News

Traian Băsescu iese la atac după publicarea proiectului de buget: „Cîţu ori e premier, ori e glugă de coceni?”

12.02.2021 | 21:58
Traian Basescu iese la atac dupa publicarea proiectului de buget Citu ori e premier ori e gluga de coceni
ADVERTISEMENT

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, s-a lansat într-o adevărată tiradă la adresa Guvernului Cîțu după publicarea proiectului de buget pentru anul în curs, pe motiv că ministerele care ar fi trebuit, în opinia sa, să fi primit cei mai mulți bani, au fost, de fapt, ignorate.

România are în momentul de față câteva priorități. Prima este sănătatea. A doua este educația. A treia o reprezintă investițiile. A patra sunt amărâții ăștia de pensionari”, a declarat europarlamentarul PMP, vineri seara, la România TV.

ADVERTISEMENT

Dacă Ministerul Educației va avea, totuși, 28,5 miliarde lei, cu 0,81% mai mult față de anul trecut, Ministerului Sănătății i-au fost alocate doar 17,4 miliarde lei, cu 11,2% mai puțin. Cât despre pensionari, ei bine, aceștia sunt „marii păcăliți ai bugetului”, în timp ce sporurile rămân nemodificate, dând astfel senzația că premierul nu este altceva decât „o glugă de coceni”.

Traian Băsescu desființează bugetul pe 2021 și pune tunurile pe Guvern

Bugetul de anul acesta înseamnă că suntem tâmpiți cu bugetul ăsta. La sănătate avem o scădere de resursă alocată. Noi vorbim, facem spitale, facem de toate și când te uiți ne spune domnul Nazare că are o creștere la Casa de Sănătate cu 0,43%, dar are o scădere pe programele naționale, gestionate de Ministerul Sănătății, de 11%.

ADVERTISEMENT

Deci chestiunile astea ridicole în care se încearcă declarații triumfaliste sunt absolut penibile. A doua prioritate, educația. 2,73% din PIB la educație, când vorbim de informatizarea României, de a da o șansă la copii, este ridicol.

 După declarația de ieri a președintelui nu putem înțelege decât că la Cotroceni e un papagal care vorbește de educație ca prioritate și viitor, iar Guvernul dă în buget 2,73% din PIB. Dacă vorbim de investiții, aici sunt mai mulți bani. Totul este ca la rectificare să nu ne trezim că banii de investiții se mută la cheltuieli materiale.

ADVERTISEMENT

Dacă discutăm de pensionari, sunt marii păcăliți ai bugetului, dar s-au păcălit pe mâna lor. Să nu uităm cum rânjeau pe lângă toată lumea când s-a anulat articolul de lege care obliga indexarea la fiecare început de an cu inflația + 50% din creșterea salariului mediu brut pe economie.

Atunci rânjeau și spuneau că o să le crească pensia cu 40%. Vorbesc de liderii pensionarilor, acei oameni pe care îi vedem de dimineață până seara la televizor, dar care s-au pupat pe gură cu toți miniștri muncii care i-au păcălit.

ADVERTISEMENT

Această piatră de hotar care era inflație plus 50% nu trebuia acceptat să fie anulată. S-au lăsat păcăliți și acum suportă consecințele. Le-a plăcut să stea la masă cu miniștri, vorbesc de liderii pensionarilor. Pentru mine, toți liderii ăștia ai pensionarilor care țipă acum pe la televizor sunt doar niște amărâți de propagandiști pentru că i-au trădat pe pensionari.

De unde ne dădeam cu capul de toți pereții că tăiem sporurile că lucrăm la calculator și nu mai lucrăm cu creionul chimic, aflăm astăzi că nimic nu se modifică. Toate sporurile rămân cum au fost.

Cîțu ori e premier, ori e glugă de coceni? Să se hotărască, să știm cum îi spunem. A venit don Ludovico, i-a dat cu tigaia în cap și i-a spus ”domnu, nu merge să tai sporurile la bugetari că sunt 1,2 milioane. Deci dăm toate sporurile”.

Anvelopa salarială în bugetul de stat este nemodificată față de anul trecut. Ar fi trebuit să fie o reducere de cel puțin 25% a anvelopei salariale în bugetul de stat. Gândiți-vă cât este de ridicol acest spor de calculator.

Facem școală pe calculator acasă, copilului nu-i dăm spor de calculator, dar dăm la toți funcționarii publici. E ridicol. Vreau să știți că în anvelopa salarială, sporurile, reprezintă circa 18%. I-aș spune lui Cîțu să ia nu posturile din ministere ci posturile ocupate din ministere să vadă ce resursă uriașă are”, a declarat Traian Băsescu pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT