News

Traian Băsescu a primit o funcție importantă în Parlamentul European. Ce alți europarlamentari români ocupă funcții de top

04.07.2019 | 13:33
Traian Băsescu va ocupa o funcție extrem de importantă în Parlamentul European *foto: hepta.ro

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, își continuă cariera politică, de data aceasta la Bruxelles și Strasbourg. Băsescu a fost cap de listă al celor de la PMP la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019 și cum Mișcarea Populară a trecut pragul electoral de 5%, fostul președinte a ajuns și în Parlamentul European, după ce a ocupat fotoliul de la Cotroceni timp de 10 ani, a fost primar al Bucureștiului dar și ministru al Transporturilor. Datorită experienței sale, Traian Băsescu va avea și o funcție importantă în PE.

Traian Băsescu va ocupa o nouă funcție în cadrul Parlamentului European

Datorită funcțiilor ocupate în trecut de Traian Băsescu, fostul președinte a primit o funcție importantă într-una din cele mai importante comisii ale Parlamentului European. Astfel, Traian Băsescu va fi președinte al Comisiei pentru Afaceri Externe, una dintre comisiile care s-au aflat întotdeauna sub influența Germaniei și care încă de la înființare este condusă de către un neamț.

Pe lângă Băsescu, alți europarlamentari români au primit funcții importante în PE. Astfel, liberala Adina Vălean, soția lui Crin Antonescu, va fi președintele Comisiei pentru Energie, în timp ce Daniel Buda de la PNL va fi vicepreședinte al Comisiei de Agricultură iar Cristian Bușoi va fi vicepreședinte al Comisiei de Sănătate a PE, susține Radio Europa Liberă, care citează surse din PE.

Traian Băsescu va ocupa o funcție extrem de importantă în Parlamentul European
Liberala Adina Vălean va fi președinte de Comisie în noul Parlament European *foto: europarl.com

Eugen Tomac, „locotonentul” lui Traian Băsescu, aproape și el de o funcție importantă

Și mâna dreaptă din PMP a lui Traian Băsescu, Eugen Tomac, este aproape de o funcție importantă în Parlamentul European. Tomac ar putea deveni președinte al Comisiei PE pentru Parteneriatul Estic, o funcție extrem de importantă în contextul în care pentru România miza este ca Bucureștiul să păstreze pe linia pro-europeană Republica Moldova și să sprijine guvernul Maia Sandu.

Traian Băsescu și PMP fac parte din grupul Partidului Popular European, alături de PNL și UDMR. Popularii au cea mai mare reprezentativitate în PE, numai 182 din 751. De asemenea, cei 10  europarlamentari PSD vor întregi rândurile social-democraților, în timp ce cei aleși de pe listele USR Plus vor intra în noua mișcare Renew Europe, formată din liberali și En Marche-ul președintelui francez, Emmanuel Macron. Renew Europe, care va fi condus de Dacian Cioloș, deține 108 mandate în Parlamentul European.