News

Traian Băsescu despre Donald Trump: “Nu a făcut niciun rău României”

20.01.2021 | 22:06
Traian Basescu despre Donald Trump Nu a facut niciun rau Romaniei
ADVERTISEMENT

Fostul președinte al României, Train Băsescu, a vorbit miercuri în direct la Digi24 despre fosta administrație prezidențială a lui Donald Trump, dar și despre perspectivele SUA odată cu investirea lui Joe Biden, declarând că “în mod direct, Trump nu a făcut niciun rău României”. 

Biden a fost investit astăzi drept președinte al Statelor Unite ale Americii, iar o serie de lideri ai lumii l-au felicitat pe noul lider american.

ADVERTISEMENT

Noul președinte s-a întâlnit în mod oficial cu Traian Băsescu în 2014, în timpul celei de-a treia vizite în România a politicianului american.

Traian Băsescu despre Donald Trump: “Nu a făcut rău României”

“E am fost omul care nu l-a înțeles și nu am agreat politica lui Trump de la început, văd că acum toți au devenit anti-Trump. Realitatea este una singură, Trump în mod direct nu a făcut niciun rău României, dimpotrivă, a consolidat flancul estic al NATO.

ADVERTISEMENT

Trump a poziționat armament pentru a descuraja orice gând provenit dinspre Federația Rusă, a dezvoltat baze militare la Turda și Kogălniceanu cum nici nu am fi crezut, dar aceste rezultate sunt o continuare a politicii lui Biden.

La summit-ul din Țara Galilor s-a stabilit că o prioritate strategică a NATO este consolidarea flancului vestic, Trump nu a oprit această consolidare”, a afirmat Traian Băsescu la Digi24.

ADVERTISEMENT

Fostul președinte despre administrația Trump: “A creat o stare de insecuritate în Uniunea Europeană”

“Din alt punct de vedere ne-a pus într-o insecuritate: a refuzat să negocieze cu Moscova acordul pentru forțele nucleare intermediare, a motivat că dacă semnează și China. A făcut un ghiveci dintr-o problemă strict legată de securitatea Uniunii Europene și Europei în general.

În loc ca Federația Rusă să mute rachetele cu rază medie de acțiune dincolo de Urali, unde trebuiau să fie, ei le pot aduce în Crimeea.

ADVERTISEMENT

A renunțat la Open Sky, nu a fost de acord cu prelungirea tratatului START (Strategic Arms Reduction Treaty) care vizează rachetele balistice cu încărcături nucleare.

Deci din punctul de vedere al securității, Europa este într-o situație dificilă, cred că urgența resecurizăii Europei ar fi primul lucru pe care l-aș discuta cu Biden dacă aș fi președintele Comisiei Europene.

A renunțat la acordul nuclear cu Iranul, ceea ce crează probleme uriașe în Orientul Mijlociu, mai ales în relaționarea Israel – Iran, ceea ce ar putea să influențeze Israelul să facă ce a mai făcut, bombardarea unui reactor nuclear.

Acordul pe climă de la Paris, cred că azi Biden va semna un ordin executiv de revenire a SUA în acest acord.

De asemenea, stilul său de a învrăjbi albii cu negri, segregarea asta pe care a practicat-o a fost contagioasă, s-a răspândit și în Europa a lăsat loc extremismului”, a adăugat fostul președinte.

Băsescu despre Biden: “Știe că o Americă izolată nu folosește la nimic”

“L-am cunoscut destul de bine pe Biden, am avut multe discuțîi cu dânsul la Washington și la București, telefonic, dar și în multe alte situații. Îl cunosc destul de bine din perspectiva abordărilor sale politice.

Este un multilateralist, nu vrea America izolată, este un om care vrea să colaboreze și care în primul rând înțelege că SUA poate rămâne super-puterea lumii cu o singură condiție, să nu se izoleze. Atunci când America nu are chef de lume, își găsesc tot cheful Putin și Beijingul.

Este un lucru pe care Biden îl înțelege foarte bine, o Americă putere globală supremă nu poate exista decât în momentul în care se implică în lume. Că ai 11 portavioane nucleare nu folosește la nimic dacă nu te implici în decizii politice la nivel global”, a declarat Băsescu în emisiunea lui Cosmin Prelipceanu.

ADVERTISEMENT