News

Traian Băsescu: ”Bugetarii ar trebui să fie mai reținuți”. Ce spune despre salariile de la stat

25.01.2021 | 07:52
ADVERTISEMENT

Președintele PMP, Traian Băsescu, este de părere că bugetarii nu au dreptul să protesteze pentru măriri salariale în condițiile în care veniturile lor sunt semnificativ mai mari decât cele ale lucrătorilor din mediul privat.

Într-o intervenție la Realitatea PLUS, președintele PMP a făcut o comparație între salariile de la stat și cele de la privat.

ADVERTISEMENT

”Cei care produc, încasează puțin peste jumătate față de cei care nu produc, ceea ce înseamnă o răsturnare”, a transmis Băsescu.

Traian Băsescu critică protestele bugetarilor: ”Nu se poate. Bietul om din producție e sfrijit și un colos se așază în spatele lui”

„Bugetarii ar trebui să fie mai reținuți, nu se justifică protestele lor dacă privim cheltuielile cu bugetarii. Salariu mediu net al bugetarilor este de 5050 de lei, nu brutul, salariul mediu net, comparativ cu salariul mediu în industrie care este 3113 lei.

ADVERTISEMENT

Cei care produc, încasează puțin peste jumătate față de cei care nu produc, ceea ce înseamnă o răsturnare. Costurile cu salariile bugetarilor reprezintă 27% din bugetul de stat. Acestea sunt calcule la luna noiembrie 2020, nu au apărut încă socotelile pe decembrie, când s-a dat și al 13-lea salariu.

Bugetarii ar trebui să stea puțin mai liniștiți și mai decenți. 3 milioane de salariați din economia reală susțin 6 milioane de pensionari și un milion trei sute de mii de bugetari. Nu se poate, e bietul om din producție, din economia reală, e sfrijit și un colos se așază în spatele lui”, a mai explicat președintele PMP, potrivit Gândul.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Traian Băsescu a făcut o paralelă între criza prin care a trecut România în timp ce se afla la șefia statului și cea de acum, declanșată de cea sanitară.

„Diferența între cele două crize e uriașă. Atunci era o criză de bani pe toată piață. Împrumutăm cu 8-9-10% dobânda. În momentul de față sunt bani pe piață, nu este o criză de lipsa de bani pe piață, problema e generată de criză din sănătate care a afectat producția, în principal.

ADVERTISEMENT

Avem deficite structurale majore, am încheiat anul cu un deficit de 10%, ceea ce înseamnă un deficit major, plus deficitul major în comerțul exterior. Importăm cu vreo 12 miliarde mai mult decât exportăm, ceea ce afectează balanța comerțului exterior”, a explicat Traian Băsescu.

ADVERTISEMENT