News

Traian Băsescu anunț surprinzător despre gratuitatea acordată studenților în transportul feroviar. Cum crede fostul președinte că ar fi just

19.02.2021 | 22:07
Traian Basescu anunt surprinzator despre gratuitatea acordata studentilor in transportul feroviar Cum crede fostul presedinte ca ar fi just
ADVERTISEMENT

Fostul președinte al României, actual europarlamentar, Traian Băsescu, a comentat vineri la Realitatea TV bugetul propus de guvernul Cîțu pentru anul 2021, dar a și oferit un anunț surprinzător despre gratuitatea acordată studenților în transportul feroviar.

În urmă cu o săptămână, Băsescu a avut un atac dur la adresa lui Florin Cîțu, considerând că ministerele care ar fi trebuit să primească cei mai mulți bani au fost ignorate.

ADVERTISEMENT

Prim-ministrul a anunțat eliminarea gratuității la nivelul transportului feroviar acordată studenților și înlocuirea acesteia cu reducere de 50% a tuturor călătoriilor.

Traian Băsescu face un anunț surprinzător despre gratuitatea studenților în transportul feroviar. Ce crede europarlamentarul

“Nu aș vrea să fim demagogi, peste tot în lume pentru a ajunge la serviciu, parlamentarii au drumul plătit, indiferent cu ce merg: avionul, trenul, mașina. Spre exemplu, un bilet de avion București-Bruxelles dus-întors costă 1700 de Euro.

ADVERTISEMENT

Dacă parlamentarii români și-ar plăti din salariul de 6000 de euro cele patru drumuri lunare, ar veni cu bani de acasă, mi se pare corect ca parlamentarului să îi plătești drumul de la el la domiciliu la ‘servici’.

La fel, este corect să-i plătești studentului din localitatea de domiciliu la localitatea în care este student.

ADVERTISEMENT

Nu avem universități de stat în toate localitățile, ca atare statul îi asigură că poată face studii și ar trebui să îi asigure o călătorie în fiecare weekend, pe relația localitatea de domiciliu – localitate de studiu.

Dacă eu ca europarlamentar vreau să merg la Londra, îmi plătesc biletul, nu mi-l decontează nici Dumnezeu. Dacă mă duc la Bruxelles în săptămâna când am comisii îmi decontează, dacă mă duc când am teritoriu, nu îmi decontează nimeni.

ADVERTISEMENT

Parlamentarii ar trebui să aibă gratuitate de la domiciliu la Parlament, la fel și studenții din localitatea de domiciliu spre cea în care studiază”, a declarat Traian Băsescu la Realitatea TV.

Fostul președinte: “Bugetul trece clasa”

“Cei din coaliția de guvernare au foarte multe încălcări ale programului cu care au fost votați. În programul de guvernare spun că se asigură ajutor de stat pentru cei din Horeca în 2021, nu există niciun leu.

Se spune că se acordă 2% din PIB pentru infrastructura de transport în următorii patru ani, dar s-a alocat 1.25%. 

Găsim multe încălcări față de programul de guvernare, iar față de programul electoral e dezastru. Acolo se spun niște povești, cine i-a crezut, asta este. 

Din punctul meu de vedere bugetul trece clasa, după bugetele PSD se cresc investițiile de la 40 de miliarde la 62 de miliarde. De asemenea, este orientat și pe consolidare fiscală, adică pe reducerea dificitului, să sperăm că va fi bine.

Chiar dacă unele prognoze internaționale, inclusiv de la Comisia Europeană, spun că vom avea o creștere de 3.3%, eu cred în creșterea de 4.4% asumată de guvern, cred că este mai corectă această prognoză.

Atâta timp cât dai pensii speciale și la militarii din Balcani, Afganistan, Irak, dar și celor care fac izmene în Africa, cred că se mai putea face ceva la acest buget.

Eu sunt susținător al pensiilor speciale pentru veteranii din teatrele de operațiuni, dar nu văd de ce cel de la popotă sau birocrații din MAPN să aibă pensii speciale.

Uitați-vă pe la televizor, sunt unii care vin și spun: ‘noi pensionarii suntem cei care am făcut Casa Poporului, am făcut agricultură în Insula Brăilei’, păi luați-vă pensii de constructori, nu de militari”, a adăugat Băsescu.

ADVERTISEMENT