News

Traian Băsescu, despre relaxările anunțate de Iohannis: „Scenariul prezentat este cu influență politică”

13.05.2021 | 23:08
Traian Basescu despre relaxarile anuntate de Iohannis Scenariul prezentat este cu influenta politica
ADVERTISEMENT

Traian Băsescu a vorbit despre relaxările anunțate de Klaus Iohannis. Acesta a precizat scenariul prezentat de președinte este cu influență politică, iar cel prudent este acela prezentat de Florin Cîțu.

Joi, 13 mai, șeful statului a anunțat că măsurile restrictive se vor relaxa începând cu data de 15 mai. Anterior, premierul spusese că acest lucru se va întâmpla de la 1 iunie.

ADVERTISEMENT

Traian Băsescu a avertizat că rata de vaccinare este foarte scăzută în mediul rural. El este de părere că există posibilitatea creșterii ratei de infectare.

Traian Băsescu, despre relaxările anunțate de Iohannis: „Scenariul prezentat este cu influență politică”

Fostul șef al statului a spus că liderii politici se întrec în a da veștile bune populației: „Este o mică competiție, cine dă veștile bune. Premierul a spus 1 iunie, a ieșit președintele și a spus 15 mai”.

ADVERTISEMENT

„Se întâmplă în politică și președintele are avantajul călărețului, vorbește ce vrea și spune ce vrea. Dacă spune ce trebuie e altă poveste. Scenariul prudent era cel al premierului, cel prezentat de Iohannis este cu influență politică,” a adăugat, potrivit Realitatea.

Vorbind despre riscuri, Băsescu a explicat că nu crede că vor apărea multe cazuri severe de infecție: „Riscul ca secțiile ATI să se aglomereze din nou nu cred că mai există. Avem deja 3 milioane de oameni vaccinați. Focarul principal de infecție, Bucureștiul, se apropie de 50% din populație vaccinată cu cel puțin o doză.”

ADVERTISEMENT

În schimb, politicianul a menționat că este de părere că rata de incidență va crește, ca urmare a sărbătorilor și a deschiderii școlilor: „Între timp au început școlile și vom avea efectele sărbătorilor de Paște. Nu va fi o creștere dramatică, dar cred că va fi o ușoară creștere.”

Fostul șef al statului a menționat că este nevoie suplimentarea posibilității de vaccinare în mediul rural: „dacă venim la mediu rural, avem 1.865 de comune și doar 200 de centre de vaccinare. Soluțiile cu caravane mobile reprezintă posibilitatea cea mai viabilă de a vaccina populația din mediul rural”.

ADVERTISEMENT

„Pe de altă parte, trebuie observat că a intrat în țară vaccinul Johnson&Johnson, care se face într-o singură doză, ceea ce ar ușura foarte mult activitatea de vaccinare a caravanelor care se deplasează în mediul rural,” a adăugat .

Băsescu a precizat că România poate atinge targetul de șapte milioane de persoane vaccinare la 1 august: „chiar cu maratoanele de vaccinare, potențialul maxim e de 105.000 de persoane vaccinate pe zi. Ca să ajungem la 1 august la 10 milioane, ar fi trebuit să putem vaccina 180.000 de oameni pe zi. Țintele anunțate acum de președinte, care a redus ambițiile pentru 1 august de la 10 la 7 milioane, par mai tangibile.”

Klaus Iohannis a anunțat că de la 15 mai masca de protecție nu va mai fi obligatorie în exterior. Excepție fac aici locurile aglomerate, în piețe, târgurile sau stațiile de transport.

Mai mult, acesta a mai spus și că sunt eliminate restricțiile de circulație pe timp de noapte și asupra programului magazinelor. Tot din acest sfârșit de săptămână, spectatorii vor reveni în tribune, la competițiile sportive, în limita a 25 % din capacitate.

ADVERTISEMENT