja izolare masivă și o bătălie cumplită cu acest virus, Comisia Europeană a consultat toate statele membre. Toți au spus că sistemele lor de sănătate nu au nicio problemă cu acest virus. Rezultatul l-am văzut acum: zeci de mii de morți în Europa.

Fiecare stat UE a gestionat criza cum l-a dus capul, dezordonat, cu închideri de trafic nejustificate, de erau blocați oamenii la granițe, blocate transporturile de materiale sanitare sau hrană, a fost o nebunie. Pe 11 martie un șef de stat spunea că trebuie să demitizăm un pic boala că a citit câteva articole și că nu este nimic apocaliptic.

ADVERTISEMENT

Câtă incompetență să fie când pe 11 martie la vârful statului român se spunea: hai mă, ca e o simplă răceală.  Germania și România și-au luat-o peste cap ca niște școlari din ăia obraznici și a doua zi s-au răzgândit. România a trebuit s-o ia de două ori peste ceafă, că a zis și de grâu. Nu ai voie să pui restricții la export în interiorul UE.

Vela a mințit cu nerușinare cum au rezolvat ei cu rezerva. A luat două peste cap cât e Vela elicopter de nu s-a văzut. A doua zi a dat ordonanță militară de corectare a ordonanței dată din neștiință crasă. S-a întârziat cu vreo trei săptămâni (luarea măsurilor în România) dar am avut și lucruri bune în afara de indolența, una dintre cele mai bune decizii fiind separarea pacienților COVID-19 de restul, în unități spitalicești diferite”, a declarat Traian Băsescu la B1 TV.

ADVERTISEMENT