News

„Proiectul lui Putin este sa unifice pe uscat Crimeea. Şi Transnistria este prevăzută!” Traian Băsescu, despre intențiile Rusiei

Deși Putin a tot afirmat că nu va invada Ucraina, ultimele ore au arătat adevăratele intenții ale acestuia. Traian Băsescu consideră că președintele rus vrea să unifice pe uscat Crimeea și, probabil, și Transnistria
24.02.2022 | 19:04
Proiectul lui Putin este sa unifice pe uscat Crimeea Si Transnistria este prevazuta Traian Basescu despre intentiile Rusiei
ADVERTISEMENT
24-02-2022
17:04

Republica Moldova ar trebui să ceară unirea cu România, crede fostul președinte

Într-o intervenție telefonică la România TV, fostul președinte a declarat că în acest context politic și militar, dacă ar avea autoritatea necesară în Republica Moldova, ar cere unirea acestei țări cu România. În acest fel, locuitorii acestui stat ar fi protejați în fața unui atac al Rusiei.

“Eu, dacă aş fi politician moldovean, sau dacă aş avea putere de decizie, aş declara, azi, că vreau Unirea cu România, ca măsură de protecţia pentru viitor, pentru că vedem ce înseamnă un Putin la Kremlin. O Moldovă integrată în România va fi sub scutul NATO şi va rămâne să decidă dacă stau agăţaţi de Transnistria, pe care oricum nu o controlează, sau spun că sunt până la Nistru şi vor Unirea cu România”, a transmis Traian Băsescu.

Invitații din platou i-au atras atenția fostului președinte că o astfel de decizie din partea Republicii Moldova ar da naștere unei reacții dure din partea Rusiei și că ar fi necesar sprijinul aliaților occidentali.

“Înainte de toate, Republica Moldova ar trebui să spună că vrea. Altfel, ce să aprobe NATO sau ONU. Republica Moldova ar trebui să înţeleagă faptul că într-un proces de a se îndrepta ca stat independent către Uniunea Europeană, o face neeligibilă din cauza situaţiei din Transnistria şi va trebui luată o decizie extrem de serioasă dacă îşi menţine pretenţia ca niciodată să nu controleze Transnistria, dar să figureze cu ea în teritoriu, sau spune: Suntem până la Nistru şi vrem Unirea! Ca să elimine această cangrenă care o face neeligibilă”, a mai adăugat fostul președinte.

Traian Băsescu a vorbit despre intențiile Rusiei. Fostul președinte al României este de părere că scopul lui Vladimir Putin este să unifice pe uscat Crimeea și, probabil, și Transnistria.

Traian Băsescu, despre intențiile Rusiei

Traian Băsescu are dubii în ceea ce privește invadarea părții de sud a Ucrainei, însă este sigur că unificarea pe uscat a Crimeei face parte din planul lui Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT

“Dacă Puţin va merge către sudul Ucrainei acum sau altă dată vom vedea, dar în mod cert proiectul lui este să unifice pe uscat Crimeea, sigur şi Transnistria este prevăzută.

Nu îmi pot da seama încă dacă Putin va face tot proiectul sau se va cantona în estul Ucrainei, urmând că acolo să-şi formeze baza de extindere”, a declarat fostul șef de stat, la Digi24.

ADVERTISEMENT

De asemenea, acesta nu crede că Rusia va efectua o invazie totală, însă consideră că acest lucru depinde și de rezistența Ucrainei.

“După semnele de până acum nu cred că va ocupă toată Ucraina, pentru că e greu de administrat. Nu ştiu în ce măsură e important sau nu că a fost antedatat discursul sau înregistrat acum trei zile.

ADVERTISEMENT

Problema este dacă va face şi partea a două a operaţiunii adică să ocupe sudul Ucrainei sau nu. Depinde de rezistenţă pe care o va opune armata Ucrainei, sper să nu facar precum în 2014 în Crimeea, a mai precizat Traian Băsescu, potrivit sursei menționate anterior.

Traian Băsescu consideră că România nu întâmpină un risc direct

Fostul președinte al României consideră că țara noastră nu este supusă, deocamdată, unui risc direct.

ADVERTISEMENT

“Atâta timp cât cei care trec frontieră sunt cetăţeni ucraineni de naţionalitate română sunt bineveniţi”, a mai precizat Traian Băsescu, conform sursei menționate anterior.

Fostul șef de stat și-a exprimat punctul de vedere și în ceea ce privește acțiunile NATO.

“A făcut exact ce ştie şi ce trebuie, a activat planul de apărare colectivă, va concentra resurse pe Flancul Estic”, a mai specificat Traian Băsescu.

Acesta a mai vorbit și despre sancțiunile pentru Federația Rusă, care au fost anunțate recent, neînțelegând de ce nu a fost vizat și Belarusul.

“Mă surprinde că nu este inclus şi Belarus. Ar trebui să fie inclus”, a mai spus fostul șef de stat”, potrivit aceleiași surse.

ADVERTISEMENT