News

O nouă lovitură pentru Traian Băsescu. Surpriza pregătită de ”rezerviști”, după ce fostul președinte a fost declarat colaborator al Securității

Traian Băsescu ar primi o nouă lovitură, la doar câteva zile după ce ÎCCJ l-a declarat colaborator al securității. El așteaptă o nouă hotărâre a instanței, după ce ar fi discriminat cadrele militare în rezervă.
25.03.2022 | 09:08
O noua lovitura pentru Traian Basescu Surpriza pregatita de rezervisti dupa ce fostul presedinte a fost declarat colaborator al Securitatii
Traian Băsescu a fost dat în judecată de o asociație a cadrelor militare în rezervă / Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

La câteva zile de la decizia definitivă a ÎCCJ, prin care Traian Băsescu a fost declarat colaborator al securității, fostul președinte al României ar putea primi o nouă veste proastă din partea judecătorilor.

Băsescu i-a jignit pe militarii în rezervă: ”Strângeau porumb înainte de revoluție”

Pe 6 aprilie 2022, Traian Băsescu așteaptă o nouă decizie a instanței, de această dată în contencios administrativ și fiscal. Este vorba despre un proces pe care Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate i l-a intentat în 2020. Alături de politician, pe lista pârâților se află și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Procesul se judecă pe fond.

ADVERTISEMENT

Conflictul dintre Traian Băsescu și ”rezerviști” este însă unul mai vechi și a plecat de la dezbaterea privind retragerea pensiilor speciale pentru cadrele militare care nu mai sunt în activitate. Potrivit SCMD, fostul președinte a inflamat spiritele după ce a comparat acordarea unor drepturi speciale pentru militari cu un furt.

”În general, suntem împotriva pensiilor speciale, care sunt un furt. Indiferent cine are pensii speciale fură bani. Nu sunt pensii rezultate din contribuție. Sigur, îi vedem la televizor, ne povestesc cum sunt ei cu arma la picior, dorm cu pușca în pat si de asta trebuie să aibă pensii speciale, uitând să ne spună că marea lor contribuție la securitatea României a fost ca erau la munci agricole înainte de Revoluție, strângeau porumb prin Insula Mare a Brăilei și deodată și-au dat seama că le trebuie pensii speciale”, a spus Traian Băsescu în 2018.

ADVERTISEMENT

CNCD a refuzat să-l amendeze pe Traian Băsescu și s-a trezit citat în proces

În 2018, Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate a făcut o reclamație la CNCD împotriva lui Traian Băsescu, solicitând ”obligarea pârâtului Băsescu Traian la înlăturarea consecințelor faptelor de discriminare, prin prezentarea de scuze publice și sancționarea pecuniară a acestuia, conform Art. 1349, Alin. 2 c. civil cu suma de 1 leu”.

Abia în 2020, Consiliul Național de Combatere a Discriminării a răspuns negativ la cererea militarilor în rezervă, pe motiv că declarația fostului șef de stat nu poate fi taxată, fiind permisă de libertatea de exprimare.

ADVERTISEMENT

”Spre deosebire de pensiile magistraților, pensiile militare de stat nu numai că nu sunt pensii speciale, dar nici măcar pensii nu sunt, fiind solde de rezervist”, argumenta CNCD.

Sindicatul militarilor în rezervă a decis să conteste decizia consiliului în instanță și să ceară amendarea lui discursului lui Traian Băsescu, pe motiv că acesta este unul discriminatoriu. Sindicatul a inițiat acțiunea în instanță pe 6 noiembrie 2020 solicitând ”anularea hotărârii și avertizarea/amendarea CNCD precum și obligarea pârâtului Băsescu Traian la înlăturarea consecințelor faptelor de discriminare, prin prezentarea de scuze publice și sancționarea pecuniară a acestuia”.

ADVERTISEMENT

Fostul președinte al României, colaborator al securității comuniste

Traian Băsescu a anunțat, miercuri, că va ataca la CEDO decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, conform căreia a fost declarat colaborator al Securității. Fostul președinte s-a abținut de la alte comentarii legate de această decizie. Prin această hotărâre, ÎCCJ a confirmat decizia instanței de fond dată în septembrie 2019 de Curtea de Apel București.

Magistrații au avut nevoie de 9 luni să scrie motivarea deciziei. În iunie 2020, dosarul a ajuns la Instanța supremă, după ce Traian Băsescu a formulat recurs. În dosar, au fost depuse documente de la SRI și MApN, iar CNSAS a arătat că Traian Băsescu și-a turnat colegii și a menținut legătura cu Securitatea comunistă până aproape de 1989.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”