News

Traian Băsescu nu renunță la vila de protocol. Fostul președinte, mutare importantă la CCR

Traian Băsescu a decis să atace la CCR legea prin care a fost lăsat fără vilă de protocol și pază SPP. Fostul președinte consideră neconstituțională legea prin care a fost lăsat fără privilegii.
30.06.2022 | 12:32
Traian Basescu nu renunta la vila de protocol Fostul presedinte mutare importanta la CCR
Traian Băsescu contestă la CCR modul în care a pierdut paza SPP. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Fostul președinte a atacat, concret, modificările aduse Legii 406/2001, prin care i-au fost retrase privilegiile cuvenite foștilor președinți. Băsescu a pierdut vila de protocol de la RA-APPS și dispozitivul de protecție al SPP, pentru că ar fi colaborat cu Securitatea.

Traian Băsescu nu renunță la vilă și paza SPP

Curtea de Apel București a admis cererea lui Traian Băsescu și a dispus sesizarea la CCR, cu excepția de neconstituționalitate privind o sintagmă din Legea 406/2001.

ADVERTISEMENT

Traian Băsescu solicitase în cadrul unui proces suspendarea deciziei prin care a rămas fără protecția SPP. În primă instanță, fostul președinte a pierdut procesul, însă a obținut sesizarea CCR din partea Curții de Apel București.

Băsescu își poate recăpăta privilegiile dacă judecătorii CCR vor declara neconstituționale modificările aduse Legii 406/2001, menționează Realitatea.net.

ADVERTISEMENT

Judecătorul Amer Jabre a dispus sesizarea CCR și a notat că există ”o îndoială serioasă” cu privire la constituționalitatea legii invocate de Băsescu.

”Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale. Sesizează Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate privind: – art. 2, alin.1, lit.t si art.14, alin.1 din Legea nr.554/2004, în măsura în care se interpretează în sensul că instanţa de contencios administrativ nu poate dispune suspendarea executării unui act administrativ, atunci când există o îndoială serioasă în privinţa constituţionalităţii actului cu putere de lege în baza căruia a fost emis actul administrativ – Legea nr.243/2021; – art.1, alin.3 din Legea nr.406/2001, în privinţa sintagmei “şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia”.

ADVERTISEMENT

Respinge cererea de suspendare a executării, ca neîntemeiată. Cu recurs, în 5 zile de la comunicare”, se arată în dispozitivul instanţei.

Traian Băsescu beneficia de mai multe privilegii în perioada 2004 – 2014, timp în care era președintele României, printre care o vilă de protocol aflată pe strada Gogol din Sectorul 1 din București, precum și servicii de pază oferite de SPP.

ADVERTISEMENT