Alegeri 2024

Traian Băsescu, mesaje dure pentru guvernanți. De ce îl critică pe Klaus Iohannis

Fostul șef al statului spune că actualii guvernanți fac două mari greșeli: comasarea localelor cu europarlamentarele și târguiala publică legată de ajutorul pentru Ucraina.
20.05.2024 | 11:53
Traian Basescu mesaje dure pentru guvernanti De ce il critica pe Klaus Iohannis
Traian Băsescu critică dur comasarea alegerilor Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Actual europarlamentar, Traian Băsescu susține că prin comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare românilor le este „furată” posibilitatea de a ști cu cine votează cu adevărat când vine vorba despre viitorii eurodeputați.

Traian Băsescu, mesaje dure pentru guvernanți

Fostul președinte spune că, din cauza comasării alegerilor, românii nu vor ști cui îi dau puterea „să se joace cu soarta lor” în Parlamentul European.

ADVERTISEMENT

„Sunt extrem de importante alegerile europarlamentare. Se culeg roadele atitudinii și măsurilor unei clase politice iresponsabile. Cuplarea localelor cu europarlamentarele are că efect, printre altele, și această tăcere legată de europarlamentare.

Românii nu vor ști ce votează, nimeni nu vă face campanie pentru europarlamentare. Nu rămâne decât să constatăm un furt al alegerilor prin neinformare. Românii nu știu. Ăsta e furt.

ADVERTISEMENT

Sunt la fel de importante că alegerile legislative naționale. Aceste alegeri, în afară că vor da majorități în Parlamentul European, vor da o Comisie Europeană care vă da votul de la 9 iunie.

Dacă votăm pe Ursula von der Leyen, votăm PNL și PSD, dacă vrem un președinte al Comisiei care să nu mai facă trăsnăi cu vaccinurile și să refuze să dea explicații Parlamentului European, nu votăm PSD și PNL că ei s-au angajat să o susțină pe Ursula”, a declarat Traian Băsescu la Digi24.

ADVERTISEMENT

De ce îl critică pe Klaus Iohannis

O altă greșeală pe care o fac reprezentanții politici ai României este negocierea publică legată de o eventuală cedare către Ucraina a unui sistem Patriot, mai spune fostul șef al statului.

„Ar trebui să judece prioritățile CSAT-ul și anume opțiunea între a participa la efortul de a-i opri pe ruși sau a nu participa la acest efort.

ADVERTISEMENT

Cred că ar fi o mare greșeală a României cu atât mai mult cu cât orice victorie a rușilor este un plus de risc pentru securitatea națională a României și nu numai. Deocamdată, ucrainenii luptă și pentru noi, nu numai pentru ei.

Nu spune nimeni să se dispenseze de sistemul operațional. Mai sunt încă trei sisteme sosite în România care sunt în curs de operaționalizare. Unul să fie trimis în Ucraina și să fie operaționalizat acolo. (…)

Nu spune nimeni că dăm gratuit acest sistem Patriot. Îl dăm pe bani, adică din suma cu care SUA ajută Ucraina se vor extrage banii pentru o nouă comandă pentru România”, a mai declarat fostul președinte.

Traian Băsescu a criticat o declarație a președintelui Klaus Iohannis, potrivit căruia trebuie să vedem ce primește România în schimb, dacă donează un sistem Patriot Ucrainei.

„România reușește în ultima vreme să facă o figură de prostălăul Europei. Ce e aia să discuți public, să vedem ce o să primim în schimb? E o prostie fără margini. Ia decizia dacă trimiți acest sistem Patriot în Ucraina sau nu și în rest negociază tăcut, fără să te dai în stambă.

În Ucraina mor oameni… vrea să vadă ce primește? S-a dus să primească NATO și a primit Patriot pentru Ucraina.

Iohannis a ținut să facă o vizită în SUA, după ce a fost Ciolacu și nu l-a primit nimeni pe acolo. În ambițiile lui, a zis: mă duc eu, să mă primească președintele.

Până la urmă, diplomația românească a reușit să aranjeze această vizită nedorită de americani, dar acceptată datorită insistențelor, ocazie cu care Iohannis și-a spus: ce-ar fi să întreb eu de funcția de secretar general NATO? Și n-a primit niciun răspuns.

Nu e vorba de schimb, pur și simplu e o nevoie și dacă Iohannis tot s-a dus neîntrebat în gura lupului, lupul i-a spus: ia scoate tu un sistem Patriot și trimite-l în Ucraina”, a mai spus europarlamentarul PMP.

ADVERTISEMENT